Mačvanin
Beginner
- Učlanjen(a)
- 25.09.2020.
- Pohvaljen
- 141
Apsolutno se slažem, imao sam dve situacije kada sam bio brutalno isečen na toj raskrsnici, samo su projurili pravo iako lepo stoji znak na kom piše da se put sa prvenstvom prolaza pruža udesno...Ili ona famozna raskrsnica na kraju severozapadne transverzale, kada se skreće ka mlekari. Koliko sam puta video gde ljudi koji se kreću od mlekare prema gradu prolete kroz raskrsnicu, a da ni najmanje nisu svesni da moraju da propuste kola koja im idu sa desne strane. Tu bi stop bio mnogo korisniji.
Što se tiče tog saobraćajnog znaka koji označava prvenstvo prolaza + pravac pružanja puta sa prvenstvom prolaza, čitao sam skoro jedan članak koji govori o tome da se ispostavilo da taj znak nema dovoljno dobar psihološki efekat na vozače u smislu toga da se određeni broj vozača fokusira isključivo na žuto-belu boju tog znaka i mozak refleksno tumači tu kombinaciju boja kao apsolutno pravo prvenstva prolaza bez obraćanja pažnje na donji znak koji pokazuje kuda se pruža put sa prvenstvom prolaza. Nešto poput vozačkog refleksa kad se približavaš crvenom znaku, automatski usporavaš i staješ, a kad vidiš žuto-beli, automatski prolaziš.
To je mana ovog znaka o kojoj se ne razmišlja često jer se podrazumeva da vozači pažljivo prate saobraćajne znake dok voze i naravno kad su već položili vozački ispit, podrazumeva se da znaju da ih tumače