A ta tradicija je nastala samo zato što u čitavom gradu ne postoji ni jedan balkon na javnoj zgradi a da je ispod njega pravi veliki trg, relativno blizu centra grada, tj na mestima gde ljudi ionako imaju razloga da često dolaze (za razliku od Cvetnog Trga). Čak i ovaj balkon ustvari gleda na ogromni travnjak koji se ne sme gaziti, a ne na pešački plato. Što je prlično tužno jer smo jadan velegrad koji ustrvari nema ni pošten trg, a kamoli "javni" balkon iznad njega.
A imali smo čak tri dobre prilike. Da starije članove potsetim da sam upravo to predložio u sve tri prilike.
1. U raspravi o bivšem Zahinom kompleksu ispod Kalemegdana. Zgrada fabrike Beko je imala fantastične visoke spratove pa je mogla postati kulturni centar, niz muzeja, kreativni hub ... a ispred sebe je imala ogromnu praznu poljanu koja je mogla postati trg, pošto je na preseku dva buduća rekreativna pravca. Takođe sam rekao da šine neće dugo i da će se tada otvoriti pešački pravci duž Save i Dunava i duž parka uz Tadeuša Košćuška. Između u tom slučaju veoma popularnog Beka i otvorenih bazena 25. maja (za letnja kupanja) imali bi ogroman trg za skupove i visoke spratove sa velikim prozorima na Beku, za one koji se narodu obraćaju. Evo moje stare skica tog predloga:
Pogledajte prilog 2
Teren iza pozicije budućeg Beka je savršeno ravan i idealan za trg.
Pogledajte prilog 1
U samom donjem levom ćošku slike, gde je fabrički park, je idealno za veliki trg.
2. Pa onda prazan prostor umesto tržnog centra u Rajićevoj. Nije li u smislu pozicije idealan trg na spoju pešačke zone Kneza Mihajla i Kalemegdanskog parka?
3. Pa smo imali priliku za veliki trg u ogromnom Savskom amfitetru, posle uklanjuanja železničkog čvora (doduše, teorijski, ako se ne napravi kula, tamo trg još uvek dolazi u obzir)
I sve šanse su propuštene da bi neki privatnici napravili TRŽNI CENTAR i spavaonicu na sva tri TAKVA mesta? Drugi gradovi bi zlatom plaćali takve prilike. Čisto da ne bude da to niko nije na vreme spomenuo.