[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=535894#p535894:3st4evmc je napisao(la):
oplatnatehnika » 05 Maj 2018, 08:48[/url]":3st4evmc]
Нису Београђани мазге као туристи да се над њима тако иживљавате. На овим клупицама никад нико не седи јер тако направљено да свако иоле нормалан осећа тескобу да седи и ужива у седењу и бесплатном доколичарењу док му за вратом дише "господин" из прескупог кафића. Срамотно играње са људима којима је појам слободе битнији од пуњења градског буџета.
Да поновим, нису Београђани мазге. Зато су сви ти "тргови" празни. Нису Београђани керови да се седе на празном плочнику јер за седење служе клупе. Нису Београђани неотесани хипици да разапињу пешкире на сред средине града да би показали своје извештачено "слободарство". Нису Београђани будале да седе на бетончини и буду предмет истраживања случајних пролазника. Ту нема ни С од слободе. Има само глупост неотесаног егоистичног пројектанта који по директиви изводи своје егоистичне уметности без циља и смисла.
Dok se slažem sa nekim stvarima iz vašeg odgovora, na toliko toga u vašem odgovoru želim da odgovorim ali prosto ne znam odakle da počnem. Ali ništa od toga nema veze sa trgom kao trgom. Nevezano za to da li je trg ok ili ne, na bukvalno 3 minuta odatle postoji ogroman park, bez kafića, sa hladovinom, klupicama... Mesta u Beogradu ima sasvim dovoljno i za go trg i za park, i oba imaju svoju svrhu i namenu.
Ukoliko bi uporedili trg ispred Flatirona u Njujorku sa Cvetni, naš je bar 10 puta bolji.
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
"Madaaaa... čekaj sekund... zar nije... aha! Zombieboy iskrivljuje istinu! Pored tog mini trga je ogroman park!" - čujem nekoga.
Da, jeste... baš kao i pored Cvetnog trga. Sam Njujork je pun takvih trgova, sa razbacanim stolicama i ponekim kioskom za kafu. "Eto bar te stolice nedostaju na trgu", čujem kroz coktanje. Njujork ima za nijansu više turista od Beograda i takve fleksi-kombinacija stolice (plus što su neudobne, žičane, i nisu predviđene za dugo sedenje) su najbolje rešenje za njihove gužve.
Ono sa čim se slažem su gosti kafića koji dišu za vratom. Ali isto tako razumem zašto su te stepenice sa te strane, a ne sa druge. Što znači ili da je arhitekta morao da odabere ili najmanje zlo, ili nije baš vešt u svom zanatu...
I tako dolazimo do manje interesantne diskusije o Beogradu i Beograđanima, kapitalizmu i socijalizmu, metropolama i provinciji... Ko ne vidi vezu, unapred se izvinjavam, nisam vešt sa rečima i moje mišljenje se često ne razume.
Vi ste upravo rekli "Нису Београђани будале да седе на бетончини и буду предмет истраживања случајних пролазника". Ja ne znam jel ovo bilo sarkastično ili šta? Videti to ovako napisno je poražavajuće. Beograđani su upravo zato budale, ukoliko im je stalo do mišljenja nekog slučajnog prolaznika dok sede, odmaraju, piju kafu ili sok, pričaju sa prijateljima...
Da, ni s od slobode, u mentalitetu. Provincijsko gledanje kome nema mesta u Beogradu. Bilo je tesno pre 20, 15, 10 godina, a po broju pederuša, trenerki, grafita, navijača, pušača, pivskih stomaka - vidim da postaje sve gore. Najveći greh u Srbiji je odudarati iz okoline. Nacija kukavica, naučeni da prate svoje stado. Beograđani misle da su iznad Njujorčana, Londonaca ili Amsterdamaca, previše dobri za beton, piknik na travi ili da pokupe iza svog ljubimca. A dave se u nesigurnosti, smeću, neredu i psećim izmetom....
Dizajn trga to neće promeniti, ali može da pomogne.