Zaza Bg
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 04.08.2014.
- Pohvaljen
- 1.523
CASTELBIANCO":2jjubqxi je napisao(la):@zaza
Ne slažem se da sam preterao u broju iseljenika jer po meni taj broj može biti samo veći. Ja nisam rekao da je porastao, možda se čak i smanjio u odnosu na početak 2000tih. O devedesetima nema rasprave. Svi znamo koliko je tada otišlo ljudi.
za Kopte odlična ideja. to sam odavno razmišljao kao i za Jermene i Etiopljane. pitomi narodi koji su uvek imali neke strahote u svojoj prošlosti.
Pre svega, svaka čast za temu. :kk:
Razlog zašto mi je demografija interesantna je činjenica da je ona osnova svega. Bez demografije, tj. ljudi nema ekonomije, razvoja, gradnje itd. Kažem ti, preterao si u broju, no nećemo sada o tome.
Jedna od mojih ideja je osnivanje tzv. "Fonda za oživljavanje sela". U njega bi trebale da pumpaju pare (koliko je god to moguće) država, drugi humanitarni fondovi, donatori (naročito se fokusirati na dijasporu) itd.
A fond bi funkcionisao ovako. Svaka 2-3 meseca, država bi odabrala selo koje ima nameru da "oživi". Najbolje bi bilo početi od sela u Vojvodini koja su nedaleko od Novog Sada (recimo Čurug) ili Pančeva (recimo Kačarevo).
Nakon što se selo odabere, država bi (novcem iz fonda) počela da otkupljuje napuštene kuće po tom selu. Kao što i sami znamo, danas se kuće sa okućnicom po Vojvodini mogu kupiti za bagatelu. Uz te kuće, bilo bi potrebno pazariti i zemljište (kako bi budući stanovnici imali na čemu da rade), no ukoliko se ono pokaže preskupom, državu uz kupljene kuće/imanja može da pripoji zemljište koje njoj već pripada. Ako iznenada skoči cena tih napuštenih kuća, država može da pokuša da, pored već kupljenih kuća, sagradi nove, montažne.
Na kraju, nakon što je država došla u posed ovih kuća i okolnog zemljišta, uradilo bi se sledeće. Preko naših ambasada u (logično) nerazvijenim zemljama bi se (preko medija) pustila u promet informacija da država Srbija nudi opremljene kuće sa sve zemljištem mladim bračnim parovima iz tih zemalja. Naravno, postojala bi i lista uslova koje ti parovi moraju da zadovoljavaju.
Nakon što se navedene porodice nasele u ta sela, država će morati da se malo potrudi da ih organizuje da rade (možda je najbolje da ih poveže preko novih poljoprivrednih zadruga) i funkcionišu. To bi bilo to!
Šta mislite o mojoj ideji? Slično je krenula da radi pokrajinska vlada u Vojvodini od skora (ali se kuće nude samo našim ljudima), videćemo da li će biti rezultata.