Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Nadam se da ce kriza da ih pomete odavde. I njih i Ruse i migrante. Nadam se da ce se to desiti svugde.

Ја се надам да се неће десити криза већ да ће Београд наставити да расте и развија се, да буде све богатији и лепши и да ће талас џентрификације одбацити мизантропски олош у неки Ритопек где им је и место и где би били да им преци нису добили украдене станове у Београду који сада хоће да својатају као своје село (и у село га претворе). Такође се надам да ће људи бити и богатији и што слободнији да уживају у драгоценом времену које им је дато на земљи (а посебно жене)

Ја се надам да се неће десити криза већ да ће Београд наставити да расте и развија се
Ko da čitam pisanja nekog desetogodišnjaka koji još uvek nije svestan gde živi niti kako grad funkcioniše, ali se nagledao previše filmova pa bi i on da živi u multimilionskoj košnici jer misli da je to kul.

Takođe je tužno gledati ljude koji se toliko zalažu za toliku centralizaciju i trpanje stanovništva u velike disfunkcionalne i nehumane gradove. Posle će ti isti na političkom podforumu drugim članovima da podilaze pričama kako su za decentralizaciju i ravnomerni razvoj. I kako znaju kako je na selu i šta selu i ljudima tamo treba.

Poslednja izmena:
Ја се надам да се неће десити криза већ да ће Београд наставити да расте и развија се, да буде све богатији и лепши и да ће талас џентрификације одбацити мизантропски олош у неки Ритопек где им је и место и где би били да им преци нису добили украдене станове у Београду који сада хоће да својатају као своје село (и у село га претворе). Такође се надам да ће људи бити и богатији и што слободнији да уживају у драгоценом времену које им је дато на земљи (а посебно жене)
Pa koliki on treba da bude po tebi na kraju? 3 miliona ljudi? 4 miliona ljudi?

Nadam se da ce svi kojima su puna usta decentralizacije, guzvi itd. preseliti u Sombor da zive taj varoski zivot o kom mastaju i biti deo resenja a ne problema.
Da znas da sam ozbiljno razmisljao da uzmem neki stan u tako nekom gradicu, deluje mi ideale, ima sve sto ti treba, za male pare kupis stan u centru da gledas na katedralu/crkvu, gradski park, ima parkinga, nema guzve...
Ali u tom trenutku nisam nasao nista odgovarajuce, posle sam rezervisao u Munzeu.
Cak sam i NS ozbiljno gledao, onaj Liman Gardens je odlicna lokacija, ali straota mikrolokacija, sa svih strana buka.
Mada ako naletim na nesto da mi se bas svidja, mogu da prodam ovaj Munze stan, kupim tamo i ostane mi para za BMW-a :)

Pa koliki on treba da bude po tebi na kraju? 3 miliona ljudi? 4 miliona ljudi?

Колико људи буде желело да цивилизовано живи у њему. Град припада онима који га воле, живе у њему и желе да буде бољи, не онима који би га вечито сатирали, рушили, саботирали, депопулисали, претварали у село, шипражје итд.

Covecanstvo moze sasvim lepo da funkcionise i sa milijardu ljudi.
Cak i oko 1900. postojala su prenaseljena podrucja.
Svetske elite to znaju i mozda zato guraju u rat.
Све је то у реду, само што се један кључни параметар не разматра - просечна старост. Једно је кад имаш милијарду са просеком од 28 година, а сасвим друго кад је тај просек 48.

Много људи се фрља са фразама попут пренасељености, а не схватају да матора цивилизација може само да пропадне и то у најгорим мукама.

Da znas da sam ozbiljno razmisljao da uzmem neki stan u tako nekom gradicu, deluje mi ideale, ima sve sto ti treba, za male pare kupis stan u centru da gledas na katedralu/crkvu, gradski park, ima parkinga, nema guzve...
Ali u tom trenutku nisam nasao nista odgovarajuce, posle sam rezervisao u Munzeu.
Cak sam i NS ozbiljno gledao, onaj Liman Gardens je odlicna lokacija, ali straota mikrolokacija, sa svih strana buka.
Mada ako naletim na nesto da mi se bas svidja, mogu da prodam ovaj Munze stan, kupim tamo i ostane mi para za BMW-a :)
Imam druga koji je otisao u Backi Petrovac, prodao jednosoban stan u Bg-u i tamo kupio plac sa kucom, garazom, za kusur digao pomocnu kucu sa radionicom i muzickim studiom, gaji basticu, gaji bastu, seta pored jezera, ima 15 komsija Atila u imeniku, znaci moze se kad se hoce :)

Evo recimo mene je pozitivno iznenadila Backa Topola.
Ja reko to neko selo, kad ono grad i to uredjen, ima najvecu katedralu u Srbiji, veliki park, veliki stadion, sve ulice siroke, imaju zeleni pojas i biciklisticke staze.
Malo je kao sleepy hollow, usporen, miran, melanholican, zelenilo na sve strane.
Ali boravak smiruje zivce, kao da si u nekoj banji.
Eto za ove kojima je dosta haosa Beograda, nek posete Backu Topolu ili recimo Srbobran, nek vide sta je zen meditacija.

Poslednja izmena:
Све је то лепо, али тржиште рада усисава људе у Београд, поготову школоване.
А то се може спречити само постојањем адекватног међуградског превоза, у основи железнице и доброг градског јавног превоза који је као једно ткиво са железницом. У супротном, наставиће се тренд исељавања из Младеновца на Карабурму.

A mene na primer vuče Vrdnik. Ima toliko lepih manjih varošica po Srbiji.

Ali treba imati na umu da Beograd nije sliučajno ovako velik. Prvo, posao. Većina poslova i bniznisa je ovde, nešto vuče i Novi Sad ali Beograd je broj 1. Nema previše posla u Vrdniku. Ako ne radiš od kuće a posao daleko nema puno izbora.
Onda škole. U BG su fakulteti, kvalitetnije srednje i osnovne škole. Neću reći da su škole u Vrdniku, B.Topole i sl loše, ali polako se gase, sve je manje djaka. Onda za decu u Beogradu ima više vannsastavnih sadržaja, od raznoraznih kurseva, do svih mogućih sportova, plesova,... U manjim gradovima najčešeć imaju foklor i futbal.

I nešto što ne sme da se zapostavi. Provod. Šta god mi stariji mislili o tome mladi u Beogradu mogu da nadju više zabave, ima više kafića, kafana, diskoteka ko šta voli. Ima i više devojaka više mogućnosti. .
Neko je pitao koliko će BG još da raste. Negde sam našao da najveći grad u državi, koji ne mora da je glavni grad vuče do 40% stanovništca. Pa, ako Srbija ima oko 6,5 miliona, to je oko 2,5 miliona potencijalnih Beogradjana

Ali ima prilican broj ljudi koji radi online, oni mogu da rade odakle hoce.
I pritom za svoje pare dobija daleko vise (u smislu cena) u nekom manjem gradicu.

Poslednja izmena:
A mene na primer vuče Vrdnik. Ima toliko lepih manjih varošica po Srbiji.

Ali treba imati na umu da Beograd nije sliučajno ovako velik. Prvo, posao. Većina poslova i bniznisa je ovde, nešto vuče i Novi Sad ali Beograd je broj 1. Nema previše posla u Vrdniku. Ako ne radiš od kuće a posao daleko nema puno izbora.
Onda škole. U BG su fakulteti, kvalitetnije srednje i osnovne škole. Neću reći da su škole u Vrdniku, B.Topole i sl loše, ali polako se gase, sve je manje djaka. Onda za decu u Beogradu ima više vannsastavnih sadržaja, od raznoraznih kurseva, do svih mogućih sportova, plesova,... U manjim gradovima najčešeć imaju foklor i futbal.

I nešto što ne sme da se zapostavi. Provod. Šta god mi stariji mislili o tome mladi u Beogradu mogu da nadju više zabave, ima više kafića, kafana, diskoteka ko šta voli. Ima i više devojaka više mogućnosti. .
Neko je pitao koliko će BG još da raste. Negde sam našao da najveći grad u državi, koji ne mora da je glavni grad vuče do 40% stanovništca. Pa, ako Srbija ima oko 6,5 miliona, to je oko 2,5 miliona potencijalnih Beogradjana
Проблем је што је сам Београд дестимулишући за раст популације, и расте само пуким пресељењем становника из провинције због посла. И онда кад пресуши извор, полако се и велико језеро празни.

Ali ima prilican broj ljudi koji radi online, oni mogu da rade odakle hoce.
I pritom za svoje pare dobija daleko vise (u smislu cena) u nekom manjem gradicu.
Ja radim online mogu da živim gde god hoću. Ideja da živite u nekoj manjoj sredini je lepa samo na papiru. Preseljenjem u manju sredinu ćete biti izolovani od društva koje imate u većem gradu, kontakata i konekcija sa poslovnim partnerima, kultuni sadržaji u manjim sredinama su nepostojeći. Ljudi u manjim sredinama imaju drugačiji mentalitet i vrlo teško ćete ostvariti neki sadržajniji odnos, prosto životne priče i zanimanja nemaju dodirnih tačaka. Ja kada odem u svoj rodni grad par puta godišnje se naježim mentaliteta i zatupljenosti ljudi najblaže rečeno. Vožnja od 2 u jednom pravcu svaki vikend i u slobodno vreme do Beograda bi me takodje frustrirala. Vikendica negde van Beograda da pa kad se smorite i umorite skoknete da odmorite mozak.Za sve ostalo meni lično ne bi prijala ta izolovanost. Rentirajte neku kuću u manjoj sredini na 3-4 meseca tamo negde oko novembra živite tu pa onda presudite da li vam to prija. Ovako svi zamišljaju u glavi cveće i proleće divno i zeleno svi veseli i nasmejani.Ako ste tamo negde u Februaru bili u nekom manjem mestu shvatićete kad se vratite u Beograd da je on zapravo vazdušna banja u odnosu na manja mesta gde apsolutno svi lože najgori ugalj i mokra drva. Realnost je da život u Beogradu pruža sadržaje tokom čitave godine pa skoro 24/7, dostupnost poslova nije jedini razlog zašto ljudi biraju da žive u Beogradu i plaćaju nenormalne rente i trpe gužvu.

Idite u mesta gde su vecinom Madjari ilI Slovaci.
Dok naucite madjarski ili slovacki mislicete da vas ne ogovaraju i da su bolji od nasih.
Ali odmoricete se od te pogubne srpske intimnosti i ogovaranja barem na neko vreme.

Veliki problem je kad imate decu koja se naviknu da idu u skolu i fakultet u Bgd i nece da odu jer ne znaju za bolje i ovaj svinjac im je sve.

Licno ne bi nikad mogao da zivim u manjem mestu, smorilo bi me zesce, uvek su me vukle metropole. Sve ima nedostatke i prednosti ali nema sadrzaja po malim gradovima.
Mozda kad odem u peMziju se povucem na neku planincugu jedino, tad ti nista i ne treba sem doktora 😂

Vrh