Šta je novo?

Crna Gora

Pa ljudi, mi smo imali-imamo problema i sa starim YU pasosem...ja, licno u par zemalja gde sam putovala cekala sam isto dok oni ne ukapiraju nas pasos jer nas nemaju tako zavedeno u sistemu..imaju npr.Srb i CG, a mi im dajemo pasose sa YU...komplikovani smo a ti carinici nisu najbistriji ljudi i onda oni kopkaju po kompj.traze itd jer se plase da puste a posle neko njih da krivi..(jednostavno ne znaju nasu zemlju, ne citaju o nama i ne znaju te promene). Uglavnom su to daleke zemlje i koje nisu upoznate sa Evrp.zemljama najbolje..mene su npr.u Chileu kocili sa pasosem a nisu nam ni vize trebale..zasto? bili su zbunjeni..kako pise tu tako, a vamo onako..sve su to ljudi kao i mi. Ali zato nikad nisam imala problema sa Amerima, Evropljanima, Kanadom itd..svetskim zemljama gde carinici su obavesteni i bolje trenirani. Bice jos zbunjivanja oko Srb i CG-ih pasosa ali iskreno boli me ...meni je to sve zabava i iskustvo..bice bolje, ne treba se uopste uzbudjivati. Admin.je sranje svugde!

jovanovm":3u3pay2v je napisao(la):
Moga' si malo da skratis clanak :) A, ono sto sam mapisao za CG gore vazi i za SRB...

EDIT: Evo sad sam pitao druga koji je isao sa novim pasosem u Dubai, i nije imao nikakvih problema... izgleda da bas zavisi od toga na kog carinika naletis...
Ma neka, ovako je bolje :D. Vise sam odgovarao ovome sto je postavio clanak o crnogorskom pasosu, da ni srpski nije savrsen, posebno sto je 100% bolje razradjena diplomatija tj. naslijedila skoro sve ambasade. Treba MIP da uputi ili neko pismo ili nesto svim 191 zemljama UN-a, da su se promijenili pasosi kao i da nas ne vode vise kao SCG (negdje i kao YU), nego kao SRB i MNE.

Pa procitaj clanak, MIP je to i uputilo, kao i uzorke pasosa u Ambasadu u Kairu (koja je zaduzena za Dubai)... jos odavno. Ovde je stvar u tome da neko u iz MUP u UAE nije prosledio ili dovoljno informisao svoju granicnu policiju.

Da, kao sto je bio problem i sa ovima u Libanu ili gdje li vec. Siguran sam da je i njima poslat specimen i sl. jer se nebi izvinjavali, nego pitali sto nisu obavjestili, zar ne?

sustina problema je u tome sto ceo svet zna za Srbiju, a za crnu goru nisam bas nesto siguran :gobb:

ali ne zanemarimo prednosti crnogorskog pasosa koji je u ekspresnoj deportaciji :lol:

jednostavno to je kao da imas rumunski pasos, mozes svugde da putujes ali te svi vracaju kuci :D

?? Cijeli svijet zna za Srbiju? Hahahaha!! Jao, ovo je bilo dobro :D, ne znas ni sam sta si provalio. A da, Crna Gora se pise velikim slovima, kad vec pravilno pises "Srbiju".

jovanovm":36lwvha9 je napisao(la):
Alo, drugari, iskulirajte. "Ciji je veci" diskusije ostavite za drugi forum.
Npr. "Srbija - crna strana medalje", tamo se vec neguje takav stil izlaganja.

Investicije u Budvu 12 milijardi evra
Zvaničnici opštine Budva procenjuju da će na području budvanske rivijere u narednih nekoliko godina u izgradnju turističkih naselja i elitnih hotela visoke kategorije biti uloženo oko 12 milijardi evra, što bi značilo da je ova poznata turistička regija veoma interesantna za strane investitore.

Pored već rekonstruisanih i sagrađenih luksuznih hotela sa četiri i pet zvezdica, kao što su hoteli "Splendid", "Kvin of Montenegro", "Berostar belvi" i "Mediteran" u Bečićima, "Palas" u Petrovcu na moru i "Avala" u Budvi, rivijera sunčanih plaža će u nekoliko narednih godina imati nove ekskluzivne hotele koje će graditi i njima rukovoditi poznati svetski brendovi, kao što su "Hilton", "Šeraton", "Kempinski", "Meriot", "Dolčester" i drugi. Trenutno najveću investiciju na budvanskoj rivijeri predstavlja izgradnja velikog turističkog hotelskog naselja "Astra Montenegro" na rtu Zavala kod Budve gde ruska kompanija "Miraks" planira da uloži ukupno 500 miliona evra.
U naredne dve godine u hotelsko-turističkom preduzeću "Budvanska rivijera" biće uloženo više od četiri milijarde evra, a kraljevska porodica iz Abu Dabija u rekonstrukciju i modernizaciju turističkog naselja "Slovenska plaža" u Budvi uložiće dve milijarde evra. Pored ostalog, ta kraljevska porodica planira da na Slovenskoj plaži izgradi i dva nova super moderna hotela sa 25 i 27 spratova.
Singapurska kompanija "Aman Rizorts" u rekonstrukciju grada hotela "Sveti Stefan" i hotela "Miločer", kao i izgradnju novog hotela "Kraljičina plaža" u Miločeru, uložiće, kako je planirano, više od 200 miliona evra.
Belgijski investitor Žan Luk Dumortije će uskoro na brdu Spas iznad Budve početi izgradnju golf terena i luksuznog hotela, a investicija će dostići 100 miliona evra.
Takođe, u podnožju brda Spas investitori iz Holandije i Makedonije počeli su zajedničku izgradnju luksuznog hotela "Serbona" sa najmanje pet zvezdica, a ova investicija košta najmanje stotinu miliona evra.
Na lokalitetu Smokvica kod Reževića, između Svetog Stefana i Petrovca na moru, ruska kompanija "Vas invest" gradiće savremeno turističko naselje u koje će uložiti najmanje 200 miliona evra.
Na plaži u Bečićima krajem ove godine planirano je da počne izgradnja hotela "Šeraton" i "Hilton", a za izgradnju luksuznih hotela najviše kategorije zainteresovana je i poznata svetska kompanija "Dolčester".
Predstavnici opštine Budva i vlade Crne Gore već duže pregovaraju sa nekoliko značajnih investitora iz inostranstva oko izgradnje hotelsko-turističkih naselja na prostoru Jaza i Buljarica, a u toku su pregovori sa investitorima zainteresovanim za izgradnju turističko-hotelskih sadržaja na lokacijama Bečići, Drobni pijesak i Crvena glavica.
Zanimljiv je podatak da je prošle godine u opštini Budva, po osnovu prodaje nekretnina ostvaren promet od 600 miliona evra, dok se ove godine, tvrde zvaničnici zahvaljujući investitorima iz inostranstva, očekuje nekoliko puta više sredstava.

Link: http://www.stanart.co.yu/vest.php?id=31

Da, Budva se razvija, ali mislim da ce ce sjever biti sledeca meta. Mozda je i to dobro na neki nacin, posto ce se brze i ravnomjerno razvijati.

Muke po Deripaski
Autor: FoNet | 03.11.2008. - 08:43

oleg-v.jpg

Gardijan danas posvećuje opširan tekst Crnoj Gori i Olegu Deripaski,
vlasniku Aluminijumskog kombinata u Podgorici. Londonski list, kako prenosi BBC na srpskom, konstatuje da Deripaska nigde nije pod tako snažnom lupom kao u Crnoj Gori, gde jedna od podružnica njegove metalske imperije čini 14 odsto bruto nacionalnog proizvoda i polovinu izvoza zemlje.

"Ali omiljenom Putinovom oligarhu Aluminijumski kombinat u Podgorici zadaje glavobolje otkako je prodat pre tri godine", piše Gardijan.
Nevolje sa kreditorima poslednji su deo otrovnog koktela koji čine rast troškova energije za proizvodnju, tvrdnje o prevari, kao rastuća zabrinutost među Crnogorcima da Rusi, koji su već kupili velike delove primorja, nameravaju da kolonizuju njihovu zemlju.
Gardijan podseća da se zbog tvrdnji o nepravilnostima prilikom kupovine vodi spor pred nemačkim arbitražnim sudom, ali i prenosi navode lokalne štampe da Deripaska želi da se izvuče iz preskupih troškova uvođenja čistije tehnologije u najzapušteniji evropski aluminiijumski pogon.
Otkako je ove jeseni oluja zahvatila svetska finansijska tržišta, pojavile su se glasine da bi Rusi mogli sasvim da zatvore ovu fabriku, piše londonski dnevnik.
Iako takvu mogućnost odbacuju u sedištu Deripaskine kompanije, Gardijanu je rečeno da će zbog troškova i trenutnih cena metala proizvodnja biti smanjena do deset odsto.
To smanjenje je, ocenjuje list, drastična promena u odnosu na raniju strategiju kompanije o proizvodnji 156.000 tona aluminijuma godišnje.
"Jedna od omiljenih razonoda ruskog oligarha bila je da na svojoj jahti, na kojoj je ugostio i britanske političare, plovi duž prelepe obale Crne Gore. Danas verovatno proklinje dan kada je stupio na njeno tle", piše Gardijan.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=63707

Ovo me uopšte ne čudi, dotični marsovac je hteo da kupi Bor sa neograničenim rokom za uvođenje čistitjih tehnologija.

Nije to najveci problem Crne Gore.

Prvo, kad su sceli da prodaju zemlju na primorije, znali su da Rusima dizu cijenu za placeve onoliko. sad kad Rusi dole , tu i tamo i borave, onda im smetaju.
je*******'te ti Rusi, umesto da im samo salju lovu postom ili ziralno, a da se i ne pojavljuju.

Drugo, tamo je problem male rodjacko kumovske ekonomije. Ko je blizak Milu i ekipi, taj otvori firmu koja ce da posluje sa drzavu, drugi rodjak otvori Banku preko koje ce svi oni da rade, a strucnjaci iz banku, pomisle, dje cemo novce drzat' ajmo ih prebachit u neku stranu banku! U koju, u koju pita drugi stricevic? A prvi odgovara, : ajmo u Liman braders ili u vasington mjuc'al!

I sad kad im je glavna banka pukla, dolje nista ne radi svi se samo cesu po glavu.

Ima jedna komperativna prednost crnogorskog biznismena.
Svoje poslove cesto zavrsava iz kafica , uz tzv Deutsch fafu i mobilnim telefonom ( koji stalno zvoni), a celokupnu komunikaciju uspjeva da izvede sa dva suglasnika i tri samoglasnika:

E! ..... Aaa... Ne! No, ne! .....Eee!

04 Nov 2008. 07:26 | Izvor: ND Vijesti
Doputovali Arapi
Pošalji vijest | Verzija za štampanje
Direktor kompanije Hidra properties iz Abu Dabija i prvi čovjek fudbalskog kluba Mančester siti, dr Sulejman al-Fahim, juče je doputovao u Podgoricu gdje je svojim domaćinima iz crnogorske Vlade prenio da je kraljevska porodica, koju on zastupa, zainteresovana da što prije bude raspisan tender za ulcinjsku Veliku plažu, saznaju Vijesti.

Arapi su, pored Velike plaže, zainteresovani za Adu Bojanu, zemljište "Radoja Dakića", Prvu banku i infrastrukturne projekte u Crnoj Gori. Velika plaža je, međutim, u centru pažnje njihovog interesovanja jer bi, prema planovima, na toj lokaciji uložili više od pet milijardi eura, iako se spekuliše da bi taj iznos mogao biti nekoliko puta veći.

Al-Fahim je juče u kabinetu ministra za ekonomski razvoj Branimira Gvozdenovića, sa svojim saradnicima predstavio nekoliko rješenja za Veliku plažu, uglavnom idejnih, koje bi realizovali ukoliko pobijede na tenderu.

Prema zamisli Arapa, Velika plaža bi u bliskoj budućnosti postala jedno od najboljih turističkih naselja na svijetu, a jedinstveno u Evropi. Njihov plan je, kako su juče saopštili u prisustvu ministara Gvozdenovića i Predraga Nenezića, te gradonačelnika Ulcinja Gzima Hajdinage, da izgrade na principima održivog razvoja hotele, vile, marine, golf terene, hipodrom, prvi eko kazino u svijetu, sportsku akademiju i niz drugih sadržaja kojih nema u ovom dijelu Evrope. Prva faza projekta, kako se najavljuje, bila bi gotova do 2014. godine.

Prema finansijskoj snazi Arapi u ovom trenutku vjerovatno nemaju ozbiljnog konkurenta u trci za Veliku plažu, iako interesovanje pokazuje i mađarski Trigranit iza kojeg stoje jaki investitori, poput Manka, Demijana, mlađeg Rotšilda.

U Vladi se trenutno radi na pripremi tendera za ulcinjsku lokaciju koji će možda biti raspisan i do kraja godine. Prema do sada razmatranim modelima, Velika plaža bi bila data u zakup, i to ne manji od 90 godina. Taj rok je adekvatan s obzirom na to da se radi o najvećoj investiciji ikad najavljenoj i planiranoj u Crnoj Gori.

Ulazak Arapa, kako stvari stoje, doprinio bi poboljšanju ekonomskih tokova u Crnoj Gori, naročito sada kada je aktuelna i globalna kriza.

Izvor: http://www.cafemontenegro.cg.yu/

09 Nov 2008. 09:38 | Izvor: ND Vijesti
Pamela Anderson želi da gradi hotel u Crnoj Gori
Pošalji vijest | Verzija za štampanje

Američko-kanadska glumica Pamela Anderson želi da izgradi ekološki hotel u Crnoj Gori.

Zvijezda serije Čuvari plaže odlučila je da se posveti unosnom poslu sa nekretninama, a nedavno je saopštila da su pored Abu Dabija njeni planovi vezani i za Crnu Goru.

”Radim puno stvari odjednom. Nekretnine su jedan od projekata kojima se bavim, hoteli od Abu Dabija do Crne Gore”, rekla je Anderson za list Metro, prenosi beogradski Blic.

Ideju za izgradnju eko-hotela dobila je, kako je kazala, prije pola godine kada je sa jednom humanitarnom fondacijom posjetila Abu Dabi i tada je navodno prihvatila predlog kraljevske porodice da počne da se bavi hotelijerstvom.

”To će biti ekološki prihvatljiva zgrada. Bila sam u maju u posjeti Abu Dabiju preko humanitarne fondacije i upoznala sam članove kraljevske porodice koji su zaista prijatni”, rekla je glumica i dodala da će insistirati na tome da svaki od njenih hotela bude ekološki prihvatljiv.

Inače, ona je i ranije ulagala novac u izgradnju stambenih naselja u Americi koja su imala prefiks ekološka.

Pamela nije saopštila više detalja o gradnji u Crnoj Gori, koja je u posljednje vrijeme postala destinacija u koju stranci rado ulažu i gdje ubrzano niču ekskluzivni hoteli.

Izvor: http://www.cafemontenegro.cg.yu/

Tabela eurostata:
1-14.jpg

Ispada da je CG bogatije od jedne EU clanice, odnosno na nivou Rumunije :(, a takodje bogatija od BiH, Makedonije, Srbije i Albanije.

Da nijesu pogrijesili ovo za Srbiju? Da li broje Kosovo?

Ova eurostat tabela je neki kombinovani izvedeni parametar potrošnje, a ne precizni javno objavljeni zvanični podatak.

shmeksi, slazem se, njihov metod je malo cudan.... ali koliko vidim, IMF ima iste podatke? (77 milijardi i oko 10K per capita po PPP)... Interesantan mi je i njihov porjektovani rast do 2013, mislim da ce te cifre biti mnogo nize ukoliko pogledamo veoma lose preformanse 2007-8.

Sad sam zbunjen, da li je realni GDP per capita ovo "Gross domestic product per capita, current prices" ili ovo "Gross domestic product based on purchasing-power-parity (PPP) per capita GDP" ?

Meni prosto da brojka od 10000 dolara ne deluje realno za ono za sta treba da pokazuje. Nazalost ovde se jedino NBS brine o ekonomiji koliko moze tj. koliko joj je u njenoj moci, nazalost nijedna vlada do sada je nije pratila u tim nastojanjima.

10000 ti je PPP. To znaci ono koliko je nas standard u stvari vredan. Recimo, realno moze da bude 5000 (zaradjujes 5000 dolara), ali za tih 5000 mozes sebi da priustis toliko robe koliko bi sebi u USA priustio za 10000.

A ovo za CG u Eurostat je verovatno zbog racunanja Kosova.

Tako je... "realni" GDP ne postoji (ne treba ga mesati sa realnim rastom GDP-ja, sto je veoma stvarna stvar)... ali postoje odredjeni nacini procene. PPP je koristan, mada ponekad ne pokazuje odredjene slabosti kao sto je kvalitet roba koje se poredjuju i takodje premiju koje odredjena kultura daje na odredjenu robu... npr cena u obrazovanju izmedju SAD/Britanije i kontinentalne Evrope. Zato je GDP po PPP odlicna alatka za poredjenje zemalja u regionu, jer one imaju slican kvalitet robe i slicne kulturne afinitete.

Vrh