Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Kako prepoznati ruse.
Idu u paru ( momak i devojka ). Jedan od njih dvoje imaju tipično rusko lice
momak nosi ranac...
 
Post de ža vu

Kako prepoznati ....
Idu u paru ( momak i devojka ). Jedan od njih dvoje imaju tipično ,,ono,, lice, momak nosi ranac, devojka tašnicu, a pas kosku...
Bez koske nikad ne bih provalili da je to pas....
😂😁😂😇
 
Poslednja izmena:
Subotica i Senta nisu indikativne, hajde reci sam zašto.
Zašto? 2011. ko je hteo i mogao imao je mađarski pasoš i otvoren put ka ostatku EU.
Čak šta više taj argument više ide na stranu Pirota i juga jer se bugarski pasoš mogao lakše dobiti u tim krajevima a bugarski pasoš je dobio na snazi nakon 2014. nakon ukidanja zabrane rada u većini EU pa bi bilo za očekivati da uticaj na emigraciju bude veći na jugoistoku.

Ili nisam dobro protumačio dobro tvrdnju?

Misliš da će rezultati u Loznici, Šapcu, Paraćinu, Užicu... biti drugačiji? I da će jug gore veće procente od ostatka zemlje (izuzev Beograda, Novog Sada i možda Niša)?
 
Популација Београда не може да расте , већ само да стагнира због катастрофалног приридног прираштаја у Србији, један од најгорих у целом свету,
у претходним коментарима се то превише потцењује,
док у осталим градовима осим Новог Сада очекујем стрмоглав пад,
такође исељавање у иностранство је огромно, у задње време одлазе масовно и људи у касним четрдесетим са породицама.
 
Искрено у савремено време концепт становника постаје све компликованији што се види и у дискусији о попису, ко се може сматрати становником и шта то уопште значи данас

Ако ја одем да радим у Немачку на 10 година да ли сам онда њихов становник или треба да се рачунам као становник Србије? Шта ако одем да радим на даљину на 3 месеца на Тајланд, јесам ли онда Тајланђанин? По чему меримо, по званичном држављанству? Да ли онда они који живе овде илегално нису становници а људи који имају држављанство а отишли су у Аустралију јесу? У Шенген зони људи путују између држава за ручак, дискусија о становништву постаје потпуно илузорна у таквим ситуацијама

Највише бих волео да се уведе систем који би бележио ко је ушао у земљу а ко изашао, ко се родио а ко умро. Временом би тај систем био све боља апроксимација колико у сваком тренутку има људи у земљи што би негде било и најтачније

Ми ћемо дефинитивно доживети масовни нестанак многих села и мањих градова по земљи али тренд урбанизације није карактеристичан само за Србију, у целом свету људи масивно беже из села у велике градове. Ми смо у Европи заправо једна од земаља са најнижом стопом урбанизације, још треба да будемо срећни што ће се тај процес решавати унутрашњом миграцијом а не масивним претварањем села у градове што би уништило природу. То се нпр. десило у земљама Бенелукса.

Што се тиче дугорочног демографског стања већ је мање више све речено, имаћемо у наредне две деценије велики морталитет услед одумирања беби популације, онда ће природни прираштај кренути да буде све мање негативан и верујем да ће до краја века да нето миграција да га покрива чиме ће пад популације да се драстично успори. Питање је само шта ће бити даље јер ће свака земља до краја века имати демографски пад, могуће је да ће доћи до глобалне промене културе ради јачања фертилитета али је све то на далеком штапу

Моје мишљење поводом овога јесте да нема простора ни за неки песимизам ни за неки оптимизам, најбољи исход / пут је да имамо прилив високообразованих имиграната који ће успорити демографски пад и учинити га одрживијим уз наставак раста фертилитета захваљујући исправки прогресивних система и економије консумеризма. Након неке 2050 нико не може да каже шта ће бити али треба рећи да су до сада сва предвиђања демографа у будућност за више од 50-100 година била промашена.
 
Zašto? 2011. ko je hteo i mogao imao je mađarski pasoš i otvoren put ka ostatku EU.
Čak šta više taj argument više ide na stranu Pirota i juga jer se bugarski pasoš mogao lakše dobiti u tim krajevima a bugarski pasoš je dobio na snazi nakon 2014. nakon ukidanja zabrane rada u većini EU pa bi bilo za očekivati da uticaj na emigraciju bude veći na jugoistoku.

Ili nisam dobro protumačio dobro tvrdnju?

Misliš da će rezultati u Loznici, Šapcu, Paraćinu, Užicu... biti drugačiji? I da će jug gore veće procente od ostatka zemlje (izuzev Beograda, Novog Sada i možda Niša)?
Da, ali su od tada Mađari dodatno liberalizovali dobijanje državljanstva, hvala prijatelju Orbanu. Sada se samo traži učenje mađarskog, što, suštinski, ni za Srbe nije najveća zamisliva prepreka (da uprostim, daleko je manja od traženja nemačke babe za papire). Mađare da ni ne pominjem.
SNS jesu pacovi koji su uništili normalan društveno-politički život u ovoj zemlji, ali bi se negativan priraštaj nastavio i bez njih. I bio bi isti. Zapravo, ne mislim da bi generalno gledano ekonomski indikatori ovde bili išta bolji da su demokratske opcije zadržale vlast.

Da, mislim da će rezultati u navedenim gradovima biti, hajde tako da kažem, primetno manje loši nego u Subotici, Leskovcu ili Vranju.
 
Моје мишљење поводом овога јесте да нема простора ни за неки песимизам ни за неки оптимизам, најбољи исход / пут је да имамо прилив високообразованих имиграната који ће успорити демографски пад и учинити га одрживијим уз наставак раста фертилитета захваљујући исправки прогресивних система и економије консумеризма.
Zasto visoko obrazovanih migranata, a ne obicnih radnika i majstora ?
Pa danas svi u Srbiji zavrsavaju fakulete i neke skolice, ne mozes naci obicnog radnika ili majstora.
 
Високообразована радна снага има веће плате и значи већи прилив новца у земљу што значи да су спремни више да плате и осталима, који нису образовани и потенцијално извлачење из сиромаштва за свакога ко је спреман да заврне руке и буде обичан радник или мајстор

Идеално би за деценију, две дошли у ситуацију да су сиромашни само људи који буквално не желе да раде а такви и треба да буду сиромашни

Прилив необразоване радне снаге може потенцијално да успори раст производа и услуга (дискутабилно) али ће свакако да значи стагнацију плата домаће необразоване радне снаге која је код нас доминантна. Код нас су чак и "образовани" заправо нестручни да раде било шта продуктивно; већина наших "образованих радника" су антрополози, срболози, филолози, политиколози, општи економисти, теолози итд.
 
Високообразована радна снага има веће плате и значи већи прилив новца у земљу што значи да су спремни више да плате и осталима, који нису образовани и потенцијално извлачење из сиромаштва за свакога ко је спреман да заврне руке и буде обичан радник или мајстор
Pa upravo je problem sto takvih ima sve manje, i vec danas vise nedostaju majstori i radnici koji nesto znaju da rade, nego "visoko obrazovani", i nedostajace sve vise.
Visoko obrazovani ce samo da prave konkurenciju domacim "visoko obrazovanim" i da potencijalno obaraju njihovu cenu rada i uticu na porast cena nekretnina.
 
Али је далеко лакше научити да будеш фризер или мајстор него неурохирург или софтверски инжењер. Не мањка нама мајстора и радника зато што је то недостижно него зато што су људи лењи и покондирени, радије незапослени него да буду електричари или возачи иако немају никакве уновчивије вештине. Једини начин да се то промени јесте да зарада у пословима за нискообразоване људе драстично скочи што се неће десити масивним увозом јефтине радне снаге.

Ми не можемо реалистично да привучемо довољно инжињера и сл. да би то значајно оборило њихову цену рада а чак и када би се то десило увек је боље да се обори мало плата некога ко зарађује 5 000 евра него некога ко зарађује 300 евра

Скок цена некретнина је решив државном градњом, бар за категорије становништва којима је то најпотребније (домови за студенте, станови за родитеље са више деце итд)

Није ни то идеално решење али је од свих облика имиграције најпожељније, не желимо да прођемо као Америка и њихова девастирана радничка класа. Ја бар не знам ни за једну државу да је имала користи од масивне имиграције необразованог становништва али зато има више примера земаља које су процветале због увоза школованије радне снаге (Јапан са Корејанцима 4. - 7. в.н.е, Југославија са Русима итд.)
 
Pa jel si i ti prihvatao svaki posao na kom ti se ukazala prilika ili si imao neku viziju i kriterijume sta zelis da radis i budes? Jel si isao na kurs/obuku da budes elektricar ili vozac da bi radio to na samo godinu dana, dok ne nadjes nesto bolje ili ne zavrsis skole? Evo, ako je sve tako jednostavno i samo stvar volje i trudnoce, sto ne odes ti malo da stemujes zidove ili da motas Ikarbus po okretnicama?

Pitam posto ti je manir i navika da drugima govoris sta su sve duzni drzavi i drustvu (i tebi) a sam se ne pridrzavas toga. Posto si delio ljudima lekcije o radjanju i gajenju dece, o zrtvovanju, o aktivizmu, o glasanju, o protestovanju, o ucenju, o radu, o placanju, o odricanju... a iz mnogo toga, ako ne iz svega, ne primenjujes na sebi iste principe. Pa me zivo zanima jel si ti tako prihvatao svaki posao koji se nudi, ili si pak cekao da zavrsis nesto i postanes akademski gradjanin sa kancelarijskim radnim mestom? Posto mi sve deluje da je ovo drugo u pitanju. Jer neko ko rmbaci i zonglira obavezama u zivotu nema ni vremena ni volje da uci trivijalne nomkenklature politickih uredjenja i podela ili da skuplja i arhivira pisanija, biografije i citate svetskih ekonomista, sociologa i politikologa. Niti zivi u ubedjenju da glava sa katedre koja nikad nije izvirila iz zgrade fakulteta moze da zna praksu i stanje na terenu bolje nego neki ko to radi i prolazi svaki dan.

Evo, sta bi ti falilo da postanes varilac? Dobro se placaju (kazu RZS i Sinisa Mali, a ko zna bolje nego oni) posla uvek ima, covek vidi razne lokacije i upozna razne ljude, svaki var i svaki projekat razliciti, covek na kraju rada vidi svojih ruku delo... Eto, sto ti ne primenis svoje recepte i poglede na sebi i ne postanes varilac?

Mada opusteno, znam da neces ni odgovoriti jer je tako najlakse. Ali upravo to ce i potvrditi moje pisanje.

"Neki cete malo da se zrtvujete i trpite,a neki cemo da nastavimo po svome i da vam dajemo direktive". Lepo si to smislio.
 
Poslednja izmena:
Мене живо занима што тебе толико погађа када кажем нешто што је објективно тачно, без неког посебног моралног императива и наводи на то да ме психоанализираш или нападаш на личној основи

"Рађање деце је неопходно да би друштво функционисало и ослањати се на то да ће сви остали да рађају децу док ти уживаш да би те њихова деца служила под старост је саможиво, да сви тако раде друштво би се урушило"

"Добро је да плате мануелних послова расту јер су доступнији сиромашним особама и не захтевају дугогодишње / скупо студирање"

- су реченице које су тачне; као што је тачно да без рађања деце и обављања мануелних послова који се не могу аутоматизовати друштво не може да постоји. Ни у једном тренутку нисам рекао да ико треба да буде присиљен на ишта од та два, само сам нагласио да треба да се људима олакша да то раде (олакшице и подршка за родитеље, веће плате за мануелне раднике итд.). Не знам што те толико пече основно подсећање на неки минимални ниво друштвене одговорности као неопходности, људи су друштвене животиње и другачије не могу да функционишу

Такође не видим одакле теби буквално било каква идеја ко сам ја и шта радим са својим животом нити зашто би ико овде морао теби да се правда. Ако ти је толико важно ја сам вала радио и у магацину и у угоститељству и завршио факултет да бих се бавио аналитиком (тј. data science) али нисам то ни помињао зато што не мислим да је важно. Не мислим да ико "мора" да буде мануелни радник "друштва ради" већ да нема смисла субвенционисати људе који одбијају да се баве мануелним пословима а неће да раде ни интелектуалније послове.
 
Ne znam zašto ovakvi anarhistički stavovi. Da bi se upravljalo nekim sistemom. pa i državom koja može da se smatra za jedan veoma složen sistem, potrebno je znati sve podatke o njemu. Podaci o stanovništvu su veoma bitni, treba znati koliko stanovnika živi na nekom području, koja je gustina, šta kor adi, kolika je prosečna starost, kakava je školska sprema, itd. Kada sve to znaš možeš da projektuješ neke mere kako da se popravi stanje.
EU boli ona stvar za nas, to pre svega moramo mi da znamo. Na internetu su podaci o stanovništvu Danske na primer, podeljeno po svim kategorijama, da li to znači da su oni podložniji napadima i negativnim uticajima od nekog koji krije svoje podatke?

Ako podjete od mog stava da smo mi kolonija, da nismo drzava, onda je bolje da kolonizator ne zna nista o nama.
 
Али је далеко лакше научити да будеш фризер или мајстор него неурохирург или софтверски инжењер. Не мањка нама мајстора и радника зато што је то недостижно него зато што су људи лењи и покондирени, радије незапослени него да буду електричари или возачи иако немају никакве уновчивије вештине. Једини начин да се то промени јесте да зарада у пословима за нискообразоване људе драстично скочи што се неће десити масивним увозом јефтине радне снаге.

Ми не можемо реалистично да привучемо довољно инжињера и сл. да би то значајно оборило њихову цену рада а чак и када би се то десило увек је боље да се обори мало плата некога ко зарађује 5 000 евра него некога ко зарађује 300 евра
Evo, danas majstori u sred Srbije odlicno zaradjuju pa ih nema, zasto je tako ?
Ok, kazes nece ljudi to da rade, a zasto nece da rade ?
Pa zato sto je tesko, mnogo je lakse raditi kao softwerski inzenjer nego kao majstor.
Jeste teze je postati i nauciti da budes programer, ali posle je zaebancija.
Znam jer sam u toj struci, i dobro poznajem ceo sektor iznutra.
Drugo, veoma bitno, cak najbitnije, mladje generacije odrastaju uz mobilni telefon, a ne cekic i srafciger, i mnogo bolje kapiraju tehnologije nego manuelni rad, kapiras gde to vodi, i koji sektor ce biti kritican u buducnosti.

Pored toga izjednacavati neurohirurga i sofwarskog inzenjera je neozbiljno, to moze samo u Srbiji da bude uporedivo.
 
"Рађање деце је неопходно да би друштво функционисало и ослањати се на то да ће сви остали да рађају децу док ти уживаш да би те њихова деца служила под старост је саможиво, да сви тако раде друштво би се урушило"
Иначе нису потребни млађи само за неговатеље већ за читаву економију. Треба неко и да кува и смишља и открива и шиша и поправља кола и прави одећу и узгаја храну итд. Зато кажем да су људи који бирају да немају децу друштвени паразити који између деце и животног стандарда бирају животни стандард и онда се ослањају на децу других људи који су свој животни
стандард жртвовали. Зато су у свакој култури они који вољно бирају да немају децу били посрамљивани и одбацивани. Тек скоро су се јавиле те идеје да је то превазиђено и да може друштво да функционише тако што ће свако само да путује, излази по журкама и шета псе а децу да одгајају "бридери". Е па видимо последице прихватања таквог размишљања.
Ja te opet pitam - koliko si dece ti napravio pa da drugima držiš slovo o služenju Srbiji i rađanju Srpčadi? :)
Ни у једном тренутку нисам рекао да ико треба да буде присиљен на ишта од та два,
Osim što si ih etiketirao kao parazite i time implicirao da oni treba da budu kažnjavani što žive u društvu bez svoje dece. Nije šija nego vrat.
Не знам што те толико пече основно подсећање на неки минимални ниво друштвене одговорности као неопходности, људи су друштвене животиње и другачије не могу да функционишу
Što malo sebe ne podsetiš na društvene odgovornosti? :unsure:
Такође не видим одакле теби буквално било каква идеја ко сам ја и шта радим са својим животом нити зашто би ико овде морао теби да се правда.
Pa kad serinjaš po ljudima i to na temama o kojima pojma blagog nemaš, ili sam nikada nisi dao nikakav doprinos, očekuj da će te neko pre ili kasnije pitati a šta si ti koj moj u ovoj zemlji pa da tako drugima deliš lekcije i etikete.
Ако ти је толико важно ја сам вала радио и у магацину и у угоститељству и завршио факултет да бих се бавио аналитиком (тј. data science)
Jasno. Fakultetlija u masno plaćenom i traženom kancelarijskom poslu koji nema dece, nikad ništa dobrovoljno nije uradio za svoju zajednicu, nikad nije bio ni na kakvom protestu ili aktivizmu jer ili nije imao potrebe ili nije imao empatije prema drugima oko sebe, verovatno nikad nije ni glasao (a ako i jeste, mislim da naslućujem za koga je), ima para da kupi šta god poželi, živi verovatno u nekom lepo skockanom domu radeći za strane klijente, i onda iz komfora fotelje svoje kritikuje: jedne što nemaju dece, druge što se više ne angažuju u aktivizmima, treće što odbijaju da rade 12 sati za crkavice, četvrte hoće da pohapsi i naplati im kazne što su beskućnici (naplaćivati nešto beskućniku phahaha :ROFLMAO: )...

Ti mu u stvari dođeš forumska Paris Hilton, i sada kada tako gledam na celu problematiku s tobom, postaje mi jasnije odakle ti toliko infantilnih i nebuloznih pogleda na svet i društvo oko sebe. Nemaš ti ni iskustva ni sluha, kako za druge ljude, tako ni za realnost i život. Ti si kao onaj Vil Hanting koji je pročitao 20.000 knjiga i sad misli da iz teorije zna sve o životu, samo što još uvek nije naišao na svog Šona Megvajera, da ga malo spusti na zemlju i vrati u realnost. Zato i kipiš takvim nebuloznim idejama, i tim naređivačko-komandantnim tonom i etiketama, i zato se i ložiš na nemoguća i kontradiktorna uređenja, u kojima bi ti bio poglavica, a svi drugi crnčili za tebe. Forumska Marija Antoaneta.
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
TDch8718kblxaxmO-637363667484860202.jpg
 
Ne znam zašto ovakvi anarhistički stavovi. Da bi se upravljalo nekim sistemom. pa i državom koja može da se smatra za jedan veoma složen sistem, potrebno je znati sve podatke o njemu. Podaci o stanovništvu su veoma bitni, treba znati koliko stanovnika živi na nekom području, koja je gustina, šta kor adi, kolika je prosečna starost, kakava je školska sprema, itd. Kada sve to znaš možeš da projektuješ neke mere kako da se popravi stanje.
EU boli ona stvar za nas, to pre svega moramo mi da znamo. Na internetu su podaci o stanovništvu Danske na primer, podeljeno po svim kategorijama, da li to znači da su oni podložniji napadima i negativnim uticajima od nekog koji krije svoje podatke?

U diktaturama, kada ne postoje politicki predstavnici gradjana jer su svi sluge vlasti i/ili okupatora, gradjanska neposlusnost je jedini vid otpora.

Sve drugo je samozavaravanje.
 
Politički predstavnici gradjana se brzo uklope u vladajuću elitu. Delluje mi kao da se ljudi u celom svetu zamorili od demokratije i "demokratije". Zato biraju ili ako ne već ne biraju, nemaju ništa protiv fašista, apsolutista i diktatora. Mislim da je veće samozavaravenje ta gradjanska neposlušnost, vlasti imaju načina da je slome. Zato što su većina ljudi komformisti. Ne zaboravi omiljeno opravdanje "ne mogu, imam decu" ili "ne mogu moram da zadržim posao"
 
Evo, danas majstori u sred Srbije odlicno zaradjuju pa ih nema, zasto je tako ?
Ok, kazes nece ljudi to da rade, a zasto nece da rade ?
Pa zato sto je tesko, mnogo je lakse raditi kao softwerski inzenjer nego kao majstor.
Jeste teze je postati i nauciti da budes programer, ali posle je zaebancija.
Znam jer sam u toj struci, i dobro poznajem ceo sektor iznutra.
Drugo, veoma bitno, cak najbitnije, mladje generacije odrastaju uz mobilni telefon, a ne cekic i srafciger, i mnogo bolje kapiraju tehnologije nego manuelni rad, kapiras gde to vodi, i koji sektor ce biti kritican u buducnosti.

Pored toga izjednacavati neurohirurga i sofwarskog inzenjera je neozbiljno, to moze samo u Srbiji da bude uporedivo.
Нисам изједначавао неурохирурга и софтверског инжењера већ само узео као пример интелектуално захтевних послова

Нећу да улазим у то да ли је лакше радити као софтверски инжењер или водоинсталатер али чак и да јесте теже радити као водоинсталатер то је разлог више зашто плате треба да буду високе на таквим пословима а не да се потапају јефтином радном снагом.
 
Vrh