Ovo što kaže earth, pričalo se verovatno i ovde već na temi, i na drugim. Evo najlakše objasniti, imaš 50 kubika drva da iscepaš, i možeš da zoveš još 9 ljudi, da im platiš i da izrokate za dan, a možeš i sam svaki dan po malo, al gotovo je za 10 dana. Imaš rok 15 dana da uradiš, šta ti je bolje?
Parče na početku puta jeste parče u dužini, nema više od 600m ali ima jedno 25 objekata, koji su vrlo često višeporodični, plus placevi koji su sa više vlasnika svi, jer je to mahom nasleđena imovina, odnosno višegeneracijsko stanovanje, znači imaš plac od pivića gde pregovaraš sa 1 porodicom, a ovaj deo parče sa redom veličina od 100 porodica, ne manje. I nisi mogao da se dogovoriš za 2/3 od toga, i na sudu si. Dok se sudski ne reši sa svima njima prođe vremena i vremena. Za iseljavanje se ostavlja kratak period, jer nije baš da im je neko upao i rekao aj napolje, nego su se se sudili dve godine oko odštete zbog oduzimanja zemlje, nije da ne znaju da će na kraju suđenja da se sele.
Prilično sam siguran da kada se dogovaraju poslovi, da se uklapa sa dužinom sudskih sporova sa svim žalbama i sl. Jer su svi projekti u izgradnji oko 3-4 godine, i svi imaju neke sudske sporove, nakon kojih se kroz par meseci završavaju radovi. Isto tako mislim da mnogo veći "ucenjivački kapital" imaju oni na čijem se placevima planiraju betonski radovi, jer ćeš prilično brzo odraditi nasip, a most ako ne kreneš na vreme, možeš da kasniš godine, i onda oni mogu da izvuku više para. To se uklapa sa onim izjavama "u susednom selu su plaćali sto maraka a nama dve marke".
Ako se držimo poslednjeg termina, oktobar, može da se završi do tad. Ovi radovi koji se sad rade biće gotovi do tad, ono što uzima vremena je uklapanje sa beogradskim putem, i dva mosta, preko beogradskog puta i preko rečice neke. Nasipi su trivijalna stvar.
Usporavanje radova jer "nema se para", smatram teorijom zavere, kojoj ne posvećujem pažnju.