grado":12lh7frs je napisao(la):To je zbog toga što su ti stanovi ''jeftini'', ali mene sada interesuje i brine da li se takve ili slične izjave potpisuju i u slučaju kupovine prvog stana u staroj gradnji, gde se u tom slučaju podrazumeva oslobađanje od poreza na prenos apsolutnih prava. Vi kupujete direktno od investitora i zato nema tog poreza, ali imate PDV koji se posle vraća. Ako neko zna proceduru za prvi, ali stari stan, bio bih zahvalan.
Ova klauzula da ne sme ni da se proda ni da se izda, a mora da se plaća porez i sve komunalije meni zvuči gadno. Ja po običaju uvek gledam najpre onu crnu stranu, ali šta ćete ako komšija iznad ili ispod nenormalno lupa, viče, po celu noć dovlači društvo, pije, drogira se, razbija boce, drnda muziku, sipa vodu odozgo, preti, inati se, buši zid, drži zanatsku radnju u stanu, bavi se prostitucijom, kriminalom, dolaze mu opasni mafijaši itd. itd, ili dovoljno samo delić toga. Znam da je verovatnoća mala, ali sama činjenica da je nemoguće otići, da se ne može se ni prodati, ni zameniti ni izdati deluje kao da ste u zatvoru. Nemojte samo da pričamo o komunalnoj policiji i inspekciji jer svi negde znamo i imamo veće ili manje iskustvo sa takvim situacijama.
Nije to zbog toga sto su stanovi "jeftini" ili zato sto kupujes od investitora.
PDV se na novogradnju u opstem slucaju ne vraca, to je vrsta subvencije za onoga ko kupuje prvi stan i to do ukupne kvadrature 45m2.
Ako si obican gradjanin koji kupuje stan, bilo novogradnja od investitora, bilo polovan stan i ne vraca ti se PDV, ne uzimas subvenciju od drzave i samim tim nemas nikakvu obavezu.
Ako trazis subvenciju od drzave, bilo da je povracaj poreza u pitanju, ili subvencionisana kamata, moras potpisati da ces tu TI ziveti bar 5 godina, jer ti je dala taj novac da ti pomogne da se skucis, a ne da prosto to iskoristis onako. Ako kupujes polovan stan, a znas da se prenos apsolutnih prava po Ugovoru uvek prenosi na kupca, ti mozes da se oslobodis tog poreza u visini 45m2+15m2 za svakog clana porodice koji ce tu biti prijavljen, ali opet moras potpisati klauzulu da ces tu ziveti.
To je prosto uslov da bi ti drzava pomogla u vidu vracanja odredjene sume novca.
Ako ne zelis Klauzulu, samo nemoj nista traziti od drzave, bez obzira da li imas pravo na to ili ne. Ako ne trazis PDV, ili da ne platis porez na prenos apsolutnih prava, ili ne uzimas subvencionisan kredit nista neces potpisati.