Earthmoving » Sre Maj 27, 2020 12:41 am[/url]":258jv0xt]Da, ocigledno da je firma jedna od najopremljenijih na Balkanu, nema sumnje. Medjutim da bi to bilo pohvalno ili sramotno, morao bi znati da li iza njih stoji drzava, a ako stoji iz kojih je izvora drzava zaradila novac. U slucaju da ne stoji drzava, znaci da je vlasnik sposoban sto je pohvalno, u slucaju da stoji znaci da je obican agent, sto nije pohvalno. Zatim, u slucaju da je drzava pare za tolko skupu opremu zaradila na moralno posten nacin je pohvalno, u slucaju da je zaradila svercom kola, cigara, nafte, droge, migranata itd, ili potplacivanjem od strane belosvetskih lopova Rotsilda, Deripaske, Manka... znacilo bi da je moral vrha Crnogoraca postao sramotan. Kada bi jasno znao te odrednice, mogao bih se diviti ili gnusati toj opremi dobijenom iz tih izvora.
Sto se tice navedenih masina i modela, neke jesu fascinantne, dok druge poput navedenog Komatsu grejdera ili Libherovih bagera, ne vidim nista posebno u njima u odnosu na druge modele i proizvodjace na trzistu. Cak stavise, iz iskustva sa stotinama gradjevinskih i rudarskih firmi iz regiona, strategiju forsiranja brendova, bombasticnih modela i sl, sam cesto vidjao da koriste firme slabije masinski potkovane koje olako dobijaju poslove i pare (uglavnom politicki) pa brendove koriste kao izgovor da se sakriju ako dodje do nekih kvarova, zastoja, kasnjenja, problema... tipa eto, kupio sam najpoznatije, nije do mene sefe. Mnogo vise je za ceniti ljude koji se razumeju u masine, cak neki vlasnici firmi znaju i sami da ih popravljaju, rasklapaju itd, koji se konkurentski bore na trzistu i koji ce pre kupovine pregledati celo trziste i svaki dinar pokusati da ustede pre nego donesu odluku. Ove druge sam nasao za mnogo cenjenije i istinski sposobnije od prvih.
Ovo su neka moja generlna razmisljanja o poslovnoj sposobnosti i moralu, ne bih ulazio u dublju raspravu o konkretnoj firmi. Sa druge strane, ja sam ipak Starohrcegvoac, pa smatram nekulturnim se previse mesam u susedne crnogorske stvari, firme, moral itd, sem naravno da komentarisem stvari svoje djedovine Stare Hercegovine koja je unutar Crne Gore. Indikativno je takodje da ni Stara Hercegovina ni juzni deo Hrvatske ispod nje poput Dubrovnika koji je na Jadranu mozda i najpoznatija turisticka destinacija i time ima enromne prihode, iz nekog razloga nemaju tolko novca da imaju firmu sa opremom poput Bemaxa i jos nekih crnogorskih, niti da grade tolike nove autoputeve, magistrale, strane investicije, sto se takodje moze tumaciti na sire geopoliticke i moralne nacine.
Jos jednom kazem, ovo je moje licno razmisljanje na temu novca i opreme, mislim da sam ovim svoj stav uglavnom izneo da ne ulazim dublje u dalju raspravu na ovu temu, i naravno novom clanu zelim dobrodoslicu