Šta je novo?

Deponija i spalionica u Vinči

Reciklazu i razdvajanje otpada treba poceti vec u domacinstvima, i to treba da bude OBAVEZNO, ovo naknadno razdvajanje je bespotrebna komplikacija.

Meni se iskreno svidja sistem kakav je u Juznoj Koreji. Gradjani jos kuci razdvajaju otpad, postoje posebne kese za svaki tip otpada koje se prodaju u svakoj prodavnici. Razdvaja se apsolutno sve, papir, metal, staklo, plastika i ostaci hrane. Kroz kupovinu kesa placa se taksa za odvozenje otpada (sto vise otpada pravite vise placate). Takodje kese koje vam daju za robu koju kupite u prodavnici su obicno oznacene da mogu da se koriste i za otpad. Zbog razlicitih sluzbi koje se bave odvozenjem otpada svako naselje ima razlicite kese koje ne mogu da se koriste drugde (npr. smece sa Dorcola ne mozete bacati na NBG). Svaka zgrada ili manje naselje ima mesto za odlaganje otpada pokriveno video nadzorom, ako bacite sve u istu kantu ili pogresno donesu vam na vrata sa sve racunom/kaznom. Po gradu nema kontejnera/kanti sem na turisticki prometnim lokacijama.

kese.jpg

Levo, namenska kesa za "general waste" za Jongno distrikt, desno kesa iz supermarketa Mapo distirkt.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=821332#p821332:4cm8hqcr je napisao(la):
solecar » 31 minutes ago[/url]":4cm8hqcr]Džaba reciklažni kontejneri kada ljudi jednostavno ili nisu edukovani ili ih zabole za to, pošto dosta njih viđam da reciklažne kontejnere koriste kao normalne, gde bacaju gemišt đubre. A i šta reći kada sve češće po gradu viđam da se postavi jača kartonska kutija ili gajbica ispod poklopca kontejnera koji ima nožnu pedalu za dizanje poklopca, kako ne morali još i nju da pritiskaju prilikom bacanja đubreta.

Upravo zato se u Beogradu sve reciklažne kante istovaraju u isti kamion pa se onda ručno vrši odvajanje u pogonu za reciklažu.

Uvek se setim hostela u Zagrebu pre 15-ak godina koji su držali neki Japanci i kada sam voćni jogurt bacio u kantu i sutra zatekao ispranu ambalažu od tog joguta u kesi namenjoj samo za plastiku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=821322#p821322:2tsrizb3 je napisao(la):
astrodule » Pon Feb 08, 2021 12:10 pm[/url]":2tsrizb3]
Spaljivanje sa dobrim filterima mi se uopšte ne čini kao loša ideja za rešavanje deponija po Srbiji.

mislim da i sam znas sta ce biti s filterima

Mogli bi nesrecnike koji ionako preturaju po kontejnerima da uposle, da im pruza HTZ zastitu i neku malu platu.
Resili bi odjednom i problem djubreta i socijalni problem, ali u Srbiji se tako ne razmislja.

Ovaj sistem koji je u Koreji ima i u nekim gradovima Holandije. Ljudi razvrstavaju sami. Caki staklo razvrstavaju na braon, zeleno i providno staklo.
Sto vise recikliras to manja tezina djubreta ostaje za nereciklirani deo, a to se naplacuje po kilogramu. POstoji djubretarski kamion koji podigne i odmah izmeri kantu, tako da se zna koliko djubreta proizvodis.

Uzmite da razvrstavate sitni papairni otpad, eitkete kutije od hrane itd, ap cete videti kloliko toga ima.

Medjutim, ima ljudi kod nas koji smatraju da je razvrstavanje za njih ponizavajuca delatnost.

Mozda bi jedan od resenja mogao bitio otkup otpadnih sirovina, ljudi bi tada sami razdvajali, jer bi otpad tako dobio neku vrednost.
Mogu da zamislim razne potonje komplikacije ovakve akcije, ali mozda bi vredelo razviti tu ideju.
Mislim, pre svega, na plastiku, ali i ostalo.

Pojedine sirovine je skoro nemoguce vise pronaci da stoje negde bacene, jer postoji otkup za njih. Zasto ne i druge sirovine?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=821322#p821322:3g4bbfl4 je napisao(la):
astrodule » 08 Feb 2021 12:10 pm[/url]":3g4bbfl4]Očigledno nisu tu toliko veliki novci. Čak i ceo ovaj posao oko Vinče nije uopšte toliko profitabilan za kompanije. Omastiće se par ljudi (kao i u svakoj zemlji kod svakog državnog posla), ali kompanije neće baš toliko mnogo profitirati.

Taj posao ne bi morao da bude profitabilan za kompanije. Profit je ekoloski cista sredina.

Da se dobije 1 dinar za plastičnu flašu ne bi nigde bilo pobacane plastične ambalaže. Samo u vodotokovima u Srbiji plovi na hiljade tona plastične ambalaže.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Te flaše u vodotokovima su sa deponija. Konkretno, ovaj poslednji skandal u Potpećkom jezeru je direktna posledica višeg vodostaja Lima koji je poplavio zatvorenu deponiju kod Prijepolja.

Inače, slažem se da bi reciklažni automati gde bi se dobijao dinar po konzervi ili flaši bili pravi potez.

Taj posao ne bi morao da bude profitabilan za kompanije. Profit je ekoloski cista sredina.
Ovo je možda moguće u zemlji Utopiji

Lidl je hteo da u svakom objektu postavi aparat(e) za reciklažu flaša i limenki - država nije dozvolila.

Moga da zamislim barem dva razloga. Prvi je monopol, drugi je to sto bi se napravili redovi ispred aparata.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=821365#p821365:21835lnj je napisao(la):
astrodule » 08 Feb 2021 02:23 pm[/url]":21835lnj]

Ovo je možda moguće u zemlji Utopiji

Utopija je verovanje da ce se nesto promeniti na bolje, ako se nista radikalno ne preduzme.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=821368#p821368:1anaasjp je napisao(la):
tribi » Pon Feb 08, 2021 3:29 pm[/url]":1anaasjp]Lidl je hteo da u svakom objektu postavi aparat(e) za reciklažu flaša i limenki - država nije dozvolila.

To funkcioniše uz kauciju i nikako drugačije. Ne može jedan lanac da uvede takav vid povrata ambalaže ako ti u drugoj prodavnici možeš da kupiš sok bez kaucije. Tako da su to čaršijske priče...

Kaucija i reciklaža su različite stvari. Zaista ne razumem kako mogu da im zabrane automat za prikupljanje plastičnih flaša ili konzervi.

Poenta automata je da dobiješ novac za tu ambalažu koju si ubacio. A taj novac je ustvari kaucija...

MOgu da zabrane Lidlu ako oni ne profitiraju.

U Rodi najnormalnije funkcioniše aparat za vraćanje flaša (kauciju).

M86
plus 1 za slicice :kk:

Bese 9 kranova , a ja na slicici izborjah sest....
il je faza zavrsena il usporavaju.... :roll:

Izgleda da je debeo zastoj u toku .... :roll:
izgubljen tempo da ne spominjem
za tolke novce , koje treba mi da vratimo , bar smo zasluzili da znamo sta se to desava :evil:

Da li u ugovoru postoji stavka za placanje penala za probijanje rokova ?.

Ako postoji, eto nama sigurno skoro besplatne gradjevine.....

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=daJ8e5xnd-s[/youtube]

Igore odlican ,,filmcic,, :kk:
napokon osvetljavanje retke mega gradjevine u Bgdu :D
snimak je malo stariji sada je kruzni tok i neke pristupnice u asfaltu a i gradjevina ima jos jedan kran manje.... :(
u svakom slucaju veliki
plus 1 :)

:sesir:

On je ukazao i da će se proizvoditi i struja iz otpada, prva takva u Srbiji, dok će se metan gas koristiti za grejanje toplane Konjarnik.

"Radimo povezivanje deponije sa nasom toplanom na Konjarniku, tako da će se sav metan gas koji se ovde bude prikupio, koristiti za grejanje, i to ćemo raditi po ugledu na mnoge razvijenije zemlje", poručio je Vesić.

Ima li neka procena koliko ima tog metana u đubretu? Ne deluje mi da je to toliko isplativo, mada kada ga već vadimo, glupo da se baci.

Mnogo više energije mi se čini da će se dobijati iz spalionice.

ps: Možda treba promeniti naziv teme, tj. izbaciti deo "Štetan ugovor..." Ne kažem da ugovor nije štetan po Beograd, ali ne pričamo samo o ugovoru, a i ovaj deo "kakav Beograd još nije doživeo" je malo subjektivan.

С обзиром на то какви су пожари беснели у Винчи верујем да има подоста метан гаса. Штета што не виде да гасификују Грочанска насеља.

pričao sam skoro sa jednim našim čovekom iz Danske o spaljivanju smeća i korišćenju metana iz otpada pošto se time bavi i rekao mi je da je bar za skandinavske uslove mnogo isplativije spaljivanje smeća jer su njima te spalionice i toplane i elektrane, i pomenuo je da je tehnologija za metan prilično primitivna jer je valjda suština da se cela deponija zarobi u "veliku plastičnu kesu" iz koje izlazi jedna cev kroz koju bi se izvlačio metan. Naravno bolje je da taj metan iskoristimo ako ga ima, ali sam video u Kopenhagenu da se te spalionice nalaze prilično blizu stambenih kvartova i da se smrad ne oseća jer imaju dobre filtere na dimnjacima

Vrh