Šta je novo?

Delta District

Danas na gradilištu vrlo aktivno. Nastavlja se sa iskopom i betoniranjem šipova.
20241108_142811.jpg
20241108_142826.jpg

Poslednja izmena:
Bas su ze zaneli sa cenama. Ispadne garsonjera od 30m2 da kosta 300k! Ko je lud da toliko plati za garsonjeru? Za te pare moze mnogo vise da se dobije na boljoj lokaciji.

Bas su ze zaneli sa cenama. Ispadne garsonjera od 30m2 da kosta 300k! Ko je lud da toliko plati za garsonjeru? Za te pare moze mnogo vise da se dobije na boljoj lokaciji.
Očigledno ima kad svi lupaju te cene. Pa najobičniji projekat kao ona zgrada prekoputa SIV-a se prodaje po 6-7k, ludilo koliko novca se vrti u Srbiji.

U zemlji u koju se slivaju milijarde evra novih kredita koje po napumpanim cenama idu u državne projekte bez tendera, taj novac mora negde da se sklanja. Ovo je jedna od mogućnosti, pa odatke pritisak i sulude cene.
Da nema ovog zaduživanja, tržište bi bilo mnogo stabilnije i dugoročno predvidljivije.

Ovako, sve je moguće.

U zemlji u koju se slivaju milijarde evra novih kredita koje po napumpanim cenama idu u državne projekte bez tendera, taj novac mora negde da se sklanja. Ovo je jedna od mogućnosti, pa odatke pritisak i sulude cene.
Da nema ovog zaduživanja, tržište bi bilo mnogo stabilnije i dugoročno predvidljivije.

Ovako, sve je moguće.
U pravu si,sve pare idu ovim naprednjackim investitorima,Miskovicu,pok Kosticu,Maticu....svi koji su izasli iz ere demokrata totalno siromasni i bez kinte pa sad moraju da jadni grade ove stanove od 10k po Beogradu da bi nekako preziveli

Mene je poznanik (viši menadžer) zvao da zakažemo privatno sastanak da bi mi predstavio projekat i dao neke ponude koje će po njegovim rečima biti bolje nego što će biti zvanična ponuda.

Šta god mi da kao ponudu moraću dobro da razmislim da li da ulazim u priču ili ne. S jedne strane nisam razmišljao o životu u takvoj zgradi (zadovoljan sam sa zgradama više sredje klase), a s druge strane ukoliko bi bio investicioni stan morao bih da imam realan ROI da bi ušao u tu priču, a nisam siguran koliko je realno da će cena po m2 rasti vremenom u toj zgradi, jer od kirije svakako je nerealno računati ROI, tako da je jedino realno računati da ROI imam na kapitalnoj dobiti u na primer 10 godina. Sa treće strane parkiranje kapitala (investicioni stan bez razmišljanja o ROI-u) mi u ovom trenutku nije opcija jer širimo biznis na nova tržišta i ulazimo u još neke niše, tako da nemam ekonomske logike da stavim 600-700K u stan koji će da stoji tek onako da bi stajao.

Ono što bi mene eventualno zanimalo, ukoliko zaista dobijem bolju ponudu od zvanične, to je da stan kupim u ovoj fazi, da bi ga prodao kada zgrade bude gotova, uz zaradu na većoj ceni po m2. Za tu opciju bi mogao eventualno da imam interes, jer sam likvidan i bez zaduženja, i ne bi mi bio problem da stavim 600-700K jer operativno ne bih bio angažovan, a imao bih profit kada se desi prodaja po izgradnji zgrade. Ukoliko bi mi projektovani profit pokrio inflaciju u periodu gradnje, uz realnih 10-15% čiste zarade godišnje, ulazak u kupovinu stana u ovoj fazi bi mi bio zanimljiv

Sve je to lepo druze ali 10k po kvadratu je 10k. Ko to ima da plati, svaka mu cast. ;)

Vrh