Ajde da ne ostane na ovome, izmileo sam iz svoje jazbine, da vam dočaram neverovatnu transformaciju čitave neparne strane ulice Cara Uroša na Donjem Dorćolu (uzgredbudirečeno parna strana je prilično netransformisana). Krećemo o'zgo, od ulice Cara Dušana. Tu se nalazi nadaleko čuveni CU37, koji, svi znamo, lepo napreduje:
Odmah za njim, dve lepe stoljetnice:
Pa dve nelepe, ali nadasve simpatične udžerice:
Tu se već vidi i plac koji treba da okupira ovaj čudesni novi objekat. Plac se nalazi tačno na međi starog zatvorenog bloka, i novog otvorenog bloka. To znači da taj novi objekat tu nikako neće leći kao pedu na nošu. Pogledajte kako sa krajeva imamo visoke objekte, pa onda ka sredini niske, a onda u sredini opet planiran glomazan:
Otvoreni blok ima nekoliko lepih crvenolisnih šljiva:
Kao što vidite, zgrada je dosta povučena unutar regulacione linije, pa mislim da je to i u gornjem slučaju bio imperativ, ako se već išlo na punu visinu. No, mi moramo dalje niz ulicu. Čitav sledeći blok pripada OŠ Braća Baruh, koju isključivo ove školske godine pohađa čitavo moje potomstvo (jer prošle i sledeće to već nije, i neće biti slučaj), a znate kolimo volim da provlačim potpuno trivijalne detalje kroz svoje reportaže:
Dalje, imamo jednu zgradu s početka milenijuma, i jednu nešto stariju, i to je ujedno najdosadniji deo reportaže:
Zatim, Folićev projekat CU57, koji sam i previše detaljno ispratio tokom izgradnje:
Zatim, vrtić Lipa, koji je godinama bio u nemilosti gradske vlasti, i gde se na sve načine opstruisala bilo kakva obnova, sve dok nova uticajna komšinica nije došla u priliku da vedri i oblači Donjim Dorćolom. Dakle sada vrtić spolja mora biti zdrava, bit zdrava, biti zdrava:
Zatim, i vojni hotel, koji je godinama bio zaključan i grozomoran ali sada, takođe, spolja, mora biti zdrava, biti zdrava, biti zdrava:
Budžetski korisnici su čudo jedno. I na kraju, poslednji blok, i dva izuzetna nabrekla kubusa, sa desetinama hiljada novih kvadrata. Prvi, iz nekog razloga malo povučen, odavno već useljen i nezavršen:
I drugi, ujedno poslednji objekat ove reportaže, kao gorka trula višnja na vrhu torte novodonjodorćolske pohlepe za kvadratima - P+7+parapet:
Eto.