Ne znam iz kog pravilnika, zakona, nekog višeg pravnog akta ili Ustava to proizilazi ali sam prilično ubeđen da mora postojati određana "sloboda kretanja" na magistralnim putevima. U protivnom bi svako mogao da naplaćuje neku deonicu ili neki most. Lepo stavi rampu i kućice i kaže ako hoćeš da prođeš plati. Onda onaj koji nema novca nije više "slobodan građanin" nego "zatvorenik". Ako nema neki zakon koji ovo reguliše onda sloboda kretanja proizilazi iz samog Ustava.
Na primeru: Beška-Kovilj.
Pre izgradnje autoputa je bila Beška, Novi Sad, Budisava, Šajkaš, Kovilj.
Nakon izgradnje i dalje imaš tu rutu, ali niko nije zabrano i rekao, sad moraš da ideš autoputem ili idi preko Beograda. Naravno da ćeš ići onom rutom koja ti je isplativija u vremenu i novcu.
Što se tiče šlepera i teških vozila. Zabrana ima smisla samo ako put svojom konstrukcijom ne podržava težinu vozila. Npr. neke ulice ne podržavaju veće opterećenje od 3t. Inače će se polomiti kanalizacione cevi, asfalt, ili trup puta. Vozači kamiona se uglavnom bave biznisom transporta, i oni zanju da ne mogu svuda da prođu i koje su im rute dozvoljene iz tehničkih razloga i to uračunavaju u kranju cenu usluge.
Ono što ovde može da bude problem kod zabrane preko Fruške gore je taj, da su ti kamioni već išli preko Fruške gore 50 godina i sad im kažeš, ne možete tuda da prođete, morate da platite. Ok mi je da se ponudi alternatiava koja se naplaćuje ali pustite vozača da izabere kojom će rutom ići.
Na kraju krajeva pogledajte suštinu. Mi plaćamo kredit i kamate, plaćamo akcize kroz gorivo, plaćamo porez prilikom registracije i na kraju plaćamo sam put. Pa koliko treba još da plaćamo ? Neko kaže to je normalno jer mora da se odplati put. U Nemačkoj imaju model da su putevi besplatni.
Zašto obilzanica oko Beograda nije pod naplatom ? I to je autoput i to treba odplatiti. Šta je alternativa Dobanovci - Vrčin ?