Mislim vise na gradove nego na manja mesta, znaci od 30.000 stanovnika pa na vise.Ja radim online mogu da živim gde god hoću. Ideja da živite u nekoj manjoj sredini je lepa samo na papiru. Preseljenjem u manju sredinu ćete biti izolovani od društva koje imate u većem gradu, kontakata i konekcija sa poslovnim partnerima, kultuni sadržaji u manjim sredinama su nepostojeći. Ljudi u manjim sredinama imaju drugačiji mentalitet i vrlo teško ćete ostvariti neki sadržajniji odnos, prosto životne priče i zanimanja nemaju dodirnih tačaka. Ja kada odem u svoj rodni grad par puta godišnje se naježim mentaliteta i zatupljenosti ljudi najblaže rečeno. Vožnja od 2 u jednom pravcu svaki vikend i u slobodno vreme do Beograda bi me takodje frustrirala. Vikendica negde van Beograda da pa kad se smorite i umorite skoknete da odmorite mozak.Za sve ostalo meni lično ne bi prijala ta izolovanost. Rentirajte neku kuću u manjoj sredini na 3-4 meseca tamo negde oko novembra živite tu pa onda presudite da li vam to prija. Ovako svi zamišljaju u glavi cveće i proleće divno i zeleno svi veseli i nasmejani.Ako ste tamo negde u Februaru bili u nekom manjem mestu shvatićete kad se vratite u Beograd da je on zapravo vazdušna banja u odnosu na manja mesta gde apsolutno svi lože najgori ugalj i mokra drva. Realnost je da život u Beogradu pruža sadržaje tokom čitave godine pa skoro 24/7, dostupnost poslova nije jedini razlog zašto ljudi biraju da žive u Beogradu i plaćaju nenormalne rente i trpe gužvu.
Све је то лепо, али тржиште рада усисава људе у Београд, поготову школоване.
А то се може спречити само постојањем адекватног међуградског превоза, у основи железнице и доброг градског јавног превоза који је као једно ткиво са железницом. У супротном, наставиће се тренд исељавања из Младеновца на Карабурму.
Ja sam jedan od tihМа право да ти кажем, сви се убише од културног програма. У музеју били Лимбурга месеца, а у позориште сваког 29 фебруара.
Шта је проблем да нпр. Microsoft има десетак office-a широм Србије, типа Суботица, Кикинда, Сомбор, Вршац, Зрењанин, НС, Сремска Митровица, Рума, Ириг, Шабац, Ваљево, Пожаревац, Смедерево, Јагодина, Крагујевац, Зајечар, Ужице, Ваљево, Краљево, Крушевац, Ниш, Пирот, Врање, Лесковац?Ovo može jako jednostavno da se reši uvođenjem remote rada gde god posao to dozvoljava.
Veci su troskovi i komplikovanije je upravljanje. Plus je Beograd univerzitetski centar, pa su tu skoncentrisani talenti. A i tesko da se moze naci 10ak vrhunskih inzenjera koji su kadar za Microsoft u svakom mestu koje si nabrojao.Шта је проблем да нпр. Microsoft има десетак office-a широм Србије, типа Суботица, Кикинда, Сомбор, Вршац, Зрењанин, НС, Сремска Митровица, Рума, Ириг, Шабац, Ваљево, Пожаревац, Смедерево, Јагодина, Крагујевац, Зајечар, Ужице, Ваљево, Краљево, Крушевац, Ниш, Пирот, Врање, Лесковац?
Ekonomija obima i bolja optimizacija kada je više ljudi ili više funkcija na istom mestu. Pa čak i ako neki rade od kuće. Ali opet je lakše i jeftinije imati 3 zgrade u 3 mesta nego 10 zgrada u 10.Шта је проблем да нпр. Microsoft има десетак office-a широм Србије, типа Суботица, Кикинда, Сомбор, Вршац, Зрењанин, НС, Сремска Митровица, Рума, Ириг, Шабац, Ваљево, Пожаревац, Смедерево, Јагодина, Крагујевац, Зајечар, Ужице, Ваљево, Краљево, Крушевац, Ниш, Пирот, Врање, Лесковац?
Većina se svakako neće vraćati u npr. Crnu travu. Ali doći će trend kada će ljudima sve više dojađivati ovakav SNS Beograd i odlučivaće se za Pazove, Batajnicu, Surčin, Obrenovac i druga predgrađa.Malo je naivno očekivati "pražnjnje" Beograda i povratak u manja mesta. Jednostavno svetski demografski trendovi ne idu u tom pravcu. MOžda će biti uspeh samo usporiti taj trend.
Možda- Ali ja srećem ljude koji maštaju i pate da odu (teško da će da odu to su ljudi u godinama) u inostranstvo a ne u rodne krajeve. Više se ulaže u kupovinu vile ili kuće u nekom od vojvođanskih sela koja su blizu BG pa da se tamo provedu praznici i vikendi. Mislim da smo još deceniju ili dve osuđeni na ovakav i još gori Beograd, sa slabom putnom infrastrukturom nedostatkom parkinga i još više ljudi i novih zgrada.Naravno, pod ulaganjima sam podrazumevao i izgradnju metroa. Ili regionalne železnice, pošto od metroa verovatno nema ništa.
Većina se svakako neće vraćati u npr. Crnu travu. Ali doći će trend kada će ljudima sve više dojađivati ovakav SNS Beograd i odlučivaće se za Pazove, Batajnicu, Surčin, Obrenovac i druga predgrađa.
Imaj na umu da Srbija ima 6,5 miliona stanovnika i da se svake godine smanjuje za oko 40-50K. Računica ne ide ka mnogo velikih centara.Pod decentralizacijom bih podrazumevao 4-5 velikih centara koji bi imali ponudu dobrih poslova i gde bi ljudi iz tog regiona mogli da rade (recimo Subotica, NS, BG, Kragujevac, Nis).
Infrastrukturno povezati region tako da se iz okolnih sela lako stize u taj regionalni centar.
Naravno, i dalje ce biti ljudi koji ce ici pravo u Beograd, ali bi se ovako pruzila alternativa. Neko ko zivi u Prokuplju ce se lakse odluciti da radi u Nisu ako ima dobar posao i efikasan transport, nego da dolazi u skupi Beograd da iznajmljuje stan.
Imaj na umu da Srbija ima 6,5 miliona stanovnika i da se svake godine smanjuje za oko 40-50K. Računica ne ide ka mnogo velikih centara.
Kakva crna strategija, nema nikakve strategije, nema ni tragova da iko od vladajućih razmišlja o tome a ne da donosi strategije. Sve je prepušteno anarhiji i stihiji. Beograd će pre da se približi Mumbaju ili Kairu nego nekom srednjeevropskom gradu (Budimpešta, Prag, možda čak i Bukurešt) Nisam bio u Sofiji, ne znam kako ona izgleda.Ima i toga.
Problem je sto ne vidim, ili bar nisam svestan dugorocne strategije po pitanju decentralizacije.
Шта је проблем да нпр. Microsoft има десетак office-a широм Србије, типа Суботица, Кикинда, Сомбор, Вршац, Зрењанин, НС, Сремска Митровица, Рума, Ириг, Шабац, Ваљево, Пожаревац, Смедерево, Јагодина, Крагујевац, Зајечар, Ужице, Ваљево, Краљево, Крушевац, Ниш, Пирот, Врање, Лесковац?