Nista bre ne znate
Znaci:
1) 400k je minus samo na osnovu prirodnog prirastaja, tu su i migracije KOJE medjutim nisu bile tako velike kako se i prica
2) Drugo - ljudi se i vracaju (penzioneri ali i drugi) - tako da je mozda realan minus nekih 50-90k na osnovu migracija.
Jos nije sve gotovo, bice vise popisanih, produzuje se popis, i bice razlike izmedju broja popisanih i broja prisutnih, broj popisanih bi zapravo morao da udari u 7 miliona a realan broj prisutnih po mojoj skromnoj proceni ce biti izmedju 6.64 i 6.7
Takodje racunajte na prethodnom popisu minimalno nas je bilo 7,230,00 a ne 7,180,000 zato sto su Albanci (i sandzaklije sitno nesto) bojkotovali, sada ne.
Srbi sa Kosova nece uci u prisutno stanovnistvo naravno. (ne znam ni da li su uopste i popisivani - vrvt nisu)
Takodje, popis nije odrzan nakon 10 vec nakon 11 godina - pa i to treba imati u vidu kad se gleda minus.
Bugarska je izasla sa konacnih 6.52 (i to prosle godine) a posto se tope (i iseljavaju) kao niko drugi u ovom trenutku Bugarska ima ~6,45 (mozda i samo 6.4) a mi cemo po mojoj proceni izaci sa nekih ~200k stanovnika vise od Bugarske, sto je po prvi put u istoriji verovatno, ima i pozitivnih vesti.
Takodje, imacemo manji pad neko okolne zemlje, manje se iseljavamo inace. Broj rodjenih je za divno cudo relativno stabilan vec par godina, npr razlika izmedju Bugarske i Srbije do septembra ove godine u
broju rodjenih je skoro 6k - to je jako velika broja zapravo na slican broj stanovnika (podseticu - Srpska ima cele godine oko 9k rodjenih a CG 7k)
Takodje, nije isto kad ti dodje 100k Rusa i umre 300k penzionera, nama je doslo radno/aktivno stanovnistvo - to su ogromne promene, u procentima radne snage to je bas velika brojka i mogla bi da znacajno utice u buducnosti na nesto bolju situaciju u demografiji.
Tako da, eto razloga i za slavlje, postajemo najbrojnija Juznoslovenska drzava (ili ona koja se sporije topi), npr nekad je BIH hitala ka 4.5 miliona a Srbija imala bez Kosova oko 7,8 a sada Srbija ima minimalno duplo vecu populaciju od Bosne. (popis u Bih nije tacan i uracunao je deo dijaspore sto se vidi po broju skolaraca i svega ostalog - realne procene su oko 3 ili cak 2.9 miliona u celoj BIh).
Uh - umori se
Dalje, velike su promene, u BG stranaca na svakom koraku a stalno svracam i vidim promene, svratio juce u Kladovo, morao na eng da pricam posto konobar jos ne zna dobro srpski (iz indonezije ili tako nesto) a u fastfudu oko mene opet neki iz i tih krajeva (rade u brodogradilistu Kladovo verovatno).
u Novom Sadu Rusa na svakom koraku.
Kladovo - indonezani
Zajecar - par stotina indusa radi po nekim fabrikama - setkaju se po gradu, procenis da nisu migranti samo zato sto zaboravljaju da skinu peskire sa glave nakon tusiranja itd)
Bor - par hiljada Kineza
Majdanpek - Kinezi
Negotin - nema bas stranaca interesantno
I znaci to za ovaj raspali deo Srbije, koji ucestvuje u BDP-u Srbije vrlo malo.
Procene su da cemo vrlo brzo (par godina) da izravnamo broj doseljenih i odseljenih (i sada je minus ne tako veliki).
Sve se to brzo menja, kad izumru bejbi bum generacije, dozivecete da vidite rast broja stanovnika Republike - sve su to procesi, ide to brzo sve, kasnimo kao i obicno.
Stabilizovace se to na nekih 5.7/8 - 6 miliona u narednih 20 godina i onda se menja.