Priključio sam se ovom forumu da dodam i svoje mišljenje kao još jedan stanar Dunavskih Terasa.
Živim u stanu (tip 14) koji ima spavaću sobu sa tim famoznim prozorom koji gleda na svetlarnik. U njoj spavamo supruga i ja i mogu vam reći da ispunjava uslove za život i ne vidim čemu ovolika rasprava oko propisa. Ima mogućnost provetravanja i svetlost koja dolazi kroz stakleni zid je više nego dovoljna za ove potrebe. Planiramo i dvoje dece koje će provoditi vreme u drugoj spavaćoj sobi čiji prozor gleda prema Karaburmi i Dunavu i mislim da će biti presrećni u njoj. Lokacija nam odgovara zbog prijatelja, porodice i blizine centra grada. U okruženju nema diskoteka, kafića i kafana, te nam sasvim odgovara ovako miran kraj. Na 15 min hoda je i Ada Huja. Do Zvezdarske šume 20 min hoda. Ima par stvari koje bi trebalo da budu preuređene, kao put do Ade Huje, raščišćavanje okolnih napuštenih fabrika i možda još koje drvce da se zasadi oko kompleksa, ali ne vidim razloga zašto i do toga ne bi došlo vremenom.
Ti propisi koji danas postoje, menjaće se, i treba da se menjaju da bi suzbile komentare i mišljenja poput "protiv propisa je živeti tako, samim tim nije za ljude i za zgražavanje je". Siguran sam da svako od nas zna za neke propise koji nemaju smisla. U našoj spavaćoj sobi, koja ima prozor na svetlarnik, ima vazduha, dovoljno prostora za bračni krevet, ormare, stočić i takve prostorije se uglavnom koriste za spavanje pa samim tim i nije neophodno da ima neku veću dnevnu svetlost. Svetlarnik je sasvim dovoljan za ovakve sobe.
Ljudi u svetu žive u raznim uslovima i propisuju sebi standarde shodno mogućnostima, situacijama i potrebama. Od Japana, gde ima stancica za život od 10 kvadratnih metara, pa do Amerike gde je za njih, garsonjera po našim standardima, stan od 100 kvadratnih metara. Nekima će jedno biti strahota i užas dok će drugima biti raskoš a trećima će biti raj. Osnovne potrebe kod ljudi se očigledno razlikuju.
Obišao sam jedan deo sveta i mogu vam reći da su ljudi srecniji i pozitivniji u mnogo manjim prostorima i manje luksuznim mestima sa mnogo manje stvari nego što prosečan građanin Srbije ima. A opet imaš mnogo nesrećnijih i negativnijih u mnogo luksuznijim stanovima i sa stanovima po domaćim vrhunskim "propisama".
Tražili smo stan i našli onaj koji nam je ispunio deo snova ma koliko oni bili skromni za neke. Cene ovih stanova na ovoj lokaciji su realnije, pristupačnije, nego sto se reklamira na zvaničnom sajtu. Ako se u zemlji poboljša standard, možda će i biti lepših i boljih stanova za "obične smrtnike", ali do tada treba uživati u trenutnoj ponudi. Veoma smo zadovoljni izborom i nadam se da ćemo proći bez većih problema ovde.
Za pojedine isfrustrirane forumase - Reci čoveče svoje mišljenje bez epiteta koji sadašnjim i budućim stanarima okreće stomak. Reci da ti se ne dopada, reci da imas sumnje u propise i slično. Budi kulturan. Budi primer i uzor drugim ljudima. Ipak tu žive porodice sa decom koja će tu odrastati i jednog dana dobijati negativne utiske i depresivne ideje od ovih komentara. Mi kao roditelji treba da ih tesimo zbog pojedinih vandalskih komentara... da im jednog dana objasnimo da ljudi koji se tako izrazavaju pokusavaju da tebi kao osobi nanesu zlo i stetu iz svojih licnih, nerazjasnjenih, razloga. Siguran sam da ce oni jednog dana znati sta ce njima biti prikladno za zivot ali pre toga cemo se napatiti da im objasnimo zasto postoji ovako negativno nastrojen svet.
stf":2nxmpa5r je napisao(la):
Ми јесмо негативан и критизерски настројен народ али то не може да буде орпавдање за свако срање које доживимо.
Не постоје џабе грађевински прописи који су ионако списак дозвољених минимума за здрав физички и психички живот становништва. Дакле, прописи су списак минимума а не оптимума. Па чак ни ти минимуми нису испуњени у пројектовању Дунавских тераса.
Шта даље рећи? Сем да је космичко правило да "свака роба има купца".
Poznajem ljude koji ceo život žive sa takvim spavaćim sobama i psihicki i fizicki su veoma zdravi. Nema razloga i zašto ne bi bili ako se takve sobe koriste u svhre koje sam gore naveo. Verovali ili ne, i u starim gradnjama ima takvih soba, pregradjenih ili ne, u medjuvremenu, ali su se zgrade dizale jedna uz drugu gde, maltene, ostavlja isti prostor kao svetlarnik. Veliki broj radnih ljudi ima potrebu, uglavnom, samo da prespava u spavaćim sobama. Ako vam je neophodno veće dnevno svetlo u spavaćoj sobi, onda tražite takve stanove, a ne da svrstavate potrebe pojedinaca u potrebe svih nas. Uvek može da se nađe lepše i bolje, ali sve ima svoju cenu i granicu koju svako od nas različito tumači.
Пантограф":2nxmpa5r je napisao(la):
Да неко изведе слона да сере испред Кнежевог споменика, нашао би се неко други да га, по опробаном рецепту, брани: "Шта само пљујете, ништа вам не ваља, то је баш лепо, мора слон негде да каки, за њега нема јавни ве-це, мени је баш симпатично док он то ради" итд. :blah:
Vickasto ali na žalost bez konteksta jer su Dunavske Terase daleko lepše od tvoje procene izmeta koji isteruješ iz sebe ispred Kneževog spomenika.
Bilo bi poželjno da je ova diskusija civilizovanija. A ako zaista mislite da je gradnja nedovoljno civilizovana da opravda vaše ponašanje, onda slobodno nastavite trend...