Ček ček ček... zar nisi do skora pričao da se estetika uči? Pa gde je to znanje i učenje ako će arhitekte da prave ovo što je gore nego dečije sklepotine na Tehničkom? Zar nisi ti ovde na forumu XY puta pričao ''ma briga mene što većina nešto smatra lepim ili ružnim, ako to nije po specifikacijama iz knjiga i udžbenika, to je onda ružno''?
Samo me još to zanima. Ne razumem stvarno, koja je poenta i smisao arhitektonskog obrazovanja ako će neko da napravi kocketinu od zgrade sa drugom kocketinom na krovu, i to još u šreh? Jel se za to danas ide na fakultet?
I zašto je arhitektama toliko teško i ispod časti da priznaju da se i njihova struka srozala? Kapiram ja... Umetnici, sujeta, ekscentričnost, lični doživljaj... ali ako je to nauka, kao što kažeš, koja se uči... znači da se fundira na nekim činjenicama i principima. Što znači da kad neko odstupa od toga zarad profita ili prosto ku***bolje, da je to znak srozavanja. Pa ipak, dok stručnjaci iz sfere saobraćaja nemaju problem da priznaju da se njihova struka u globalu srozava... kad se radi o arhitekturi, tu se uvek nalaze neki izgovori i beži od istine. To mi nikad nije bilo jasno. Mislim jasno mi je donekle, kažem, zbog sujete arhitekti i umetnika i svih drugih u tim vodama... ali mislim da postoji još neki razlog pored toga. Da neko toliko odbija da prizna da su se kriterijumi srozali i da prizna da, realno, arhitekte danas nemaju više novih, originalnih ideja, pa se okreću svakakvim glupostima. Pa tako i kičeraju i neukusu.
Ta pitanja ne upućujem samo tebi nego i ovim ostalim što ćutke daju podršku iz senke i odobravaju ovakvo urnisanje grada, i to jednog od najstarijih i najpoznatijih njegovih delova. Što je najcrnje, neki čak i žive jako blizu toga a odobravaju takvo srozavanje svog kraja.
Mada možda je bolje da nisam ni pitao, jer ionako se ništa neće promeniti i svi će opet ostati pri svojim starim stavovima. A neukus će nastaviti da se širi.