Šta je novo?

Državni put IB, deonica: Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica

Ja sam strogo za to da se saniraju lokalni putevi kojima jedva stizemo do tih velikih puteva. Svaki put cak i bez zvanicnog naziva bude krsten od vozaca i naroda, meni je svejedno da li se zove A 8 ili Ruma-Sabac.
Апсолутно, код нас се због небитне форме губи суштина.

zna li neko sta se desava sa brzog puta Badovicni Slepcevic, cuo sam da su mjestane uspjeli da se izbore za neke promjene u vezi petlji umjesto kruznih tokova. Kako to napreduje obrzim da treba da bude gotovo ove godine?

Sve oznake sa A1, A2...M1, M2... itd, su itekako praktične kako pratite putokaze. Lako se pročitaju pri većoj brzini nego npr. "Miloš The Greath". Takođe su i poludeskriptivne A - autoput , M - motoput. Ime mi daje infomaciju kakve kateogorije je put, što je meni kao putniku isto bitno. "Miloš The Greath" mi ništa ne znači.
Prihvatljivo je i najpraktičnije da uz oznake tipa A1, A3 itd. uvek stoji i naziv većeg grada u kom pravcu se krećemo, kao što i jeste u 99% slučajeva. U taj 1% spada nekoliko znakova koje sam zapazio pred uključenje na obilaznicu oko Budimpešte gde su samo navedene oznake puteva bez navedenih gradova. Vozio sam po Austriji i Nemačkoj i nigde nisam video takve oznake kao pred obilaznicom oko Budimpešte.

Ko je vozio za Austriju preko Budimpešte je sigurno primetio kako od granice do Budimpešte znakovi sve vreme lepo označavaju pravac kretanja prema Budimpešti i onda pred uključenje na obilaznicu oko Budimpešte se odjednom pojavljuju samo oznake puteva sa kojima se ukrštamo, nigde ne piše pravac za Đer ili Beč. Prvi put kad sam vozio tamo, u tom trenutku sam se totalno pogubio, a navigaciju nisam koristio jer sam računao da kod Budimpešte svakako mora biti znakova koji jasno pokazuju kuda se ide ka Đeru i Beču.

Nadam se da kod nas neće biti toga, skroz nepotrebno i zbunjujuće jer nijedan vozač nije dužan da u svakom trenutku zna domaće i međunarodne oznake ili specifične nazive puteva.

Poslednja izmena:
Има и те како путоказа за Беч, само се не понављају увек. Ту где пишу само ознаке путева, има на знаковима поред пута ознака пута и град до којег води. Мађарски путокази су ми одлични јер када има доста информација на табли, добро је уклопљено, једноставно и брзо читљиво док нпр. немачке путоказне табле су ми хаос. Немци стављају превише градова на табле и не стигнеш ни да нађеш своје одредиште на знаку.

Vrh