Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Zašto misliš da nema više od 5,7 miliona?

Zato što su ovaj zadnji popis iz 2022 lažirali, popisivali su ljude koji su mrtvi i koji trajno žive u inostranstvu kao da su živi odnosno da i dalje žive u Srbiji

Srbija je od 2011 do 2022 sigurno izgubila više od milion ljudi, oko 1,2-1,3 miliona, što negativnim priraštajem što imigracijom.

Mnogi ljudi se ne odjave kada odu u inostranstvo, pa se i dalje racunaju kao da su u zemlji. Ne znam bas sad da li je pominjana brojka priblizna, ali verujem da jeste manji broj ljudi od zvanicnog.

Sa druge strane, verujem i da drzava ima realne procene o odlivu ljudi, ali da li se one ukljuciju u zvanicnu statistiku je pitanje.

Koja će tragikomedija biti ako se ispostavi da se Srbija smanjila za dodatnih 1 milion, a u Beogradu usled slepačke politike i grabeži osećaj kao da je Srbija narasla na 30 miliona.

Nikad manje ljudi (u skorije doba) a nikad više gužve i haosa.

Koja će tragikomedija biti ako se ispostavi da se Srbija smanjila za dodatnih 1 milion, a u Beogradu usled slepačke politike i grabeži osećaj kao da je Srbija narasla na 30 miliona.

Beograd dobija stanovnike zbog unutrašnjih migracija pa deluje da je nikad više ljudi za onog ko živi u Beogradu.

Međutim, ko ima dodira sa unutrašnjosti (kao ja, sa obe strane - i očeve i majčine) situacija je apokaliptična: veća sela desetkovana, sa prosekom godina 65 i više

Npr selo moje majke u Sremu, u Vojvodini, sa nekih 1000-1050 ljudi po popisu iz 2002 spalo na 450-500 popisanih u 2022 ;

Predsednik mesne zajednice sela kaže da realnih stanovnika nema preko 350

Odokativno, po mom najskorijem uvidu, svaki drugi stanovnik ima 60 ili više godina

Naravno, zato i kažem da je tragikomedija. Živimo ko skotovi. I živimo kao da nas ima 50 miliona na 50.000 km² a ne 5-6 miliona na 78.000 km².

Nije to u raskoraku. Primećeno je u svetu da veliki gradovi rastu a periferija kao i ukupno stanovništvo se smanjuju. Na primer Tokio i Japan

Ma jasno. Ali koliki je Japan a kolika je Srbija... ima nas šaka jada a gde god krenem i gde god se okrenem, sve zbijeno, sve stresno, toplo (od gužve), zagušljivo, haotično...

Izađem na ulicu - haos i gužva. Čak i ako negde nema buke, ima sigurno gužve i prepreka (recimo ulice po Vračaru)
Popnem se na trotoar - ""bašte""" i divlji prodavci
Uđem u Maksi - haos i gužva
Uđem u poštu - haos, gužva i jedva se diše
Uđem u prevoz - haos, gužva i jedva se diše
Prođem kroz neki deo grada gde nisam bio tipa godinu dana - sve izbombardovano zgradama i klaustrofobično

Naravno, neke od tih situacija su rezervisane samo za tri najveća grada ali neke druge navike i sklonost ka "življenju kao skot" primećujem i širom ostatka Srbije. Čak i kad u selima uđem u lokalni market, poštu ili medicinsku ustanovu, sve nekako zbijeno, tesno, natrpano... Preskačeš ovo, izbegavaš ono, mimoilaziš se sa ljudima...

Čak i tamo gde je takoreći kolko tolko uređeno (npr nema divlje parkiranih vozila i uzurpacije javnih površina) isto se oseća ta neka zbijenost i gužva, kao da ljudi instinktivno teže ka faveli u mahali.

Npr u Smederevu prilaz do autobuske stanice ko kroz neku indijsku favelu, autobus se izvija i snalazi kroz ulice iz 19. veka. U kojima postoji i legalno parkiranje na kolovozu, umesto da budu čiste i prohodne. Ne mogu 50 godina da prošire i pročiste te prilaze ili da prosto izmeste stanicu.

Duž Srpskih puteva marketi uz samu ivicu puta, sa šljunkom ili propalim betonom umesto trotoara. Kiosci glomazni i ogromni, često posađeni gde im mesto nije. Čak i legalni parkinzi tesni, nelogični i nepropisni (nestandardni). Divlji parkinzi još gori. Stajališta zbijena i sramotno mala. Trotoari uski. Stazice uske. Stepenice uske. Itd...

gomex-bolnica-002-n-65aa59ee8e80a.webp

Ovako mnogi Srbi žive, parkiraju, koračaju, kupuju, idu negde... a mnogima je to okej tako.

Mnogo me smara to, ta srpska ljubav i navika ka zbijanju i haosu. I svake godine mi sve više bode oči, jer znam da nas je svake sledeće godine manje za još 60.000 a opet mi je osećaj kao da sam u Indoneziji...

Poslednja izmena:
Prosle godine sam isao na Homoljske planine. Bas je na mene ostavio utisak prizor pustih sela u istocnoj Srbiji. Ono nikada pre nisam video, prolazio sam kroz sela bez da sam video zivu dusu. Nikada pre nisam prolazio kroz taj kraj, mozda je i pre bilo tako, ali bas mi je upalo u oci kako nema nikog.

Vrh