Šta je novo?

Deltini projekti

tek sada se ubacujem u diskusiju, ali me zanima da li neko zna da li ovaj kompleks obuhvata i prostor topovskih šupa na autokomandi?

to je bio prvi koncentracioni logor u srbiji za vreme II svetskog rata kroz koji je prošlo 5.000 Jevreja na putu ka Jajincima, Starom Sajmištu i dr gde su ubijeni.

Mislim da obuhvata pritom arhitekte su misilm Izraelci. Pravo je pitanje da li ih je investitor upoznao sa prostorom na kome razvijaju projekat.

stf":3kvmdnbw je napisao(la):
Сви шопинг молови личе једни на друге, па тако и овај пројекат личи на предходни.

Уколико се пажљивије погледа, архитектура новог решења јасно говори да од оне две куле неће бити дефинитивно ништа. Њихова позиција је омогућена закривљеношћу шопинг мола на тој страни. На новој верзији, та фасада формира шпиц и заузима површину предвиђену за куле на предходној верзији.

Хммм... Онај први план је још из времена када је суседну парцелу држао МПЦ па можда има везе са тим. Сећам се да је та парцела враћена граду . Е сад,после тога ми је нешто мутно. :) Да ли је парцела понуђена Делти или је и даље у власништву града?

081117-MPC_Autokomanda-01.gif

2u7sr9w.jpg

Evo parcelacija. Delta je nedavno na tenderu dobila i nekada MPC-ovu parcelu. Deluje mi kao da ce sopin centar da bude na mestu topovskih supa

da, ali arhitekta izraelac ne skida odgovornost sa njih. a ne verujem da bi logorska cinjenica bila visoko na deltinoj agendi.

uostalom, drzava izdaje dozvole, kako je moguce dozvoliti izgradju shoping molla na mestu logora?! nedopustivo. verovatno nije postojala nikakva konsultacija.

Nisam rekao da arhitekta skida odgovornost sta vise mislim da je to jos problematicnije zato i kazem i pitam se da li je uopste bio i upoznat sa mestom na kome ce se raditi objekat.

yugoslovenka":1a6wzhlc je napisao(la):
...uostalom, drzava izdaje dozvole, kako je moguce dozvoliti izgradju shoping molla na mestu logora?! nedopustivo. verovatno nije postojala nikakva konsultacija.

Uze mi misao iz glave, dobrodošla na forum, Yugoslovenka :)

poslednje sto zelim je da branim deltu i gradske sluzbe ali ajde da ne preterujemo sa tim spomen obelezijima. 60-70 goidina nam ne smeta da na tom mestu budu nekakve barake i korov i kad konocna taj prostor dodje na red da se kultivise sad se odjednom setimo logora. slicna je prica bila i sa starim sajmistem, tolike godine tamo naseljavamno sirotinju koja bukvalno zivi u bivsim celijama a problem je nastao pre par godina kada je tamo otvorena diskoteka.

za one koji mozda nisu citali sta sam pisao na strani o starom sajmistu smatram to velikom sramotom svih nas ali ako na autokomandi biramo izmedju zmijarnika i neke spome ploce zarasle u korov sa jedne strane a sa druge jedan sredjen prostor koji ce privuci ljude od kojih ce mnogi videvsi tu spomen plocu po privi put saznati da je taj prostor nekada bio stratiste ja nema dilemu..

Razumno ali pod uslovom da izgradnjom centra nije neophodno srusiti pomenuto spomen obelezje koje je jos i u nesto boljem stanju nego sto je okolina.

@ Razgrađevinar

Sve je to politika, nije da nam svima "ne smeta". Mislim da je stvar veoma jednostavna: političari su imali "preča posla". Zbog "prečih posla" je spomenik obešenima na Terazijama (kakav-takav) postavljen tek 1983, veliki spomenik na Sajmištu tek 1995 (u stvari jedno od rešenja za spomen park u Jajincima), spomenik pilotima poginulim aprila 1941 tek - 1997, a za Topovske šupe:

Obeležavanje

Prvo obeležavanje logora je izvršeno 1951, na desetogodišnjicu ustanka u Srbiji kada je postavljena spomen-ploča „palim drugovima za slobodu otadžbine“, bez konstatacije da je na tom mestu bio logor.[13]

Spomen-ploča Jevrejima i Romima koji su bili smešteni u ovom logoru je postavljena 2005. godine na obodni zid jednog od objekata logora, a prema rešenju čiji je autor Aleksandar Nećak. Na njoj je napisano na tri jezika (srpskom, hebrejskom i engleskom):
Викицитати „Na ovom mestu od avgusta do decembra 1941. nalazio se nacistički koncentracioni logor za Jevreje i Rome iz Beograda i Banata. Svi su proglašeni za taoce i dnevno po nekoliko stotina je odvođeno na streljanje.“

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, 21. januara 2006. godine je otvoren Spomen-park „Topovske šupe“.[14]
http://sr.wikipedia.org/sr/Topovske_šupe

Za sajmište su i ranije postojale inicijative, pravljeni projekti... ali nije bilo političke volje da se bilo šta pokrene.
Ljudi su se bavili time, ali je uvek nešto bilo preče. Nismo "naseljavali", već je prostor bio zapušten, prepušten anarhiji (jednako sramotno). Diskoteka je zapravo bila poslednja kap (plus kriminalno otuđenje nacionalizovane zadužbine).

Svejedno, za neke stvari nikad nije kasno, pa tako i za Topovske šupe.

U ovom gradu neko opasno ne radi svoj posao, čim je moguće da se prostor proglašen za spomen park žrtvama genocida istovremeno planira za izgradnju nečeg trivijalnog i u krajnjoj liniji - suvišnog, kao što je još jedna robna kuća.
Kao da istovremeno postojimo u paralelnim dimenzijama.

Već sam to ovde napisao, i napisaću opet: da li će jednog dana samo da se pojavi bager i da sruši zid sa pločom?

ja se nadam da nikom nece pasti na pamet da rusi zid sa plocom, naprotiv. ima sasvim dovoljno mesta za objekat izmedju zida i autoputa te za trg u trouglu izmedju objekta, spomen parka i autokomande. imamo godinu dana da izvrsimo pritisak na deltu i grad da se ukoliko je to potrebno projekat izmeni i prilagodi. idealno bi bilo iskoristiti trenutak i to mesto konacno pokazati ljudima.

probao sam da izguglujem slike o spomen parku topovske šupe, probajte, mozda ce vam biti jasnije zasto zelim da se pored napravi usrani soping mol. neka svaki hiljaditi posetilac makar skrene pogled u tom pravcu i imacemo ogroman napredak

Bilo je prosle ili pretprosle godine na TVu, naravno da su uzeli to u obzir, spomen ploca ce biti sacuvana, reagovala je Jevrejska zajednica i na osnovu te inicijative je i snimljena reportaza.

U svakom slucaju treba postovati misljene jevrejske zejednice,uveren sam da oni zele da se to mesto primerno obelezi.Eto sada cujem da postoji ploca.Mozada bi najlepse bio da se napravi trg sa spomenikom i galerijom gde bi se ljudi upoznali sa stradanjem Jevreja na tom mestu. I pored gradnje mega centra vidim da tu ima dovoljno prostora za memorijalne projekte.. :kafa:

Bio sam na nekom javnom uvidu Ada Huje Zona A.Tu se jasno vidi na planu gde obelezih zelenom bojom lokacija deltinog trznog centra u 29. Novembra.Dakle bice ceo taj blok osim nesto postojecih zgrada na zapadu.Obelezeno zelenom bojom

most.jpg

Da se nadovežem na Vučkov post:

Delta: Šoping molovi širom Srbije
IZVOR: TANJUG
Beograd -- Kompanija "Delta Real Estate“ ove godine počeće renoviranje hotela Kontinental, a u planu su i velike investicije izgradnja šoping molova i ritejl parkova.

20322843084fb77f5a5c0bc195787689_orig.jpg

Potpredsednica Delta holdinga Jelena Krstović kaže da će se u renoviranje hotela Kontinental na Novom Beogradu uložiti 30 miliona evra.

Ona navodi da je predviđeno da radovi na rekonstrukciji hotela traju godinu dana posle čega će Beograd dobiti hotel svetskog lanca "Crown plaza"sa pet zvezdica.

Krstović je istakla da je već započeto renoviranje beogradskog hotela Park dok je u planu promena i renoviranje hotela Nacional.

"Delta Real Estate će imati dosta investicija u narednom periodu, to su sve dugoročne investicije, a istovremeno očekujemo da će, kada budu realizovane, tržište Srbije moći da odgovori na ponudu", kazala je potpredsednica Delta Holdinga.

Krstović je podsetila na jednu od najvećih investicija kompanije u oblasti nekretnina, “Delta Planeta" najveći i najluksuzniji šoping mol u Srbiji i regionu, čija je gradnja planirana za proleće 2013. i u koji će biti ulozeno 200 miliona evra.

Šoping mol površine 200.000 metara kvadratnih nalaziće se na beogradskoj Autokomandi, na Koridoru 10, uz autoput u pravcu Niša, a otvaranje je planirano u jesen 2014.

"Delta Planet" biće tri puta veći od tržnog centra "Delta Siti" na Novom Beogradu, imaće 250 lokala različitog sadržaja, a osim već postojećih, očekuje se dolazak još najmanje 50 novih svetskih brendova na tržište Srbije.

Krstović je najavila da je u planu i izgradnja šoping mola u Bulevaru despota Stefana u Beogradu, kao i u drugim gradovima Srbije i regiona.

"Planiranje i projektovanje šoping mola u Bulevaru despota Stefana je u toku, skoro ćemo najaviti izgradnju i ovog šoping mola, ali imamo u planu i nekoliko lokacija u Novom Sadu, Nišu, gde ćemo takođe graditi šoping molove", objasnila je Krstović.

Krstović je dodala da i u Banjaluci postoji lokacija za igradnju šoping mola, kao i da je kompanija zainteresovana za dalje regionalno širenje.

Kako kaže Jelena Krstović, Delta planira i izgradnju "ritejl parkova" (zbir prodajnih magacina velikih nabavljača i supermarketa sa prostranim parkinzima) širom Srbije.

Izvor: B92.Biz

Ne verujem da će baš skoro početi izgradnju "Delta landa" (tržnog centra u Despota Stefana), ali se nadam da će uskoro predstaviti projekat. Znam da će verovatno da liči na kutiju, ali svejedno sam nestrpljiv da vidim šta su osmislili :D

Za sada je najbitnije da srede "Continental", a voleo bih kada bismo imali potvrdu da se zaista nešto radi u hotelu "Park". Rekoše ranije da će renoviranje početi 26.5, a u ovom izveštaju Krstovićeva kaže da je renoviranje već počelo!?

Što se ovih ritejl parkova tiče - dva su izvesna: Kragujevac i Kvantaš u Beogradu. Za početak će pored postojećih "Tempo" hipermarketa biti izgrađene "Bauhaus" prodavnice. U Beogradu bi trebalo do kraja godine da počnu radovi, ali pre toga treba da se reši pitanje konverzije zemljišta.

Ostali projekti (Blok 20, City apartments...) sasvim izvesno neće doći na red pre 2014-2015.

Samo neki soping molovi :/ nikakve kule da najave, a uradili su projekate bar za 5 kula.
Razumem da je slaba traznja poslovnog prostora ali ne grade se kule preko noci. Dok oni izgrade (za 2,3 godine) sigurno ce se promeniti stanje na trzistu.
Meni deluje kako si blizi EU sve je veca traznja za poslovnim prostorom, tj kulama. Dovoljno je pogledati sta je sve izgradjeno recimo u Bratislavi, Vilnusu, Sofiji pre i nakon ulaska u EU. I Zagreb kako je blizi sve vise kula pocinje da se realizuje.

nombre":958nnnyn je napisao(la):

Ne, u toku sam, samo se tvoje i moje shvatanje termina kula bitno razlikuje. Prva ''kula'' Sky Office tower je visine 80m, druga Green Gold bi trebala da dostigne visinu jedva 60m, a što se tiče Imperium Tower a.k.a Crnog Monolita taj projekat je na holdu i veća je verovatnoća da kod nas završe radovu lepoticu nego da oni krenu sa njihovom gradnjom. Da budem iskren, više bih voleo da Beograd čeka još deset godina na pravu kulu, nego da se grade neke osrednje poslovne zgradice koje ne mogu da dobace preko 80m.

P.S. Prava kula za mene je sve što dobaci preko 200m, e to želim da vidim u Beogradu i tome se nadam. :kk:

Nije problem traznja poslovnog prostora vec omogucavanje gradnje krmaca koje samim tim sto su krmace obezbedjuju dovoljno poslovnog prostora i onda zvrje prazne...
Investitorima treba zabraniti da cele povrsine koriste za zgrade koje ce graditi...

Ja bih isao toliko daleko da bi za neku zgradu morali da obezbede i 3 puta vise povrsine od temelja za zelenilo... Da vidite onda kako bi se setili kula...

београђанка се не пореди ни у једном тренутку са овим префотошопираним-недовољно-убедљивим и јефтиним пројектом.

Vrh