Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Opet ti s Pahomijem. Šta ćeš sledeće da me pitaš ''a gde ti je Amfilohije?'' Jel ti tako i sa ostalim ljudima i situacijama u životu, npr pričaš sa drugarom ili porodicom o nečemu, npr o Beogradu, i oni ti pokažu da grešiš a ti njima kažeš ''a šta ćemo sa Vučićem? Njega branite a?''

Pusti me bre Pahomija, ja SPC pratim i slušam taman koliko i fudbal. Čak i ranije dok sam bio veći vernik, nisam odlazio u SPC da me uče o mojoj veri i govore mi šta da radim. Zato često postavljam to pitanje, na koje mnogi nemaju odgovor, da li osoba i koliko diferencira: religiju, veru, crkvu i duhovnost.
A onaj spisak stvari je i hrišćanstvu i u islamu
Nije u hrišćanstvu već stotinama godina.
Inače, da li "Cancel" znači da ti neko kaže da nisi u pravu? Pošto za toliko beskonačno puta kanselovanu osobu, i dalje si ovde
Cancel je karakterna osobina ne samo osoba koje se otvoreno deklarišu kao pripadnici Cancel kulture, nego i vas koji glumite bog zna kakve dobričine, avangardiste, kosmopolite, humaniste i prosvećenike a zapravo isto suzbijate tuđa mišljenja, samo na perfidne, pokvarene i danas društveno prihvatljive načine.

Ti sebe smatraš prosvećenim humanistom. I deklarišeš se kao pobornik slobode govora i različitosti u mišljenjima i životima. A šta zapravo radiš, odnosno radite: kada se neko ne slaže sa vama samo za trunku, automatski ga gurate u ekstrem suprotan vašem ekstremističkom mišljenju i pravite konstrukcije da je on ekstremista sa dijametralno suprotnim (i naravno, pogrešnim) stavovima od vas. Čovek ne mora da ode dalje od ove strane teme da bi video tu praksu na delu:

Dzigi Bau iznese svoje stavove o nasilnim neprirodnim migracijama drugih kultura u Srbiju.
Tvoj odgovor: šta si ti, sledbenik Dejana Lučića?

Ja pokušam da ti objasnim da nisu sve religije iste, i da očigledno ne diferenciraš religiju, veru, crkvu i duhovnost.
Tvoj odgovor: šta si ti, sledbenik Pahomija?

Povrh svega, vi ratnici PC, SJ i Cancel kulture ste fundamentalno kontradiktorni u svojim stavovima i delovanjima, jer vi govorite kako podržavate slobodu govora i različitost mišljenja. A kada naiđete na nekog ko nije ekstremista u stavovima kao vi, nego se drži neutrale, ili uviđa argumente i probleme i jedne i druge ideologije, vi ga automatski otpisujete i stavljate u isti koš sa vašim protivnicima ekstremistima na drugoj strani.

Drugim rečima, ne kidišete vi samo na ljude koji su otvoreno protiv stavova koje zastupate. Kidišete vi na svakog ko ne misli 100% kao vi.
Pa čekaj, ne razumem... Kako se to uklapa u vašu politiku i ideologiju negovanja različitosti i poštovanja slobode govora?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861351#p861351:3vwdwb1d je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Jun 30, 2021 12:51 pm[/url]":3vwdwb1d]
Tvoj odgovor: šta si ti, sledbenik Dejana Lučića?
Tvoj odgovor: šta si ti, sledbenik Pahomija?

Moji postovi stoje i dalje tamo, može bilo ko da pročita šta sam napisao. Osoba a) je papagajisala neke generičke-a-la-Dejan-Lučić islamofobne stavove, a ovaj drugi eksplicitno branio čoveka. Nigde nisam iskoristio reč "sledbenik". Mislim, najtužnije je što se uopšte priča o religiji i migrantima u temi gde u naslovu tačno piše da je tema statistika i posledice iste, a ne "kako bi Srba Nemanjić rešio problem da bude više srpčića".

Papagajisala, islamofobični stavovi, meni poturaš Pahomija... Mda... Nisi ti eksplicitno rekao ''sledbenik'' niti izgovorio ''vi ste sledbenici tih ljudi i dela''. Ti samo indirektno impliciraš to. Mda... Velika razlika.

To je to. To je ono o čemu pričam.

Da npr odemo mi sad po nekoliko mesta u Srbiji, i da pitamo zajedno ljude dva pitanja: 1) šta misle o drugim religijama 2) da li su za to da se drugi narodi (forsirano) naseljavaju ovde, i da ljudi kažu da nemaju ništa protiv drugih naroda, ALI da ne bi želeli da se usiljeno smeštaju ovde... ti bi i te ljude odmah deklarisao dijametralno suprotnim ekstremistima od tebe i tvojih stavova.

Za tebe je potpuno isto reći
''nemam ništa protiv drugih religija ali nisam za usiljeno mešanje''
i
''mrzim sve osim mog naroda i moje religije''.

Nema. Ili se neko slaže s tobom 100% ili je ekstremista sa suprotnim stavovima. Sredina ne postoji. Umerenost ne postoji. Sloboda mišljenja, govora i različitosti prosto ne postoje.

Nisam ni tebi poturio Pahomija, nigde te nisam ni spomenuo. Samo sam rekao da je smatrati Srbiju sekularnom podjednako licemerno kao te tvrdnje da Pahomije nije pedofil. Spomenut nigde nisi. Od sad, ako te spominjem specifično, znaćeš, pisaće "Benderu", u vokativu, sa sve zarezom. Prestani da se učitavaš svuda, narcisoidno i zabrinjavajuće je, Benderu.
Da se malo oslonim na svoju braću konzervativnu koja stavljaju reč "prirodno" svuda... neke nacije prirodno nestaju. Ako i mi nestanemo, ni prvi ni poslednji. Ne osećam nikakvu tugu oko toga. Bavite se malo svojim životom, imajte svoju decu, ne pravite drugima njihovu.

Šta si sad, i psiholog postao? Nema problema, možemo i o tome da pričamo.

Možemo da krenemo od kognitivne disonance koju PC, SJ i Cancel kultura gaje i promovišu. Na primer ono što sam gore pomenuo, da propagirate različitost, slobodu govora i slobodu mišljenja... a zapravo radite na tome da napravite svet u kome će svi da misle, rade i žive identično.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861359#p861359:1649ddns je napisao(la):
DanMrmota » Sre Jun 30, 2021 1:09 pm[/url]":1649ddns]
Da se malo oslonim na svoju braću konzervativnu koja stavljaju reč "prirodno" svuda... neke nacije prirodno nestaju. Ako i mi nestanemo, ni prvi ni poslednji. Ne osećam nikakvu tugu oko toga. Bavite se malo svojim životom.
Moj stav oko toga zapravo i nije daleko od tvog, što se vidi i po mojim prethodnim postovima glede nataliteta u Srbiji.
S tim što ja ne bih tako sročio i gledao ''pa dobro, ako nestanemo, ni prvi ni poslednji''. I svakako to što znam da će mog naroda biti sve manje u narednih 50 godina, ne znači da sam za to da moju zemlju nasilno nasele drugi.
Ali da, nisam od onih što nariču zbog otapanja Srbije. Nije mi drago, naravno. Ali nije mi to jedan od fokusa u životu.

A rekao sam šta mislim i o rađanju dece generalno. Da nijedan ekstrem nije dobar. I da se deca rađaju iz ljubavi, želje, potrebe i zrelosti. Ni iz jednog drugog razloga.

Šta znači "usiljeno mešanje"? Bela žena ne može "prirodno" da se zaljubi u tamnoputu osobu, nego je to uradila PJ/SC/babaroga ekipa da se stidi ako se zaljubi u belca, nešto tako?
Ovaj kraj drugog posta, dobro je, slažemo se potpuno. :wink:

To je to SJ i PC izvrtanje.

Kao, ne znaš šta znači usiljeno mešanje naroda. Naroda. Ne pojedinaca, nego naroda. Ne znaš šta se dešava u Evropi. Nisi nikad čuo pozive i ideje da se za jedan dan naseli po 50.000 pripadnika drugih naroda i religija.

Tako je, samo ti izvrći. Pokaži pravo lice SJ i PC kulture.

Većina Srba bi kao ekstremno negativno iskustvo opisala i situaciju koju smo imali sa 700k izbeglica istog naroda i religije, sumnjam da bi tih 50k prošlo mnogo bolje bilo gde u Evropi. O čemu se radi tu, gde je ta situacija bila zamišljena? Iskreno pitam, značio bi mi neki tekst o tome. I ponovo, slažemo se oko tih vrsta "manipulacije nataliteta" o kojima se priča, da budem u malo pomirljivijem tonu :)

Nisam baš siguran da sam dobro razumeo.

Ako misliš na to što Srbi reaguju različito na izbeglice njihove nacionalnosti, to je normalna pojava u svuda u svetu. Negde je izraženija, negde je suptilnija. Ali svuda je tako. Samo što 1) iseljavanje jedne grupe ljudi usled rata u njihovu maticu preko granice, i sporadično negodovanje stanovnika matice na to... nije ni blizu uporedivo sa 2) dirigovanim naseljavanjem i usmeravanjem miliona ljudi iz nekoliko različitih nacija - većina njih sa odavno završenim ratovima* - u zemlje na drugim kontinentima sa potpuno drugim narodima i kulturama.

* - od 2015. naovamo, više od 2/3 imigranata u Evropu čine ljudi koji veze nemaju sa Sirijom i nisu iz ratnih područja. Već uglavnom Avganistanci, Bangladešani, Afrikanci... A deklarišu se kao Sirijci i kao ratne izbeglice.
To je potvrdio čak i Radoš Đurović iz centra za Izbeglice, u brojnim izjavama, kada bi pričao o statistici i proseku imigranata. Stoji arhivirano na netu pa mogu da okačim ako treba.

Pa da, mislio sam specifično na to kako su izbeglice nakon ex-Yu ratova bile generalno tretirane loše u Srbiji. Ovo je naravno moje anegdotsko iskustvo, ne mogu da kažem da je to apsolutna istina.

Potpuno se slažem da je neki vid "pomirljive integracije" tih nacija potpuno realan, tako što mogu zadržati svoje običaje, praznike, sve okej. Ali kao što Kailan reče, treba da se postavimo jasno prema ljudskim pravima, gde religija jedne osobe ne može drugoj zabraniti pravo na slobodu i život. Izuzetno teške teme, i izuzetno tesno uže za hodanje. Ja ne mislim da su oni inherentno lošiji od nas, teroristi po prirodi, "osvajači". Samo da je religija ozbiljan otrov i za nas i za njih.

Pohvaljujem post samo... u stvari da se preformulišem - prvenstveno zato što se ne sećam kad sam zadnji put učestvovao ili čitao ovakvu temu (vezano za ovu problematiku) a da je neko na drugoj strani pokazao fleksibilnost u stavovima i volju da koriguje nešto ili bar nađe kompromis.

A i na kraju krajeva, kao što govorih ranije, ne moramo svi da se slažemo u svemu 100%. A ako se u nekom segmentu diskusije ili nekom postu složimo većinski, to poštujem i podržim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861326#p861326:399vz8qh je napisao(la):
Прле » 30 Jun 2021 10:58 am[/url]":399vz8qh]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861281#p861281:399vz8qh je napisao(la):
Drakche » Сре Јун 30, 2021 8:10 am[/url]":399vz8qh]Na ovoj temi je uglavnom sve receno. Glavni fokus je na tome "kako da nas bude vise", odnosno kako stimulisati zene da vise radjaju, sto smatram pogresnim iz vise razloga. Veci problem je to sto stanovnistvo masovno napusta zemlju, od radnika do akademskih gradjana, ali ni tu nema nista novo da se kaze, jer znamo da to zavisi od niza ekonomsko-politickih faktora, sto je, opet, tema za neku drugu pricu.

Ono sto bi me eventualno interesovalo je kolko je i da li je pandemija uticala na stopu rasta nataliteta u Srbiji.

Па где су закључци?

А проблем је комплексан са много конаца које требају да се повуку а да се на замрсе. Нисам сагласан да је већи проблем исељавање, тачно је да је та тема сада актуеална, али је јасно да је тренд везан пре свега са политиком која то подржава. Дакле, политика треба да престане да стимулише исељавање, (а што би, у Србију се слије 3,3 милијарде евра годишње дознака) чистих пара, од који влада убере 20% у првој итерацији кад тај новац крене да се троши. Проблем фертилитета, и наталитета није само од политике зависан, иако политика има знатан удео у проблему. Проблем природног прираштаја је и философски и социолошки и морални и религиозни проблем, те се њему треба приступити са свих тих страна.

Ne vidim zasto bi pitanje nataliteta bilo moralni i religiozni "problem"?

Rekli smo ovde X puta koji su materijalni preduslovi za to da neko odluci da dobije dete. Dakle, od besplatnih pelena i vrtica do rampi za decja kolica, pa onda dalje u detinjstvu i mladosti sve olaksice koje su potrebne (uzbenici, skolovanje itd). Nije, dakle, izmisljanje tople vode.

Ako je drzavi u interesu da u buducnosti ima sto vise poreskih obaveznika, onda mora da obezbedi sve moguce uslove za to, i to je otprilike sve sto drzava treba da ucini po tom pitanju. Nikakve kampanje, bilbordi i slicna mesanja u intimu pojedinaca.

U Srbiji dodatno destimulise nedostatak perspektive u buducnosti, sto ima veze sa politikom, ekonomijom, pravima, slobodom, korupcijom i kriminalom. To su faktori koji svakako nisu zanemarljivi.

Ono sto nikako ne treba ciniti je zauzimanje nekakvog emotivnog stava po pitanju dece i porodice.

Има о томе на "Србија - црна страна медаље".

Ево Дарија рекла да су то "паушалне тврдње".

"Zaista vam kažem: kad učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste." To su deca za koju ni crkva ni "srpstvo" ni kapitalizam, ni njihove porodice, nisu našli mesta. Ogledalo toga kako tretiramo pojedince kad nisu, ili prestanu da budu, "korisni".

Немој прејаке закључке лако да изводиш. Могуће је да би се показало да би нпр. црква боље бринула о тој деци од државе - знам старе људе који су тврдили да су једину људску болничку негу у Србији имали од (католичких) часних сестара, док их је било (знам, Канађани сад врте главом и чуде се). Такође, капиталистичке фирме умеју да дају паре за филантропију, али мора директор установе да буде заинтересован да се тиме бави, а буде такав партијски намештеник, један међу двадесетпеторицом. И наравно, такав систем смо наследили од пре капитализма. "Српство"? Итд.

Много се палите сви, не ваља на ову врућину.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861388#p861388:1xkyvb74 je napisao(la):
Drakche » Сре Јун 30, 2021 3:37 pm[/url]":1xkyvb74]

Ne vidim zasto bi pitanje nataliteta bilo moralni i religiozni "problem"?

Rekli smo ovde X puta koji su materijalni preduslovi za to da neko odluci da dobije dete. Dakle, od besplatnih pelena i vrtica do rampi za decja kolica, pa onda dalje u detinjstvu i mladosti sve olaksice koje su potrebne (uzbenici, skolovanje itd). Nije, dakle, izmisljanje tople vode.

Ako je drzavi u interesu da u buducnosti ima sto vise poreskih obaveznika, onda mora da obezbedi sve moguce uslove za to, i to je otprilike sve sto drzava treba da ucini po tom pitanju. Nikakve kampanje, bilbordi i slicna mesanja u intimu pojedinaca.

U Srbiji dodatno destimulise nedostatak perspektive u buducnosti, sto ima veze sa politikom, ekonomijom, pravima, slobodom, korupcijom i kriminalom. To su faktori koji svakako nisu zanemarljivi.

Ono sto nikako ne treba ciniti je zauzimanje nekakvog emotivnog stava po pitanju dece i porodice.

Дракче, ја сам навео само мањи број сфера људксе делатности које би тим проблемом требало да се позабаве. Замолио бих да теме попут ове не разматрамо само кроз своју личну призму, јер уколико сам не желиш из било ког разлога да имаш деце, то не значи да расправа на ову тему и потоњи закључци ће се законским актом пренети на све грађане, типа, сутра свим нежожењнима доводимо жену, а бездетнима прислањамо пиштољ у слепоочницу док ту децу не направе. Убеђен сам да правилно постављен проблем може да буде решен без да некога ТЕРА на нешто.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861328#p861328:1xkyvb74 je napisao(la):
DanMrmota » Сре Јун 30, 2021 1:03 pm[/url]":1xkyvb74]
Jedino da se složimo da ste uboli pridev "sociološki", nije loše ni 25% uspešnosti. A to da iseljavanje nije problem ćete videti kad dođe vreme za penziju, pa jedan rez, pa drugi rez, pa potpuni kolaps sistema...

Врло је важно што постоји макар и тих 25% цензуса око нечега. Ипак, све остало не занчи да није "неубодено" и да не постоје групе лица која би могла да у тим сферама дају допринос. За ово исељавање које није проблем, да ли сам добро схватио да сматрате да је то у ствари добро за Србију да се сви одселе и да се на празно место доселе други који ће вам зарадити пензију?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861343#p861343:1xkyvb74 je napisao(la):
DanMrmota » Сре Јун 30, 2021 1:30 pm[/url]":1xkyvb74]Ne moram da čitam svaku svetu knjigu da bih znao da će sve na papiru propagirati ljubav, mir itd. a onda vidiš materijalizam, tlačenje žena, pozive na rat sa nevernicima, čopor dece ispranih mozgova, vama pokunjenost nama zlodela... Za nekog ko navodno nije mnogo u tim "kulturnim ratovima", jako puno papagajišeš njihova opšta mesta. Iskreno, koju religiju prvu da kritikuješ, ako ne onu s kojom imaš najviše iskustva? Nije ovo Amerika.
A ovaj što bi da rešava religiozno i koristi izraz "bezdetnost" u 2021. godini treba poslednji da se pita.

Претпостављам да будући неначитани Ви имате некакакав посебен извор мудрости одакле црпите неопходна знања и информације? Да ли отуда црпите и позицију да одређујете ко треба да се пита а ко не?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861328#p861328:1xkyvb74 je napisao(la):
DanMrmota » Сре Јун 30, 2021 1:03 pm[/url]":1xkyvb74]
Religioznima da, nas ostale da ostavite na miru. O moralu isto bolje ne pričajte, sećam se kako ste srdačno branili onog pedofila Pahomija. Ima serija o tome kako biste vi to rešavali religijski. Deca vam služe samo za indoktrinaciju i zlostavljanje, da budu poslušni robovi koji će davati pare po komandi kad im pop uđe u kuću.
:kafa:

Читам и невољно се питам: који је Ваш лични интерес када можете да износите толику количину изјава и оптужба без да имате доказе?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861388#p861388:1an1eokw je napisao(la):
Drakche » Sre Jun 30, 2021 2:37 pm[/url]":1an1eokw]

Sutra da usvoje sve tvoje predloge ništa se bitno ne bi promenilo po pitanju nataliteta u narednoj deceniji...

И то је небројено пута доказано на чињеници да је низак наталитет у корелацији са материјалним богатством, па сиромашни слојеви теже да имају више деце него богатији. То је један од фактора који је тачан малтене на свакој тачки на планети земљи, чак су и Кинези кренули да имају све мање деце како су кренули да се богате.

На наталитет првенствено утиче женско образовање, затим расположивост контрацепције (укључујући и абортусе), затим култура. Тим редоследом. И то је толико поуздано да се успешно користи за обарање наталитета у земљама које имају проблема са превисоким наталитетом.

eдит: https://ourworldindata.org/grapher/womens-educational-attainment-vs-fertility?country=~SRB

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861408#p861408:2bjn8wgm je napisao(la):
Прле » Sre Jun 30, 2021 3:57 pm[/url]":2bjn8wgm]
Убеђен сам да правилно постављен проблем може да буде решен без да некога ТЕРА на нешто.

Pa da, slomimo im volju religijom i nećemo morati ni na šta da ih teramo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861408#p861408:2bjn8wgm je napisao(la):
За ово исељавање које није проблем, да ли сам добро схватио да сматрате да је то у ствари добро за Србију да се сви одселе и да се на празно место доселе други који ће вам зарадити пензију?

Za svakog pojedinca je dobro da ode na bolje mesto, pa gde god svi završili. Po državu očito nije dobro da ostane bez poreskih obveznika. Više sam komentarisao Vaš ofrlje komentar o tome kako to nije "toliki" problem.

Претпостављам да будући неначитани Ви имате некакакав посебен извор мудрости одакле црпите неопходна знања и информације? Да ли отуда црпите и позицију да одређујете ко треба да се пита а ко не?

Taj izvor je celokupna ljudska istorija. Naravno, vi je potencijalno čitate kao sunovrat civilizacije nakon smrti boga, a ja kao progres nakon oslobođenja od atavizama religije.

Читам и невољно се питам: који је Ваш лични интерес када можете да износите толику количину изјава и оптужба без да имате доказе?

Ono "A odakle vi znate da je pedofil?" je možda obrisano sa foruma, ali nije iz mog mozga. Koji je Vaš lični interes da se SPC predstavlja kao bezgrešna, do te mere da ni njen ljudski element ne sme biti opravdano kritikovan? Razumem ukoliko ste izgradili svoju ličnost u simbiozi sa tim parazitskim organizmom, teško je kad Vam neko, po narodski, "ruši Sneška", posebno pod stare dane. Znam da biste Vam bilo u redu da mu samo Bog sudi, ali ja bih ipak voleo da je i zemaljski Sud odradio svoj posao.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861414#p861414:1vl36qfj je napisao(la):
Kailan » Сре Јун 30, 2021 5:14 pm[/url]":1vl36qfj]И то је небројено пута доказано на чињеници да је низак наталитет у корелацији са материјалним богатством, па сиромашни слојеви теже да имају више деце него богатији. То је један од фактора који је тачан малтене на свакој тачки на планети земљи, чак су и Кинези кренули да имају све мање деце како су кренули да се богате.

На наталитет првенствено утиче женско образовање, затим расположивост контрацепције (укључујући и абортусе), затим култура. Тим редоследом. И то је толико поуздано да се успешно користи за обарање наталитета у земљама које имају проблема са превисоким наталитетом.

eдит: https://ourworldindata.org/grapher/womens-educational-attainment-vs-fertility?country=~SRB

1. Врло често сиромашне државе имају много деце. Тамо где услова за то нема. Али то није правило, чисто као ислустрација да тврдња није тачна тј апсолутно тачна.
2. Кинези имају мање деце због ресктриктивне политике државе, ограничење је било једно дете по породици сада су почели да попуштају
3. Последња реченица је одлична за даљу рапсраву.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861418#p861418:3rve239o je napisao(la):
DanMrmota » Сре Јун 30, 2021 5:24 pm[/url]":3rve239o] Znam da biste Vam bilo u redu da mu samo Bog sudi, ali ja bih ipak voleo da je i zemaljski Sud odradio svoj posao.

Уколико сте УВЕРЕНИ да је дотични крив, пресавијте табак, па га тужите. Само, обратите пажњу, да суд може да утврди и није тако како би сте волели да буде. А да ли би сте то волели да се деси? Или Вам је драже да бесконачно маштате о томе?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861408#p861408:2cu1mj5l je napisao(la):
Прле » 30 Jun 2021 02:57 pm[/url]":2cu1mj5l]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861388#p861388:2cu1mj5l je napisao(la):
Drakche » Сре Јун 30, 2021 3:37 pm[/url]":2cu1mj5l]

Дракче, ја сам навео само мањи број сфера људксе делатности које би тим проблемом требало да се позабаве. Замолио бих да теме попут ове не разматрамо само кроз своју личну призму, јер уколико сам не желиш из било ког разлога да имаш деце, то не значи да расправа на ову тему и потоњи закључци ће се законским актом пренети на све грађане, типа, сутра свим нежожењнима доводимо жену, а бездетнима прислањамо пиштољ у слепоочницу док ту децу не направе. Убеђен сам да правилно постављен проблем може да буде решен без да некога ТЕРА на нешто.

Opet dobijam odgovor na licnom nivou, sta ja zelim i kakav sam ja. O meni licno ovde nema nijedne reci, niti me o forumasima interesuje ista vise od onog sto procitam u njihovim postovima.
Izvojio si nekoliko faktora koji mogu da uticu na "resavanje probelma nataliteta", ja sam izdvojio dva koja su mi nejasna (moral, religija).
Rekao si da je to i filozofsko pitanje, u cemu se slazem sa tobom, recimo, sasvim je legitimno pitati- zasto nam je, uopste, potreban rast nataliteta?
Na ovoj temi se svi postavljaju kao da je porast broja stanovnika nekakava apsolutna nuznost, a malo je price o tome da li Srbija ima kapaciteta za to?
Zato sam rekao da su veci problem migracije iz zemlje, jer se najvise kroz to brutalno smanjuje broj stanovnika.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861412#p861412:2cu1mj5l je napisao(la):
StariPosmatrač » 30 Jun 2021 03:04 pm[/url]":2cu1mj5l]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861388#p861388:2cu1mj5l je napisao(la):
Drakche » Sre Jun 30, 2021 2:37 pm[/url]":2cu1mj5l]

Sutra da usvoje sve tvoje predloge ništa se bitno ne bi promenilo po pitanju nataliteta u narednoj deceniji...

Pa mozda ne bi, ja mislim da bi, u nekoj meri, ali to ne moze niko da garantuje. Pisao sam o tome sta je to osnovno sto drzava treba da obezbedi, ali i u kakvom okruzenju ta deca ne treba da rastu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861440#p861440:3pvsa6i0 je napisao(la):
Drakche » Сре Јун 30, 2021 6:24 pm[/url]":3pvsa6i0]
Izvojio si nekoliko faktora koji mogu da uticu na "resavanje probelma nataliteta", ja sam izdvojio dva koja su mi nejasna (moral, religija).
Rekao si da je to i filozofsko pitanje, u cemu se slazem sa tobom, recimo, sasvim je legitimno pitati- zasto nam je, uopste, potreban rast nataliteta?
Na ovoj temi se svi postavljaju kao da je porast broja stanovnika nekakava apsolutna nuznost, a malo je price o tome da li Srbija ima kapaciteta za to?
Zato sam rekao da su veci problem migracije iz zemlje, jer se najvise kroz to brutalno smanjuje broj stanovnika.

Иако религија у себи садржи морал као засебну целину, одвојио сам та два појма из елементарног разлога, јер један део становништва није религиозан. Бар не у контексту праксе.

Морал би могао да у овом случају буде део етичких норми које треба навести као сметњу или подстицај за раст наталитета.

Религија, пре свега кроз СПЦ а онда и кроз мање заједнице би требало да активирају своје већ постојеће механизме у друштву како би се проблеми означили и по њима деловало.

Зашто нам је потребно? Ја бих пре тог питања покушао да решим једно важније питање, а то је ко смо то ми? Ко су то "наша деца". То су питања која су важна за нас и по многим другим сферама живота па и за ову, демографску. Јесмо ли скуп хедониста којима је важно да живе комфорно док су живи? Или смо људи који запуњавају историјски моменат?
1. Да су наши родитељи мислили категоријама хедонизма, нас не би било и ми ово не би смо писали
2. Да ли је лични комфор добра ствар којој искључиво треба тежити? Људи имају особину да старе, а инфраструктура да се урушава. Уколико остаримо без деце, ко ће осим епске чаше воде да нам да инјекцију?
3. Уколико мене нема у будућности, зашто сам дужан да је (будућност) обезбедим?

Апсолутну нужност не бих коментарисао док се не уврди претходно, а што се капацитета тиче, рекао бих да Србија има сасвим довољно капацитета да два пута више становника са постојећом инфраструктуром. Видео сам сопственим очима за време бомбардовања.

Vrh