Pogledajte prilog 166949Da li je ovo u redu da se prihvati?
Klasican fuseraj, mi smo imali isti problem sa nasim novim stanom (u drugom objektu).
Po projektu ovde je trebalo da parket i plocice budu u nivou, a da li ce spoj izvesti sa tankom inox lajsnom ili bez lajsne (sa akrilnim ili poliuretanskim masom) to je potpuno drugo pitanje.
Ovo je posledica neravne kosuljice. Keramicar to moze da upegla, ali parketar nikako. Tokom nalivanja kosuljice potrebna je kontrola koje ovde nije bilo a problem se moze naknadno resiti nalivanjem nivelina ili slicene samoravnajuce mase pre postavljanja podnih obloga.
Ovde vise nema pomoci, osim da se sve pocupa pa ajmo jovo nanovo. Naliti kosuljicu nivelinom, perfektno poravnati i sve iz pocetka vodeci racuna o debljini plocica i parketa.
Ja sam imao isti problem (u drugom objektu) i angazovanjem advokata dosli smo do toga da ako u ugovoru nije precizirano da ce parket i plocice biti u istom nivou investitor vam to nece resiti, niti ga vi mozete dobiti na sudu.
Maskiranje problema se vrsi tzv. prelaznom lajsnom koja ce pokriti razlicite nivelacije parketa i plocica, i ukoliko se lepo izvede nece se primecivati razlika u nivoima. Investitori to rade bez problema, u pitanju je trosak od 100 EUR sa sve rukama.
Ovde se vidi da je parketaru receno da ce ici prelazna lajsna, parket je slagan sa suprotne strane i zazor namerno ostavljen da se polozi prelazna lajsna.
Takodje je jasno da ni keramicar nije imao pojma da ce ici parket "u nivou" jer bi onda digao jos par milimetara plococe koje su u principu uvek tanje od parketa. Pri izradi takvih podova proverava se deformacija kosuljice i eventualne neravnine regulisu samoravnajucom masom. Nakon toga, potrebno je premeriti debljine plocica i parketa. Keramicar i parketar moraju da rade "u paru" i da keramicar koji obicno prvi radi sa tanjim materijalom unapred izdigne plocice na zeljenu ravan.
Ukoliko parket bude "stariji" za 1 do 2 mm problem se moze naknadno resiti brusenjem i hoblovanjem (ako je u pitanju masiv). U slucaju na slici plocice su "starije" i nema pomoci.
Inace ti moderni dvoslojni i troslokni parketi su u principu djubre (mozda ima izuzetaka ali ja ih jos nisam video), ne mogu se hoblovati a gornji sloj od 2-3mm "tvrdog" drveta je obicno smece i daleko od tvrdog. Lepi su na oko zbog neogranicene mogucnosti bojenja ali padne kasika ili nedaj boze zgazi stikla - odmah ostaju tragovi. A skupi kao djavo. Jedina prednost da se mogu slagati bez lepnjenja ali se opet vracamo na problem sa pocetka - za to je potrebna ravna povrsina inace haos. I kad se unakaze nema hoblovanja vec zamena...