Šta je novo?

Cvetni trg

dusan":es7dc1wv je napisao(la):
Beogradu svakako fale trgovi i parkovi sa niskim ili ''srednjim'' rastinjem. Parkova sa dominantnim visokim rastinjem Bg ima znacajno vise, i treba da ih bude jos, ali ne treba samo njih forsirati. Naravno da je lepse na 40 stepeni biti u hladu visokoh krosnji, ali Bg ima i druga godisnja doba, kada je lepo uzivati i u suncu. Visoka stabla treba saditi tamo gde treba da sakrijemo oronule fasade i udzerice, poput veceg dela bulevara, ali na Trgu republike pa i Trgu Nikole Pasica bar po mom misljenju nije neophodno.

Evo jednog primera iz Beca (verujem da na ovom parku/trgu nema visokog drveca upravo zbog fasada dva muzeja)
Wien_01_Maria-Theresien-Platz_a.jpg

Nesto slicno u Bg je park izmedju dvorova:
thumbnail.php

Mozda ovo vise pripada temi parkovi, ali se lako moze primeniti i na trgove, pogotovo kada se prica o posumljavanju istih.

Београду треба више ниског и средњег растиња, јер је исто великим делом уклоњено из никад разјашњеног разлога, тумачења има разних. Али ти хоћеш да кажеш да нам требају места са ниским, без високог растиња.
Пејсажна архитектура је уметност. И распоред и положај растиња зависи од доброг смишљања, знања, искуства и укуса.

Али дрвеће поред зграда не мора да значи потпуно скривање фасаде, то се лепо види на слици врта код Историјског музеја Беча, лепо се виде стабла испред здања, али и лице тих здања.Исто као и на слици Дворског врта код нас.

dusan":2klyqx06 je napisao(la):
Beogradu svakako fale trgovi i parkovi sa niskim ili ''srednjim'' rastinjem. Parkova sa dominantnim visokim rastinjem Bg ima znacajno vise, i treba da ih bude jos, ali ne treba samo njih forsirati. Naravno da je lepse na 40 stepeni biti u hladu visokoh krosnji, ali Bg ima i druga godisnja doba, kada je lepo uzivati i u suncu. Visoka stabla treba saditi tamo gde treba da sakrijemo oronule fasade i udzerice, poput veceg dela bulevara, ali na Trgu republike pa i Trgu Nikole Pasica bar po mom misljenju nije neophodno.
....
Nesto slicno u Bg je park izmedju dvorova:
thumbnail.php

....

Da li je samo meni palo na pamet da najuređenji, najviše održavani i najviše zalivani park u Beogradu, se nalazi ispod prozora predsednika repubike i gradonačelnika Beograda, tj da se sve ovo radi zbog, pre svega - njihovog uživanja?

И мени се тако чини! Једино што се у београду редовно залива је њихова илузија да живе у уређеној држави тј.граду

Park sa pogledom na rat dinastija i život prognane kraljice
Blic | 20. 08. 2015. - 15:05h | Foto: Istorijski muzej Srbije | Komentara: 0

Tematska šetnja "Park sa pogledom na rat dinastija - Natalija, prognana kraljica“ biće održana u nedelju, 23. avgusta. Zainteresovani imaju priliku da prošetaju kroz metafizičku i istorijsku dimenziju nekadašnjeg Starog konaka i dvorskog kompleksa u Pionirskom parku, ali i pogledaju izložnu "Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića" u Istorijskom muzeju Srbije.

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/584330 ... e-kraljice

Већ овим сликама смо добили потврду онога што сам говорио о новој визури на ЈДП. Због одсјаја стаклене опне оригинална фасада ЈДП је била скоро невидљива јер је поглед на исту био могућ скоро искључиво под оштрим углом.

Слажем се у потпуности, само да опет не заграде неким објектима за ово и оно..

То што је трг спуштен би било добро решење по стварању пешачке улице Краља Милана. Али може и обрнуто. До тада могла би бар матрица малих вртних површина и ограде једноставно да буде пренесена на сада спуштени трг.

Јел ово неко песничење на трећој слици ?

Поруку сам поновио јер је у међувремену био пробем са форумом па је иста била избрисана, као и остале после 27. августа.

hehe sad ide moj odgovor isto po secanju :)

Moguce da je borba ko ce prvi u buduci wc koji ce se nalaziti na mestu rupe koja je iskopana :)

Igor":1okferjd je napisao(la):
hehe ...... isto po secanju .... :)
kako fali, evo posta po secanju

kakav ce ,, zidic,, biti izmedju spuštenog plato Cvetnog trga i Njegoševe ulice ?
običan betonski, kameni ili neki dekorativna forma sa nišama za usadnju viseceg cveca.... :roll:

Данас само пар радника...24.07 су почели радови са роком 75 дана...развалина у центру...укратко.

img6074.jpg

img6075.jpg

img6077.jpg

img6078.jpg

Ko misli mali covjeculjic sa sarenim slemovima rade ulaz u metro :) :sesir:

Da se ne bi idealizovao trg samo da napomenem da će to i dalje biti trg sa velelepnim ulaskom u supermarket.
Takođe bih podsetio sve one koji se ne sećaju da je Njegoševa pre neku godinu bila mesto gde su se u hladu lipa prodavale knjige i gde je bilo dosta montažnih trafika za knjige. Sa druge strane trga je bilo prodavaca nakita. To je bio njihov svet, izvestan broj ljudi koji je tu provodio čitav dan.

Onda su došli kafići u Njegoševu. Istini za volju bitnije su bašte tih kafića. Jedan po jedan su zauzimali površinu koja ionako nije bila za moto saobraćaj ali je stojala dostupna pešacima. Kafići su okrenuli leđa trgu i montažnim trafikama. Onda je postavljeno par klupica i nekakav poluodvaljeni kamen sa nekom vodicom koja ili kaplje ili curi ili nijedno.

Sada će taj prostor biti jedna betonirana površina i ponudiće nove ideje i mogućnosti. Hm.... koje ideje?

Pa prvo će svi kafići (sa "montažnim bašticama") shvatiti da su loše orijentisali "baštice" i da trg više nije sa leđa. Kada shvate kakve nove mogućnosti nudi ravna betonska površina, svi vlasnici će dobiti istu ideju. E, sada ne mogu tačno da se setim kakvu ideju. Jel može neko drugi?

Ja samo kažem da će nekadašnji Cvetni trg postati proširenje baštica iz Njegoševe.
Neće tu biti nikakvog otvorenog prostora.

I ja sam danas video gomilu porušenih baštica ali me čudi da već nekoliko dana ne uklanjaju krš sa ulice.

Zanima me kako će izgledati na proleće.

Uopste nemamo kulturu gradilista, vise izgleda kao da je mesto razneto bombom i onda napusteno, nego na aktivno gradiliste. Nisam od onih koji ce uvek da porede "kako je to kod svabe", ali gradilista su nam u najmanju ruku aljkava, ukljucujuce radnike. Samo primecujem.

Нисам примећивао до сад јер је време било добро, јел перу камионе од блата пре него изађу на пут? Не само за ово, већ генерално по граду.

Jel se ja tripujem ili je trg vec jednom bio renoviran od 2000?

Vrh