Zivot ide dalje, da se vratimo Stepi, zato smo ovde.
Procitao sam na stepa.rs/forum obavestenje za stanare od GDS-a, o ugradjenim stvarima, pravima i obavezama. Sve je manje vise standardno, treba oformiti Skupstinu stanara, koja ce zatim sklopiti Ugovore o odrzavanju instalacija, verovatno kao i svi sa preduzecem Gradsko stambeno.
Ono sto meni bode oci je Ugovor o grejanju.
Naime, sada vidim da oni projektovanu temperaturu rade prema temperaturi komsijskih stanova. U starim zgradama sa klasicnim grejanjem odrzavanje celog sistema, pa i hitne intervencije u stanu, poput zamene ventila ili curenja, obavljaju Beogradske elektrane i to je ukljuceno u cenu grejanja.
U Ugovoru koji je dobio jedan od useljenih stoji da celokupan sistem od podstanice (koju preuzimaju BG elektrane) odrzava privatna firma, prve dve godine za vreme garancije to placa GDS, a posle toga sami stanari. Ja sam gledao nekoliko dobrih zgrada, ali stvar koja me uvek odbijala je ta da zavisim od komsija, kao npr. grejanje na gas sa zajednickim kotlom u podrumu. Nisam znao da je to isti slucaj i ovde, da BG elektrane preuzimaju samo podstanicu, to mi onda dodje na isto...
To nisu mali troskovi odrzavanja, pre svega taj podzemni sistem nije tako jeftin, treba nekad ispustati vazduh u ventilima, moze doci do nekih lokalnih havarija, da li je neko ovde strucan, ili poznaje nekog da kaze koliko to kosta, i koliko ce zapravo onda grejanje postati u Stepi skuplje od ostalih korisnika BG elektrana? Da li je ovo jos jedna energetski efikasna obmana?
BG elektrane nam ispostave racun za podstanicu a stanari se sami podele oko ocitavanja i preraspodele!!!???
Ceo Ugovor:
http://dl.dropbox.com/u/3257346/stepa/GDS_obavestenje.pdf