BUDUĆNOST| EKOLOGIJA| GRADJANSKE INICIJATIVE| PLANETA| ŽIVOT
Morava, nastavak serijala
srdjan.pajic / 20.04.2011. u 06:33
KOMENTARI: 72ČITANOST: 805/PREPORUKE: 26/
Izveštaj od Albicile, koji je okačio na mom poslednjem blogu, a u kome citira gospodina Srboljuba Pešića, autora filma Tužna Morava:
"Očišćeno je samo po 200 metara uzvodno i nizvodno od mostova, ono što se vidi s puteva; a da se ne skuplja više, posečeno je i drveće u čijem se granju najviše zadržavalo. Sve ostalo je ostalo isto:
"Priča koja kruži u medijima je uglavnom tačna. Veslali smo punih 8 sati od sela Zlatokop do Vladičinog Hana. U gornjem toku, Morava je sjajna za rafting, čak bolja i dinamičnija od Drine. Sa ekološke strane, situacija je krajnje kritična i praktično očajna. Na snimku je možda prikazano oko 20% od ukupne štete. Zaista ne shvatam naš nemar. Volonteri koji su učestvovali u akciji čišćenja, tačno znaju o čemu govorim. Problem je ne samo ono što se vidi, već i ispod peska. Tone i tone đubreta se nalazi ispod obala Morave. Užas.. uništiti reku koja je od životnog značaja za celu Srbiju, je potpuno idiotski. Verujte mi da se posle svega osećam jako tužno i umorno.
U akciji čišćenja učestvovalo je oko 2000 volontera i to na celom potezu od Bujanovca do Aleksinca. Bile su prisutne sve javne službe lokalne samouprave, vojska i pojedina javna preduzeća. Akciji je prisustvovao veoma mali broj građana Vranja i stanovnika okolnih sela. Ove druge ste mogli prstima nabrojati. Koristim priliku da se zahvalim volonterima iz Beograda i Niša koji su sa 4 autobusa, činili većinu. Ne ulazim u to da li je akcija imala političku pozadinu ili ne Moj cilj nije da okrivim "ovoga ili onoga". Želim da ukažem na problem koji se tiče svih nas i da pokažem da je situacija - više nego alarmantna. Ako i ovde uključimo politiku, onda mi Moravu i ne zaslužujemo, a naša deca će nas sutra proklinjati.
Morava je, manje više, ostala ista. Očišćeno je (i to delimično) samo oko mostova (po 200 metara levo i desno). Sem ovih oblasti oko mostova, slika je i dalje tužna.
Ono što je izuzetno bitno napomenuti je, da se ubuduće mora voditi računa koji su to ljudi koji vode akcije čišćenja. Ako se bespotrebno obaraju stabla (kao u ovom slučaju), napravićemo još veću ekološku katastrofu. Smatram da ni jedno jedino drvo nije krivac, što se smeće zaglavilo oko njega. Takođe, smatram da krivce treba tražiti među ljudima koji bacaju smeće, a drveću pružiti šansu da živi.
Što se zagađenja svih ostalih naših reka tiče, molim sve one koji ovo čitaju, da shvate.. ako svi mi ostanemo bez radnih mesta i bez para, ako ostanemo bez nafte i struje, bez interneta i komunikacija.. preživećemo, ako imamo cistu vodu i vazduh. Ova dva elementa su preduslov za treću stvar, a to je hrana. Ukoliko se sa pijaćom vodom ponašamo kao sa Južnom Moravom sada, onda nam nema spasa. Ovo ludilo se mora sprečiti.
Pozdrav,
Srboljub Pešić"
Dalje, evo šta je saznao moj ortak iz kluba:
"Prijatelju,
ekolog iz Niša (insajder-prijatelj) je bio učesnik akcije koje si pomenuo. Dulić je bio dok su kamere bile uključene, a oko stotinak dobrovoljaca su bili aktivni dok je Dulić bio prisutan. Sve u svemu, po rečima insajdera, skupljen je pozamašni broj džakova sa djubretom koji je na izgled impozantan kada treba da se odnesu na deponiju ali na žalost to se u reci nimalo ne primecuje.
pozdrav"
----
Ovo se slaže sa Srboljubovim izveštajem. Mene ne interesuje da li se Dulić valjao u djubretu samo ispred kamera i za političke poene, ali me jako interesuje da se već narednog vikenda ne dignu ruke od cele priče. Zato nam je, za početak, potrebno još video materijala, da sagledamo pravo stanje stvari na terenu. I izveštaj iz prve ruke o tome da li se i dalje radi na čišćenju i kojim tempom. Stoga bih zamolio Uroša ili QQ-C-ga meni, da probaju da navataju Srboljuba telefonom (da ga ja ne zavijem u crno romingom iz Boulder County-ja), i da ga zamole, da ako ima volje, napravi novi snimak, koji ćemo odma da okačimo.
Dalje, ako neko može da izmoli Čomićku (ja sam joj se sigurno popeo na glavu sa burićima sa lož uljem, i onim radioaktivnim djubretom) da se zauzme za naš slučaj i da kod svojih partijskih kolega izdejstvuje i osigura da se posao završi, kao da im sami rezultati predstojećih izbora od toga zavise.
Na kraju, razumem da su sad svi vladari okupirani dramatičnim preokretima u reality show-u iz KBC Novi Beograd, ali mi blogeri nismo. Meni je ovo bitno, i nema šanse da prestanem da kačim blogove sa istim naslovom sve dok se tamo na Moravi stvari ne očiste i dovedu u red.
info sa -
http://blog.b92.net/text/17749/Morava-nastavak-serijala/