Ovakve situacije su jedan od brojnih razloga zasto (cesto) ne mogu ocima da vidim statistiku i mrzim kad se neko vata za nju kao glavni i jedini argument u necemu.
Prosecna starost u Srba pre Balkanskih ratova je bila 20 god. Ok. Sjajno.
Prvo, kako su ziveli ti Srbi tad? Znaci u kakvim uslovima?
Drugo, koliki je bio prosecni zivotni vek u tom dobu?
Trece, koliko velikih ratova i kriza su imale prethodne dve generacije (od 1860. do tad)
I cetvrto - pitam se pitam, koliko ih je bilo oko 20 NAKON svih tih ratova i kriza koje su usledile tokom i posle Balkanskih ratova.
Peto, prosecna starost stanovnistva jeste bitna ali nije presudna za uspeh zemlje. I nije argument i faktor u ocenjivanju uspeha i/ili prosperiteta zivota njenih ljudi. Paz'te ovo, statistika kaze da je prosecna starost u Indiji 28 godina. U teoriji - milina jedna. Gomile i gomile ljudi koji su radno sposobni, mladi i jaki, a vec imaju par godina mudrosti i iskustva u necemu. Pa ipak, kako se zivi u toj Indiji? Jel im znaci nesto to sto su mladi? Koliko im znaci i to sto ih ima ko pleve?
Odmah da kazem, ja sam ovde naveo neke ekstreme. Ne treba to uzimati zdravo za gotovo i samo sam opisao par komponenti ovog problema/problematike kojih inace ima na desetine. To jest, samo sam zagrebao povrsinu ovde. I daleko od toga da zelim i nameravam da pojednostavljujem. Naprotiv, ova tema je izuzetno kompleksna. I zato o svemu ovome u drzavama odlucuju ili debatuju timovi strucnjaka (vladinih ili nezavisnih).
Naravno, niko nama ne brani da radimo isto. I to je i zdravo. Vezba se intelekt, znanje, komunikacija, razmisljanje, nauci se nesto... Ali onda to treba raditi bez decidnih i naglih zakljucaka "treba nam to i to na taj i taj nacin". Ko ono na temi o epidemiji, kad kazu "ma slusajte vi mene, samo da stane svet na 10 dana i korona bi nestala" (al malo morgen).
Nego sam samo hteo da pokazem koliko je to oslanjanje na statistiku, statistiku i samo statistiku naopaka prica. Prvo, jer se i statistika da stelovati ili pogresno tumaciti (npr iz istorijskih spisa pre 100 godina, kad je bilo mnogo manje dokumentacije, provera, cuvanja...) A drugo, zato sto statistika bez konteksta i bez sire slike ne znaci nista.
Statistika je, bar u ovom slucaju (a i u mnoooooogim drugim) ravna konstataciji "ovaj automobil je u voznom stanju" (bez ulazenja u detalje i siru sliku). Primera radi, statisticki, tehnicka ispravnost vozila GSP je oko 90%. Iz toga ispada da su nam autobusi kao u Minhenu. A u realnosti, polovina njih ne bi prosla nezavistan, propisan i kompletan tehnicki pregled.
Odoh malo u sirinu ali samo da pokazem koliko taj rezon "podatak taj i taj kaze to i to sto nas dovodi do zakljucka da tako i tako". A tema/ problematika nikad kompleksnija i nepredvidljivija (pogotovu sto ukljucuje nepredvidljive promenljive - ljude).