Nebojsa":3qvvezyd je napisao(la):
Upravo na mestu gde je trebalo da se gradi delta tower je bilo mesta za takvu gazdisnsku zgradu koju nombre pominje za razliku od nove lokacije koju sad zauzima teniski balon. Sigurno je da ce se i stari plac koji godinama cami prazan kad tad za nesto iskoristiti ali meni je i dalje misterija cemu ta prica sa novom zgradom i novim placem kad ovamo imaju jos veci plac koji ce i dalje ko zna do kad ostati da cami onako prazan!!? Da je ovo normalna uredjena drzava taj bi odavno placao goleme penale na uzurpaciju, negradnju i ruznocu pa bi se na kraju ili prisilio da dovede plac nameni ili bi ga nekom ustupio. Medjutim NE, naprotiv on uzurpira jos jedan plac u neposrednoj blizini sa namerom da i na njemu zapocne neku velegradnju!! Mozda covek hoce da zagospodari tim delom Novog Beograda pa histericno kupuje sve sto se u okolini moze kupiti da bude sigurica. Mozda mu je strateski plan i da odkupi Hajat ko zna.
Nikva nova upravna zgrada delta holdinga se tu nece graditi, to ce biti ista prica kao i sa delta towerom a steta bio je mnogo lep projekat.
Problem je što ti na izgradnju kula gledaš kao na dekor koji bi ti učvrstio uverenje da živiš u metropoli i kojim bi mogao da mašeš po regionalnim forumima u fazonu "vidi šta ja imam, a ti nemaš". No, prilikom izgradnje tako skupih objekata postoji i nešto što bismo mogli nazvati ekonomskom logikom.
Delta je planove za poslovni centar u Bloku 20 najavila pre ekonomske krize, kada je Srbija imala ekonomski rast od 4-5 odsto (danas se jedan odsto smatra uspešnom godinom, dva odsto premijom), kada je za Miškovića radilo više od 20.000 ljudi (danas u Delti radi manje od 8.000) i kada su tajkuni, kako se tada govorilo, nogom otvarali vrata Vlade Srbije. Ne znam da li mogu jednostavnije da ti objasnim koliko se vreme od tada promenilo!?
Čak i ove najave o novoj poslovnoj zgradi treba uzeti sa velikom rezervom. Možda su to neke lepe želje za neki srednjoročni ili dugoročni period, ali u narednih godinu-dve dana ne treba očekivati nikakve konkretnije vesti o novoj poslovnoj centrali Delte.
A i kada budu objavljeni planovi za novu zgradu, nemojte se nadati nekakvom oblakoderu od 300 spratova. No, i manji soliter, od npr. 15-ak spratova, ako ga zaista bude radio dobar arhitekta, može da bude sasvim lepo dodatak tom bloku.
Što se same lokacije nove zgrade tiče, Delta je taj pravac razmišljana nasledila od prethodnog vlasnika "Impuls hola", tj. "Genexa" - koji je 2004. godine raspisao arhitektonski konkurs za prostor u Bloku 20 na kojem je
pobedio Brana Mitrović:
Naravno, od svega toga nije bilo ništa, a jedan deo bloka koji je bio obuhvaćen konkursom je kasnio preuzeo "Neimar V" i tu izgradio "Savograd". No, čak je i Mario Jobst, arhitekta autor "Savograda", tada govorio da je prolaz između one dve trouglaste zgrade projektovao tako da pogled puca na buduću vertikalu koja bi bila izgrađena na mestu teniske dvorane.