Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Ipak, ovde pise da dugovi nisu placani 15 godina. Ko je napravio te dugove?
Zamisli moras da das 2% agenciji koja ne radi svoj posao.
A ona je duzna da proveri sve papire, struju, poreze i infostan. I da to prezentuje kupcu.

Ti šta dolaze na zaplenu na mesto prebivališt, realno, nemaju šta da zaplene jer moraju da dokažu da je vlasnik toga u prostoru dužnik

Znači, love u mutnom.

Prebivalište možeš imati i stvarno na adresi i biti u najmu stana bez da si vlasnik ičega unutra.

Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk

Mnogi ljudi su kupili stanove koa investiciju.
Niti zive u njima, niti ih izdaju.

Pa to onda i nije investicija. I kapitalna je upitno, amortizacija, min mesečni troškovi, porez itd

Досељавају се људи у годинама за размножавање из провинције стално, у практично свим новим насељима недостаје места у вртићу и у школи. Свршена студенткиња из Куршумлије се уда за Босанца и настане се у Вишњичкој бањи. Али зато се неке старе школе гасе, или се одавно не помиње да их треба градити на резервисаним парцелама (Блок 29, Блок 30, Блок 33 - у близини ове последње је одавно угашен "Лењин", а требало је и "Ђуро", али су се родитељи побунили, док "Ратка" пуне деца из Белвила), јер деце тамо више нема ни приближно као некад. Плус, подоста деце су некад чувале бабе, па нису ни ишла у вртић.

Moja matematika je ako je nešto bilo 5, a sad 500 i još na sve to i fali, ne možemo reći da se tog nešto smanjio broj. Svako naravno računa kako misli, ali da se broj stanovnika Beograda povećao za 100k ljudi za 20 god, a samo Rusa i Ukrajinaca je došlo toliko meni jednostavno nema logike. Naravno forum i služi da se razmenju mišljenja. Moje je da je BG porastao za min 500k za tih 20-25 god.

Није сигурно толико. Немамо тако велик "резервоар" људи у Србији, плус је морталитет висок. Нови Сад је можда више порастао од Београда и у апсолутним бројкама, процентуално сигурно.

Oko pola miliona od 1999. je mozda previse, ali 300k sigurno a mozda i vise. Broj stanovnika u Srbiji se smanjuje i to je cinjenica, ali u Beogradu raste. A posebno raste broj ljudi koji nemaju prijavljeno prebivaliste u BG iz raznih razloga ali zive u njemu. Takpdje je ogroman priliv ljudi iz regiona ali i iz drugih delova sveta, to je tako ocigledno. Obzirom da ja npr zivim preko i dolazim u BG 3-4 puta godisnje, jako dobro primecujem koliko se drugih naglasaka te drugih jezika cuje po gradu, pogotovo po centralnim delovima. Ne pricam o turistima.
U zgradi gde smo nedavno kupili stan koja ima 32 stana, mislim da je 4 ili 5 stanova izdato ruskogovornim migrantima - parovi ili porodice. To je 12-15%. Naravno to je mali uzorak ali eto jedan primer.

Да, дошли су Руси. Доћи ће и још доста странаца за најједноставније послове - које овде више једва да има ко да ради - и то ће бити основна полуга за неки даљи, скроман раст популације. Али са нашим бројкама, у једном тренутку кренуће и да опада (као Беч до деведесетих - и тамо су долазили странци).

Nadam se da ce doci do teze krize koja ce oterati strance odavde.
Sirotinja nece imati para da placa dostavljace hrane.
Sto je najvaznije, teza kriza sprecice ljude da kupuju stanove.
To je osnovni preduslov za zaustavljanje dalje gradnje u centru Beograda.

Ako se to desi, onda ćeš opet imati ruine i pacove po Beogradu.

Ovo šta imamo sad je faza rasta. Iako je nakaradna bolja je od alternative :D

Rusi jesu dosli, ali ih je malo produzilo boravke. Nema ih toliko.
Kako Ukrajina ne dobija rat, a nece biti novca za oruzje od Usa, ici ce na potpisivanje primirja. Rusi ce se vratiti.
Onda se vracamo u nasu surovu realnost. Kirije i cene kvadrata kao 2020/2021.

Da bi Rusi opet dolazili, morao bi rat da se pojaca, ili da stignu novi iz Turske. Pratimo situaciju.

Rusi koji su ovde neće se vratiti u Rusiju, osim po nekog izuzetka, iz prostog razloga što tu zemlju odlično poznaju, za razliku od domaćih rusofiličara.

Rusi koji su ovde neće se vratiti u Rusiju, osim po nekog izuzetka, iz prostog razloga što tu zemlju odlično poznaju, za razliku od domaćih rusofiličara.

Taacno.
Ali ni Rusija nema od tih ljudi nista. Uglavnom su to liberali koji veruju u "zapadne vrednosti".
Rusija ih se oslobodila.

Rusija se oslobodila arhitekata, IT Stručnjaka, dizajnera i sličnih.

Svega onog šta daje dodanu vrednost i omogućava kvalitetan život danas.

Odlično za Beograd i Srbiju !

Koje vrednosti su zapadne a koje istočne?

Rusi inače malo pomalo stvarno odlaze, ne znam da li se vraćaju ili produžavaju u dr zemlje. Neki su još uvek ovde

Rusi inače malo pomalo stvarno odlaze, ne znam da li se vraćaju ili produžavaju u dr zemlje. Neki su još uvek ovde

Dolazi i novi, neki odlaze. Svacija prica je razlicita.
Upoznao sam rusa koji je dobio cak 4 poziva za vojsku, i njemu povratka nema tamo. Kaze da su ga se otac i brat odrekli jer nije otisao u vojsku.

Citao sam negde da nomadske vize, sirom Evrope se gase ili povecavaju nameti poput 20% u Portugaliji. Eto novog talasa Rusa u Srbiju.

Agenti za izdavanje nekretnina, kazu da ih i dalje ima. Upoznao sam jos jednog decka, kaze uskoro mu dolazi devojka ovde iz Moskve.

U svakom slucaju ovo doseljavanje najproduktuvnijeg, fertilnog dela populacije iste religije je blagoslov za nas. Ti koji ostanu a bice ih ne mali broj, ce vremenom postati Srbi, odnosno njihova deca. Znam dosta takvih primera direktno iz ruske skole u Beogradu. Nisu oni arapski muslimani pa da ne mogu da se asimiliraju u lokalnu kulturu. Jos jedan bonus je sto se ne vrsi getoizacija, nego ih ima svuda po gradu.

Da li neko ima informacije povodom Nomadskih viza i da li je istina da ih ukidaju ili postaju nepovoljne sirom EU?

Srbija treba da uvede istopolne zajednice pod hitno, to ce biti jos jedan korak ka olaksavanju sredjivanja papira, pre svega izmedju drugova i drugarica koje zele takodje da napuste Rusiju, a iz prica rusa koje sam upoznao, mnogo ih je. Rekao mi je da Rusija uvodi zakon o zabrani abortusa, kao i uzimanje deteta iz porodice ako se ustanovi da je jedan od roditelja lgbt ili nesto slicno kao dogovor.

Dodao bih da je u Bg otvoreno tone ruskih barova u kojima je atmosfera nesto slicna barovima iz Cetinjske, i gde je pusenje zabranjeno :love: Imam utisak da dosta pokrecu tu neku alternativnu kulturu koja je umrla u gradu. Naravno sve jej jos uvek na njihovom jeziku u njihovoj zajednici.

Mnogi uce srpski jezik, neki ga znaju dobro posle godinu dana zivota ovde... Ugl uce zbog pasosa jer se trazi b1 nivo

Rusija je velika zemlja, sa preko 140 milion stanovnika i što je najvažnije mnogo je raznolika. MI malo zaboravljamo to. Drugačiji su ljudi u Moskvi od onih u Sibiru, Dagestanu, Dalekom istoku... Ima Rusa koji su veliki intelektualci, otvoreni, liberalni, sposobni. Ima i onih koji žive u nekim prošlim vremenima, koji su ultra konzervativni, kojima je komunizam i ta ideja glavna vodilja u životu. Ima pravoslavaca, muslimana, budista, ateista. Neki se dobro uklapaju u sredine gde dolaze, neki gledaju sa imperijalnih visian. Upozao sam ih nekoliko na letovanjima još pre rata. Danas su njihove glavne motivacije da emigriraju: bekstvo od zime i bekstvo od rova. Nije baš prijatno na ovim temepraturama biti u rovu. Koja kategorija ljudi je najbrojnija u Srbijii je dobro pitanje, vredna da se neko pozabavi time i da napravi neko istraživanje.

Ima Rusa koji su veliki intelektualci, otvoreni, liberalni, sposobni. - ovi u Srbiji cine oko 90%

Upoznao sam mnoge koji su dosli iz Tbilisija, Jerevena, Turske i sl.

Naravno da su to obrazovani Imali su para da odu znaju kako se snaći jer su im poslovi takvi (arhitekti, glumci, dizajneri, muzičari...) pa onda IT, marekting, prodaja. Sami krem urbanog društva i visoko kvalifikovane radne snage koji doprinosi i BDPu.

Mislim da su većina agnostici, i da nije pravoslavlje to šta ih veže za BG nego pre svega bezvizni režim. Na kraju ako ostanu ostat će samo jer su prepoznali sebi slične i da je pameti radili bi na tome.

Ja se nadam da ostaju.

Evo na ove sam naišao da se reklamiraju na Instagramu. Arhitekti.

Srbija treba da uvede istopolne zajednice pod hitno, to ce biti jos jedan korak ka olaksavanju sredjivanja papira, pre svega izmedju drugova i drugarica koje zele takodje da napuste Rusiju, a iz prica rusa koje sam upoznao, mnogo ih je. Rekao mi je da Rusija uvodi zakon o zabrani abortusa, kao i uzimanje deteta iz porodice ako se ustanovi da je jedan od roditelja lgbt ili nesto slicno kao dogovor.
Licno bih vise voleo da primimo muslimane koji nisu LGBT iz Sirije, Libana, Palestine, žene pogotovo. Imamo puno neoženjenih muškaraca od 40 i više godina u provinciji. Oni su nam najvažniji, a ne ruski LGBT. Trenutno naši idu po Albanijama i kupuju mlade i dovode ih u svoj rodni kraj. Zdrave, krupne, čile, spremne za rađanje. Pun pogodak.

centarfor
+10 👍👍👍👍
Mozda je prednost kod Albanki je što imaju belu put ....

Poslednja izmena:
Ima Rusa koji su veliki intelektualci, otvoreni, liberalni, sposobni. - ovi u Srbiji cine oko 90%
I ti su takvi samo na površini.
Čim se malo popriča sa njima, odmah ispadaju ''na Berlin!'', ''zapad ovo, zapad ono'', ruski/sovjetski imperijalizam i nostalgija za istim, neki čak drndaju i o ''Židima''. Znam nekoliko takvih lično.

Zapadne: licna sloboda, licna imovina, individualizam, pravna drzava, smenjivost vlasti... sve ono od cega prosecni Milojko cvika.
Istocne: kolektivizam (tzv. sabornost), istocnjacka despotija, puzavost prema jacima a ugnjetavanje slabijih, tretiranje ljudi i sopstvenih i tudjih kao da su obicna brojka itd..... sve ono sto prosecni Milojko obozava.

Vrh