Šta je novo?

Državna stanogradnja(naselje Stepa Stepanovic na Vozdovcu)

Onda ti ostaje da juris SBB. Znam da drug u ulici Brace Jerkovic ima SBB, zatim u Vitanovackoj koja sece Kumodrasku, naselje Banjica,... Ukoliko postoji mogucnost da neko dodje do Stepe to su oni jer mi se cini da drze ceo kraj oko naselja.
 
Jos jedan pozdrav osnivaca Stepe...
Ipak nisam provalio da je novac iz naselja otisao u humane svrhe...
A pismo prenosi, ni manje ni vise, Gradonacelnikov list.



dr1.jpg

dr2.jpg


http://www.pressonline.rs/sr/kolumne/story/239653/Otvoreno+pismo+dr+Duli(tli)ća.html
 
Da postavim slike sa drugog GDS naselja, Dr Ivan Ribar, tako da oni kojima oni grade zgradu, neka se pripreme na sve. Zgradu je radio Inter-kop koji je rekao da ne moze odmah da otklanja kvarove:

"Nismo u mogućnosti da do 1.septembra otklonimo sve primedbe zato što su nas kooperanti napustili zbog neizmirenja naših obaveza prema njima“, odgovorili su nam predstavnici „Inter-kopa“.

http://www.smedia.rs/vesti/vest/98428/

Na Beogradskoj hronici je danas bio prilog iz naselja Brace Jerkovic Padina gde su stanovnici dobili kljuceve posle godinu dana zakasnjenja, ali se javio drugi problem. Pristupni put ne moze da se gradi jer su postavljene barikade. Barikade su postavili vlasnici parcela kuda putevi treba da idu jer imaju sudsku odluku. GDS kaze da to nije u njihovoj nadleznosti, vec da su putevi u nadleznosti Gradjevinske direkcije grada Beograda. Kada su zvali Grad, rekli su im da ce poceti sa pripremama za dogovor i otkup, sudjenje zakazano za oktobar sa vlasnicima?!
Znaci stanovi su useljeni sa godinu dana zakasnjenja, a grad jos nije ni poceo da razmislja o putu koji treba da dodje do te zgrade. Rekli su kada se zavrsi spor za vlasnicima, onda se ulazi u projekat, zatim raspisivanje tendera,...

GDS se meni licno ne dopada, ali ovo je ipak prevrsilo svaku meru. Narocito ono sto je u nadleznosti Grada Beograda. To zaista nisam mogao da verujem da ce se desiti. A za ove stanove u Dr Ivan Ribar, Grad je rekao: Kome se ne svidja, napolje, ima ko hoce.

a1.jpg


a2.jpg


a3.jpg


a4.jpg


a5.jpg


a6.jpg


a7.jpg


a8.jpg


a9.jpg


a10.jpg


a11.jpg


a12.jpg


a13.jpg


a14.jpg


a15.jpg
 
100% da je ovaj nikola011 zapravo zajednicki nalog svih agencija za nekretnine u bg-u. Pa ne postoji normalna osoba koja godinu dana po citav dan pise o tamo nekom naselju a zapravo ne planira da kupi stan. Cak i da planira da kupi stan... pa za sve to vreme baceno na forumu kao prosvetljujuci nas normalna osoba bi radila dva posla da zaradi. Ovako je bas providno o cemu se radi. Steta jedino sto ima toliko smeca na ovom sajtu koje je taj nalog generisao da vise nije upotrebljiv. Admini su to mogli da preduprede, ali sad je kasno. Samo nek saberu sve postove dnevno tog naloga i shvatice da je placen da pise po forumu.
 
@kombadzomba

Ne znam zasto tolika ljutnja.
Ovo je sajt o gradjevinarstvu, nekretninama.
Ti znas koliko je Srbija medijski zatvorena, koliko nista nigde ne moze da se cuje.
Ako pogledas neke druge ucesnike foruma, nisu daleko od mene. Svako ima svoju zanimaciju i ne znam zasto vredjas i nekome govoris kako da provodi svoje vreme. Tu gledaj samo sebe.
Ni meni se mozda neki ovde ne dopadaju, ali gledam samo da mu opovrgnem stav bez razmisljanja da li je dokon u autobusu, da li mu je dosadno na poslu i sl. To je njegova stvar.

Znam da mnogi vole da gledaju Studio B, ja sam gledao dok nije snimljen serijal "Skola za 100 dana" gde se svakoga dana govorilo: "ovo je cigla, ovo je izolacija, a u ovu rupu ce da se stavi prekidac gde ce uciteljica da ukljuci svetlo". Mnogi pohvalno gledaju na taj serijal, ja sam samo stavio Studio B pred kraj liste kanala.

Tako i ti, ako si vec kupio stan u Stepi i ne svidjaju ti se clanci koje prenosim, pa ti nemoj da citas i da se opterecujes. Kome se cita, procitace, kome ne, preskocice.

Za mene je katastrofa kad neko treba da se useli 2011. godine, dobije kljuceve od drzave 2012. godine i onda mu kazu da o putu do zgrade Grad Beograd nije ni poceo da razmislja. Pa sta onda da pomislim za vrtic, skolu ili neki drugi objekat? Mozda ce neko iz Stepe ko cita ove postove videti sa kim ima posla u gradu i promeniti taktiku za skolu vrtic i sl. da ih ne bi dobili kao Visnjica posle 30 godina jer su samo cutali.

Mozda radim za agencije, mozda sam dokon kao Filip Vuksa a zanimaju me nekretnine, mozda mi se televizija ogadila koliko nista nema da se gleda pa slobodno vreme provedem na net-u, mozda,...

Samo mi nikako nije jasno zasto se u Srbiji neko uvek sekira za onog drugog.
 
Iako je Nikola hejter :) moram da se slozim sa njim. Zivim u Stepi vec 2 meseca. Razvlace se kao gliste po naselju (radnici) , GDS nista pod milim bogom ne radi. Cak sam im i pisao za odredjene nepravilnosti i dobio odgovor da se peru od svake moguce odgovornosti. Trenutno lobiram sa komsijama (ili bolje da se izrazim pravim neophodnu masu) kako bih pozvao medije i pokazao sve nepravilnosti.
Narod treba da zna sta da ocekuje od ovih mafijasa i lopova kako da se spreme za sve moguce probleme.
Ja sam, nazalost, medju prvima kupio stan i moram da probijam led (kao i prve komsije koje su useljene u naselju) i bolje je da svi problemi budu transparentni kako bi svi buduci stanar imali laksi posao oko stana
I opste je poznato da je najveci stres (veci i od gubitka najmilijih) kupovina stana i selidba. Dajte da olaksamo koliko je moguce drugima...
 
A kakve sad probleme spominjete?
Kada smo kao ljudi sa odredjenom pamecu i iskustvom pricali, na pocetku otvaranja ove teme, da li uopste valja ulaziti u pricu sa GDS jer im je ponuda smesna mnogi su rekli da hejtujemo. Kad se nesto kupuje dobro se gleda sta se kupuje (sto niko nije uradio) od koga se kupuje (retki su videli kakvi su to ljudi) i sta je razlog prodaje (e to je tema koja zahteva malo vise paznje i koncentracije).

Sada problemi ne postoje, gurajte, hvatajte za gusu i to sto pre i sto vise, jer dok ne ispadnes bezobrazan niko te od takvih likova ne postuje.
 
Kirija ne zna za krizu

Pred septembar i povratak studenata iznajmljivanje stanova u gradovima Srbije uobičajeno sve skuplje. Za sobu u Beogradu traže 190 evra. Smeštaj u Kragujevcu papren zbog 4.000 stranaca


Iznajmljivanje stanova sve skuplje

AKADEMCI spremaju ispite, a roditelji pare. Povratak studenata na fakultete i ovog septembra će uzdrmati tržište nekretnina u Srbiji. Cene soba i stanova u većini univerzitetskih centara početkom jeseni porastu najmanje za petinu. I ove godine najveći izdatak imaće roditelji čiju je decu put do diplome doveo u prestonicu. Cene zakupa soba i stanova u Beogradu su najmanje 50 odsto veće nego u drugim gradovima Srbije.

BEOGRAD - U prestonici ni iznajmljivanje sobe nije jeftino. Cene se, u zavisnosti od dela grada, kreću od 80, pa do 150 evra. Ima stanodavaca koji i sobu na Banjici od 20 kvadrata cene čak - 190 evra mesečno. Iako se dugo priča o padu cena nekretnina, u agencijama kažu da je reč o simboličnim promenama.


- Soba u glavnom gradu može da se iznajmi za 100 evra mesečno - kažu u agenciji „Beostan“. - Jednosobni stan u proseku košta 200 evra mesečno, a dvosobni može da se nađe za 300 evra. Vlasnici traže i znatno više novca, ali sve zavisi od lokacije i opremljenosti stana. Rente su nešto manje nego prošle godine, ali nije to značajno pojeftinjenje. Ni interesovanje nije kao nekada. Ranijih godina u septembru su se jedva pronalazili slobodni stanovi, a sada je potražnja značajno manja.

NOVI SAD - Stan se u Novom Sadu može zakupiti i za 70 evra, dok se cene soba kreću od 50, pa do 100 evra. Tarife se ne menjaju već nekoliko meseci. Za 70 evra, kako objašnjavaju u agencijama koje se bave izdavanjem stambenog prostora, može se zakupiti prazna manja garsonjera, udaljena od centra grada, i, najčešće u nadogradnji, bez lifta.

- Najtraženiji su, već tradicionalno, jednoiposobni stanovi na Grbavici, u novijim zgradama - kaže Dejana Dabić, iz agencije „Real haus“. - Cena zakupa ovakvog stana kreće se od 160 do 200 evra, u zavisnosti od toga kako je opremljen, na kom je spratu i u kakvoj je zgradi. Stanovi oko univerzitetskog kampusa, interesantno, nisu tako popularni, pošto su u okolini u glavnom starije zgrade.


DOSETLJIVI U KUĆE

DOSETLJIVI akademci mogli bi najbolje da prođu, pod uslovom da okupe dovoljno cimera, ukoliko iznajme čitavu kuću. U Kragujevcu kažu da su najorganizovaniji studenti završnih godina i oni na obodu centralne zone iznajmljuju kuću za oko 150 evra mesečno. Slično je i u Vranju. Dok stan od 70 kvadrata ne može da se iznajmi za manje od 200 evra, sprat kuće ili čak i cela kuća može da se nađe za 100, pa i 80 evra.

NIŠ - Stanovi za izdavanje u Nišu se nude i po ceni od 100 evra mesečno, na periferiji. U širem cenu grada mesečni najam košta do 150 evra. To je prosečna kirija za jednoiposoban namešten stan sa centralnim grejanjem, klimom i kablovskom televizijom, nedaleko od Ekonomskog fakulteta. Desetak evra više mesečno potrebno je da se izdvoji za kompletno namešten stan, iste površine, kod Medicinskog fakuleta. A oni koji iznajmljuju sobe, moraće mesečno da odvoje 85 evra.

KRAGUJEVAC - Trošak iznajmljivanja kvadrata u Kragujevcu, osim studenata, „zidaju“ i zaposleni u „Fijatu“. Na fakultetima kragujevačkog Univerziteta studira oko 12.000 visokoškolaca, a više od dve trećine je iz drugih gradova Srbije. Istovremeno zbog posla u fabrici automobila u ovom gradu boravi i oko četiri hiljade Italijana i Poljaka.

- Iznajmljivanje kuća, stanova i soba je zato skoro za 30 odsto skuplje u odnosu na druge gradove u centralnoj Srbiji - tvrde u agencijama za iznajmljivanje prostora. - Gosti koji dolaze zbog posla u Fabrici automobila uvećali su zakupnine luksuzno opremljenih stanova od 60 do 80 kvadrata za bar sto evra. Ti stanovi su se izdavali za oko 200 evra, a sada ih je teško naći ispod - 300.

To je za sličan procenat uvećalo muke studenata. Oni su, u naseljima oko Univerziteta i Studentskog doma (poput naselja Bubanj), u solidno opremljenim stanovima krevet plaćali oko 50 evra. Sada taj smeštaj košta bar 80 evra.

VRANJE - Cene stanova i soba za izdavanje tradicionalno skaču u septembru i do 20 odsto, tvrde podstanari. I to zato što gradu nedostaje studentski internat, a u gradu postoje Učiteljski fakultet i Viša škola strukovnih studija. Soba sa upotrebom kupatila i kuhinjom može da se nađe za 50 pa do 80 evra, u zavisnosti od lokacije i kvaliteta smeštaja. Cena jednosobnih stanova je od 100 do 150 evra, dok je cena stana sa većom kvadraturom i do 300 evra. Zanimljivo je da u Vranju ne postoji nijedna agencija za nekretnine, pa se traženje i izdavanje svodi na male oglase u lokalnim medijima i flajerima izlepljenim po gradu.
 
Pozdrav svima, vidim da je ponovo zaživeo forum (nikola011 se vratio s odmora? :D )

Jedno pitanje - upravo su me zvali iz poreske uprave da me obaveste da mi je gotovo rešenje o povraćaju PDVa i da treba da dođem do njih po isto, na moje pitanje - a kada će novac leći na račun, rekoše o tome ćemo kad dođete.. :/

Može li mi neko reći ko je prošao ovu proceduru šta se radi dalje sa tim rešenjem koje dobijem od njih, da li ga nosim negde dalje i sl.. ?

Hvala unapred na odgovoru ;)
 
@ Optimist

Mi smo dobili Resenje, i odmah sitradan su nam uplatili celu sumu na racun. Nigde se nista ne nosi...Samo proveravaj stanje na racunu, da vidis kad legne novac
 
Ono sto ja pamtim iz 4.aprila je burek iz male radnje pored doma, i Cevapi kod siptara.
Pa uvek je najbolja hrana pored domova (bas se pitam zasto) :laugh:
Raspitajte se kod studenata sta je najbolje iz kraja, necete pogresiti, mozda je i ovo jedna od njihovih preporuka...



pekara.jpg
 
kokica":3dtvc3z5 je napisao(la):
@ Optimist

Mi smo dobili Resenje, i odmah sitradan su nam uplatili celu sumu na racun. Nigde se nista ne nosi...Samo proveravaj stanje na racunu, da vidis kad legne novac

Huh, hvala na odgovoru, ne znam što im je to bio problem da kažu preko telefona.

Taman pomislih treba još negde da se iscimam, gubim vreme na administraciju, tvoj odgovor me uteši ;)
 
Napokon i ja dobih papire za povracaj pdv-a. Recite mi dal treba da se overi u sudu i ona izjava koja se odnosi na razliku u kvadraturi, a idaje gds, ili ne mora. Posto na onom papiru na kome pise sta sve treba za povracaj, pise da sva dokumenta moraju biti overena.
 
Koliko se ja secam nista od toga ne treba da se overava u sudu - trebao je jedan dokument da se overi pre predaje dokumentacije za povracaj PDV ali nakon toga ne treba nista.
 
Zna li neko kada će odlučivati o aneksima u građevinskoj direkciji, predala sam molbu pre više od mesec dana, još me ne zovu?
 
Danima razmisljam o sledecem: jasno, postoji lamela 1 i lamela 2 u nekim zgradama. Mi koji smo kupili stan u lameli 1, dobili smo i podrum, igrom slucaja,a placamo samo kvadraturu stana, a sta je sa onima koji su kupili stan u lameli 2, a imaju garaze umesto podruma. Meni je nesto logicno da im sleduje garaza, ili u najgorem slucaju da im se umanji cena.Hoce li mi neko objasniti zasto mi dobijamo podrume a oni ne dobijaju garaze, sto onda nisu uradili svima podrume ili svima garaze? Zasto kad kupis od privatnika stan u novogradnji ako imaju uradjene garaze, dobijes i garazu, oni ne traze da i garazno mesto kupis od njih, vec to je u sklopu cene, a drzava....Mislim da se ovim treba zabaviti sadasnja vlast
 
Vrh