Zvanicna saopstenja vlade ili EPS-a u srpskoj realnosti ne znace bas nista.
Mi ne znamo da li filtri na elektranama zaista rade, iako cak mozda i postoje.
Jer, 2016., kada filtri navodno nisu postojali, zagadnjenje je bilo MANJE nego danas.
Sta na to reci?
Takodje, otkuda ogromno zagdjenje u delovima grada kao sto je MIrjevo ili Visnjicka banja koja su smatrana za mesta sa dobrim vazduhom.
Otkud zagadjenje u Uzicu, Valjevu?
Sto se TE tice, mi takodje ne znamo kako procesiraju ugalj, da li se krade ugalj i umesto njega pali lignit. U lietaraturi cete naci da se termoelektrane mogu prilicno dobro osigurati sto se tice zagadjenja, recimo takav je slucaj u Nemackoj, ali da na prostorima zapadnog Balkana, Kini i Rusiji nivo zagadjenja jeste takav, da dolazi do hiljada nepotrebnih smrtnih slucajeva godisnje, zbog zagadjenja.
Bitno je, i to je osnova svega, to da je zagadjenje sada vece nego pre dve godine, a isto tako je bilo i tokom toplih dana u oktobru, sto znaci da je tesko kriviti individualna lozista. Moje misljenje je da se radi o posledicama kradje na nekom nivou. Jer kod nas je sve kradja.
Dakle, potrebne su insajderske informacije.
Postoji i teorija da su odgovorne firme koje recikliraju plastiku, kablove, elektronske uredjaje. U nekim africkim zemljama ovo su primarni izvori ispustanja Pm2.5 kancerogenih cestica u atmosferu. Za Srbiju nema podatak gde se ove firme tacno nalaze, ali postoj sumnjiv prsten ovakvih firmi oko Beograda.