Šta je novo?

Državni put IB, deonica: Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica

Iskreno jedva čekam ovaj tunel i brzi put do Rume, ali na ovim snimcima mi povremeno deluje da je uništenje terena (šume, vinograda, voćnjaka) preveliko na nekim mestima, a ispred tunela, zbog radničkog naselja, je uništena površina kao da su omanji aerodrom gradili.

Iskreno jedva čekam ovaj tunel i brzi put do Rume, ali na ovim snimcima mi povremeno deluje da je uništenje terena (šume, vinograda, voćnjaka) preveliko na nekim mestima, a ispred tunela, zbog radničkog naselja, je uništena površina kao da su omanji aerodrom gradili.
Istina, ali za ovakve projekte je gotovo nemoguce da se izgrade, a da se ne unisti/okrci odredjeni deo sume, vocnjaka itd.. Jednostavno treba gledati visi cilj, kapiram da ce vlasnici dobro zaraditi od eksproprijacije. Cuo sam da je neki covek namerno sagradio objekat/halu na trazi kuda ce ici koridor i zaradio ogromne pare jer je to pravdao kao biznis od kog zivi 😀

Nije to baš sve uništeno, verujem da je će tu biti napraljvene pomoćne prostorije za naplatnu rampu ("tunelarina") kao i baza za održavanje. Uglavnom radni kampovi postaju baze za održavanje brzog puta.
A inače ovo je ništa kako se uništava Fruška Gora sečom šuma (proređvianje u ogromnim razmerama) a životinjski svet rasteruje vožnjom kvadovima, krosericama i bagijima po šumskim pešačkim stazama, gde je to inače zabranjeno. Bahatost i pohlepa pojedinaca će nas uništiti. Za koju godinu će Novosađanima najbliža šuma biti na Ceru ili Gučevu. Sa ovim tunelom to je na oko 1h vožnje , što je mala cena da ti deca vide prirodu.

Geldam ovaj 4. most i čini mi se da će na kraju mosta biti kružni tok. Mislim da je to greška i "usko grlo". Kad se već trose tolike pare trebali su napraviti denivelisanu raskrsnicu a 4 trake produžili do petlje u Paragovu. To će u buducnosti psotati primarna veza Novog Sada umesto sadasnjeg Mosta slobode.

1.jpg

2.jpg

Što više gledam ove snimke sve sam većeg mišljenja da je trebalo potpuno novu trasu praviti u Paragovu. Jedan tunel istočno ispod brda da se zaobiđe naselje.
Odličan snimak da se vidi koliko će objekata morati da se sruši. Brza saobraćajnica plus servisne sa obe strane.

Što više gledam ove snimke sve sam većeg mišljenja da je trebalo potpuno novu trasu praviti u Paragovu. Jedan tunel istočno ispod brda da se zaobiđe naselje.
Odličan snimak da se vidi koliko će objekata morati da se sruši. Brza saobraćajnica plus servisne sa obe strane.
Sama ideja obilaznice, tranzitnog mosta, kroz sred grada je suluda i kontradiktorna. 4. most bolje da se uopste ne gradi nego da se gradi ovako kako je trenutno. Ovako ce samo doneti guzvu, buku i zagađeniji vazduh u područjima gde ljudi već žive.

Mislim da će ipak rasteretiti most Slobode. A i ne verujem da će preko novog mosta biti dozvoljen teretni saobraćaj. Novim Sadu je preko potrebna severna obilaznica o kojoj se već pisalo. To i most kod Bačke Palanke bi drastično rasteretilo grad Novi Sad. Takođe trebalo bi da se razmišlja i o tramvajskom prevozu.

Vrh