Šta je novo?

Crna Gora

ja stvarno ne znam ko moze da se pali na taj dubai i ta sranja...nisu ludi oni izraelci pa su celu pustinju pretvorili u prelepu oazu cveca i zelenila,drveca...samo arapi ostaju u praljavom pesku, dzaba im pare...stvarno, lepota mediterana ili npr.Crne Gore, Srbije itd..onako ususkane u prirodi ne moze da se poredi..to je nesto najlepse i treba tako da ostane.. Ne bih dala moju Sumadiju da mi daju milion Dubaija...kao ni tunisa, ni egipta..pih! Pakistanci treba kod nas da dodju! :)

Ne znam da li posjecujete Skyscrapercity, ali evo da prenosim:

Zgrada Milić kod Delta City-ja

----------------------

Idejno rješenje doma za starije i nemoćne, koji je planiran na zapadnim padinama brda (Donja)Gorica, između Mjesnih zaje*******nica Donja i Gornja Gorica.

Projekat uradila podgorička firma (anonimus) "Tehnoekonomski inženjering" doooh.

3164639522_649ab7c41c.jpg

Kako reče savjetnik gradonačelnika Mirko Nilević za poslednji broj "Podgorica info", resorno Ministarstvo trenutno provjerava da li je projekat u skladu sa planovima, pa početak gradnje ne treba očekivati prije marta ili aprila... (dobro bi bilo i do ljeta)

----------------
OTVARANJE PONUDA ZA IZGRADNJU BAZENA 13. JANUARA
Ponude na tenderu raspisanom za izgradnju olimpijskog i vaterpolo bazena u sklopu SC „Morača“ otvoriće se 13. januara, dok je rok za završetak radova 25. maj tekuće godine. Procijenjena vrijednost radova je 3,5 miliona eura.
Kako je kazao menadžer Glavnog grada Pavle Radulović planirana je izgradnja dva takmičarska bazena.

- Bazeni će biti urađeni po standardima Svjetske plivačke i Svjetske vaterpolo organizacije. Dimenzije vaterpolo bazena biće 33 puta 25, dok će olimpijski iznositi 50 puta 25 metara – najavio je Radulović.
On je dodao da će, u sklopu bazena, biti izgrađene i pomoćne prostorije, prostor za kamere, ambulanta, prostor za anti- doping kontrole.

- Iako je procijenjena vrijednost oko 3,5 miliona eura vidjećemo na kraju koliko će sve to koštati, jer je u pitanju jako skupa tehnologija. Radi se o pravoj minifabrici. Ugradiće se i uređaj za prečišćavanje otpadnih voda. Biće obezbijeđena i sva mjerna oprema, kao i štoperice, semafori, golovi, i slična dodatna oprema – kazao je Radulović.

Izvor: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=545949&page=182

Na Budvanskoj rivijeri zamrla prodaja nekretnina

13. januar 2009. | 08:13

Izvor: Tanjug Grad: Budva

Nakon kupoprodajne euforije proteklih godina, poznate kao "ruska groznica", kada su milioneri iz ove evropske zemlje zapljusnuli budvansku rivijeru kupujući sve što su mogli, sada je tržište nekretnina na crnogorskom primorju gotovo potpuno zamrlo.

Samo tokom protekle tri godine u Budvi je prodato nekretnina u vrednosti od više milijardi evra, a takva, pretežno ruska tražnja, donela je i ekspanziju gradnje.

Danas, međutim, vlasnik poznate budvanske agencije za nekretnine "Imperija", koja posluje i u Moskvi, Dragan Nikolić kaže da proteklih nekoliko meseci nisu prodali gotovo ni jednu nekretninu.

Nikolić je dodao da je u Rusiji kriza, što se odrazilo na prodaju nekretnina, dodajući da je iz tog razloga došlo do pada cena koje su se vratile na nivo iz 2005. godine.

Izvor: Ekonomist
http://www.ekonomist.co.yu/vesti/region/75399.html

Ovo mi nije jasno, pa gde su te pare isparile? Zašto onda Prva banka traži zajam od države? Nije moguće da je sve otišlo na tekuću potrošnju?

Neki zaradiše, a oni što su tvrdili pazar - njima zaje******* :lol: :lol: :lol:

16 Jan 2009. 08:25 | Izvor: ND Vijesti
Crna Gora na 94. mjestu
Pošalji vijest | Verzija za štampanje
Crna Gora se, prvi put nakon obnove nezavisnosti, našla na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritidž fondacije gdje je zauzela 94. mjesto od ukupno 179 rangiranih zemalja.

Iza Crne Gore na listi ekonomskih sloboda od zemalja regiona su Srbija, koja je 109, Hrvatska 116, dok je Bosna i Hercegovina (BiH) zauzela 134. poziciju.

Bolji rezultat od Crne Gore ostvarila je Makedonija, koja je na 78. mjestu, Slovenija na 68. i Albanija na 62.

Na prvom mjestu prema ekonomskim slobodama je, prema Heritidžu, Hong Kong, a slijede Singapur, Australija i Irska.

Na začelju su Kuba, Zimbabve i Sjeverna Koreja.

Crnogorska ekonomija, prema izvještaju, najgore rezultate bilježi u oblasti borbe protiv korupcije, imovinskih prava, sloboda za ulaganja i veličini državne uprave.

Najviše poena crnogorska ekonomija dobila je u oblasti fiskalnog sistema, trgovine i biznisa, ali su oni i dalje ispod svjetskog prosjeka.

Izvor: www.vijesti.co.me

verovatno ni mi nismo ništa bolji.
Mene brinu najave mini Šengena između Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije. Nadam se da vlada Crne Gore ipak nije toliko nenormalna da to prihvati. Šta će se desiti u takvoj uniji sa 6 miliona Albanaca (3,5 u Albaniji, 2 na Kosovu, 0,5 u Makedoniji), 1,5 miliona Makedonaca i 0,5 miliona Crnogoraca, imajući u vidu da kosovski Albanci imaju najveći natalitet u Evropi? Pogotovo što svi već sada mogu bez viza (samo sa pasošem) da putuju međusobno plus što su svi članovi CEFTA sporazuma. Ja ne vidim bilo koji razlog da Crna Gora i Makedonija pristupe takvoj uniji.

Verovatno iz razloga sto su to dve polu albanske drzave....pa to je cilj Albanije...gde vi zivite?

:lol: :lol: Imam jedno pitanje? Da li sve tri zemlje žele da uđu u EU? EU zahteva od zemalja kandidata da pre nego što uđu u uniju pokažu da su sposobne za život sa drugima, i to se radi na regionalnom nivou, gde se podrazumeva sklapanje različitih sporazuma na međudržavnom i lokalnom nivou. u različitim sferama života - ekonomskom (npr. CEFTA), kulturnom, ukidanje viza zemljama u okruženju, itd. itd.
Da su političari pametni, te da osnuju labavu uniju balkanskih zemalja, koja bi obuhvatala Hrvatsku, Srbiju, Bosnu, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju; ako im je zaista cilj ulazak u EU.

Da su političari pametni, te da osnuju labavu uniju balkanskih zemalja, koja bi obuhvatala Hrvatsku, Srbiju, Bosnu, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju; ako im je zaista cilj ulazak u EU.
Ja bih prvi podrzao takav dogovor, prosirenje CEFTE nam moze samo koristiti, ali mislim da zbog konflikta o statusu Kosova (dve drzave, Srbija i BiH ne priznaju nezavisnost), to se tesko moze desiti.

Kao prvo, to je bilo pisanje nekog pristinskog lista, a svi znamo koliko su ozbiljne njihove dnevne novine (gore su od nasih)... tako da to o "Balkan sengenu" ja ne bih tako ozbiljno shvatao. Kao drugo, albanski nacionalizam je veoma prisutna i ozbiljna stvar, i ne treba se zavaravati novodemokratskim diskursom koji neki od njegovih proponenata koriste... podsetimo se da su u pocetak sva tri sukoba na podrucju Balkana posle Dejtona ruku upleli projektanti velike Albanije.

OMA Plans Massive North Sea Wind Farm to Power Europe
by Mike Chino

222625232_ee4522e6c4_o.jpg

This week Rem Koolhaas’ Office for Metropolitan Architecture announced plans for an incredible array of oceanic wind farms that may one day produce as much energy as the Persian Gulf. Dubbed Zeekracht (sea power), the masterplan comprises a massive ring of wind farms centered around the Netherlands that spans seven adjacent countries. By calling for such a large network of communal infrastructure and knowledge, the plan takes a giant step towards ensuring European energy independency by 2025.

zeek-ad01.jpg

Thanks to its high and constant wind speeds, shallow waters, and cutting-edge renewable industries, the North Sea is one of the world’s most suitable areas for large scale wind farming. OMA states that “The potential magnitude of renewable energy in the North Sea in fact, approaches that of fossil fuel production in the Persian Gulf states today.”

The firm’s Zeekracht masterplan calls for a massive communal wind power infrastructure focused in an “Energy Super-Ring” around the Netherlands. The plan’s components include a Production Belt, which covers clean tech research and manufacturing, and an International Research Center that promotes cooperation, innovation, and development. Since large scale fishing is impossible in the vicinity of a windmill field, the areas will also be effectively converted into nature reserves that shelter fish and other sealife.

OMA states: “With its history, its ingenuity, its collective spirit, and its optimal geography, the Netherlands is poised to play a leading role in the development of the North Sea. Through policy and action, it could demonstrate the potential of individuals and nations to build towards a highly productive, cooperative and sustainable future – on land and sea.”

+ Zeekracht

+ OMA

Via Dutchdfa

omazeek-ed02.jpg

omazeek-ed03.jpg

Izvor: Inhabitat
http://www.inhabitat.com/2009/01/15/zeekracht-plans-by-oma/#more-18395

Crna Gora bi trebalo da se okrene ovakvim projektima, sama ili u dogovoru sa Hrvatskom. Naravno, ovo bi se gradilo na par kilometara od obale, da ne narušava pogled.

Google na ME domenu
POPULARNI WEB PRETRAŽIVAČ DOBIO VERZIJU ZA CRNU GORU
Popularni web pretraživač, Google (www.google.com) dobio je nedavno i stranicu na ME domenu, kao početnu stranu za Crnu Goru – www.google.me.
Prema riječima Dejana Abazovića iz Centra informacionog sistema Univerziteta Crne Gore, stranici Google.me tek predstoji jezičko “čišćenje”, jer je trenutna rađena na osnovu stranica država iz okruženja, te tokom pretrage korisnici mogu dobiti rezultate na bosanskom (latinica) ili srpskom (ćirilica) jeziku.
Ideja za kreiranje Google stranice na ME domenu rođena je prošle godine, kada je Abazović krenuo u realizaciju Google Apps za Univerzitet Crne Gore sa regionalnim centrom Googlea za Jugoistočnu Evropu.

- Na osnovu te saradnje smo dobili mogućnost otvaranja 11.000 Google Apps naloga sa svim servisima. Kao tehnički administrator ME domena inicirao sam tada i priču oko crnogorske Google početne strane, smatrajući to neophodnim informatičkim imidžom Crne Gore u svijetu – rekao je Abazović, dodajući da je postavljanje Google stranice na ME domenu tek početak saradnje sa tom kompanijom.

Prema njegovim riječima, mnogo toga bi bilo još moguće uraditi sa Googleom, a što bi istovremeno doprinijelo opštoj dobrobiti i popularnosti crnogorskog informatičkog društva.
- Nadam se da će oni koji usmjeravaju informatička dešavanja u Crnoj Gori imati dovoljno razumijevanja da, između ostalih, shvate i značaj Google zajednice na Internetu i u tom pravcu učine napor kako bi se ta saradnja i dalje razvijala – rekao je Abazović.
D.KALAČ

Izvor: www.vijesti.me

Google na "crnogorskom"?... Pateticno. ( isto vazi i za druge varijante srpskog - tzv hrvatski i bosanski...)

heheh ali hit je što piše u članku u srpskom (ćirilica) jeziku ili u bosanskom (latinica) a kad ga završe biće na crnogorskom (hiragana ili katakana, pa možeš da biraš);)

Da ali japanci nisu majmuni kao svi balkanski narodi da prave gluposti oko svoja dva pisma. Iskreno se nadam da Evropa nije toliko luda da zbog naših lokalšovinista uvodi nove jezike. Zamislite da im treba 15 srpsko-crnogorskih prevodioca, ili 10 bošnjačko-hrvatskih za neki skup. U Hagu koriste skraćenicu (valjda BHS) i JEDAN jezik. I svi se super razumeju. Svaki novi jezik u EU KOŠTA jako puno, neće uvoditi nove samo da bi zadovoljili Koštunicu, Mila i Sanadera.

Moja želja (i nada) je da će se stvari smiriti i da ćemo u EU svi biti predstavljeni jednim jezikom, koji ima dva pisma, više narečja i dijalekata. Taj jezik se ranije zvao srpskohrvatski (hrvatskosrpski). Pošto će se ostali narodi koji ga koriste (Crnogorci, Bošnjaci (pod Bošnjacima podrazumevam bosanske Muslimane)) naći uvređeni ako i njih nema u nazivu postoje samo (koliko meni pada na pamet) tri rešenja:

1. Balkanski jezik - najveći deo stanovnika Balkanskog poluostrva govori ovim jezikom.
2. Južnoslovenski jezik - u ovom slučaju se potencira poreklo jezika (bez obzira što su i Slovenački, Makedonski i Bugarski takođe juđnoslovenski jezici).
3. Jugoslovenski jezik - po meni najbolje rešenje, koje obuhvata prethodna dva ali takođe ono po kome će nacionalisti osuti najviše paljbe.

U jednom postu sam pričao o iskustvima u Kembridžu i kursu Engleskog. Kako je taj jezik različit u Irskoj, Engleskoj, Škotskoj, SAD, Kanadi, Južnoafričkoj Republici, Indiji, Australiji i Novom Zelandu. A ipak se svuda zove Engleski. Neko ko je vičan nemačkom može da povuče paralelu kada uporedi Nemački koji se govori u Nemačkoj, Austriji sa onim u Švajcarskoj.

Ili ćemo lepo sesti i dogovoriti se koju od gornje tri opcije ćemo korisiti ili će nam Evropa nametnuti neku glupost tipa BHS jezik (dođavola, zvuči kao programski :/). Oni neće upošljavati još par stotina simultanih i bar još toliko običnih prevodioca zbog pacijenata koji su nas doveli tu gde smo sada.

btw. jedan detalj - termin Jugoslovenski jezik je već korišćen i to u Holivudu. :D U filmu Draga, povećao sam bebu (nastavak filma Draga, smanjio sam decu), tata (Rik Moranis) pokušava da sakrije činjenicu da je povećao svoje dete. Oblači ga kao odraslu osobu i predstavlja kao (valjda) ujaka Janoša, koji je iz Jugoslavije i govori Jugoslovenskim. :p

bigvlada":tanu6quq je napisao(la):
btw. jedan detalj - termin Jugoslovenski jezik je već korišćen i to u Holivudu. :D U filmu Draga, povećao sam bebu (nastavak filma Draga, smanjio sam decu), tata (Rik Moranis) pokušava da sakrije činjenicu da je povećao svoje dete. Oblači ga kao odraslu osobu i predstavlja kao (valjda) ujaka Janoša, koji je iz Jugoslavije i govori Jugoslovenskim. :p
hehehe i u nekoj teenage seriji Klarisa, gde ona ide na časove jugoslovenskog ;)

praguc":fewe9g94 je napisao(la):
heheh ali hit je što piše u članku u srpskom (ćirilica) jeziku ili u bosanskom (latinica) a kad ga završe biće na crnogorskom (hiragana ili katakana, pa možeš da biraš);)
To je da pored crnogorskog izaberes koji ces drugi jezik, jer je default na crnogorskom :). Klikni na bosanski npr i vidi koje su ti druge 2 opcije. i ovo:
http://www.google.me/preferences?hl=sr-ME

A sto se tice tod predloga da nastupimo kao jedan jezik, svi dobro znamo da je to ne moguce, ali ja iskreno nista nebi imao protiv, ALI da se niko ne izdvaja, a ovdje posebno mislim na hrvatski jezik.

EDIT: A i domen je najaci :).

Posljednji update: 23. Jan 2009, 21:46
Milena i Dragan crnogorski državljani
Poznati glumački par iz Beograda Milena Dravić i Dragan Nikolić su tražili i dobili crnogorsko državljanstvo, otkrio je ministar unutrašnjih poslova i državne uprave Jusuf Kalamperović, gostujući u emisiji Načisto podgoričke televizije Vijesti.

Ranije je crnogorsko državljanstvo dobio proslavljeni fudbalski as Dragan Džajić.

Državljanstvo su, nakon Džajića, dobili i dvojica bivših jugoslovenskih fudbalskih reprezentatiuvaca, porijeklom iz Crne Gore - legendarni centarhalf Partizana Branko Rašović i desno krilo ljubljanske Olimpije Danilo Popivoda.

Kalamperović je otkrio da je crnogorsko državljanstvo dobila i pjevačica Merima Njegomir.

Kalamperović je rekao da srpski biznismen Stanko Subotić Cane nije dobio crnogorsko državljanstvo, niti će ga dobiti, u slučaju da ga zatraži.

Rave92, da li znas da li su neke velike kompanije trazile da kupe neki od .me domena, marketinski je to odlican domen.

Pa Godaddy prodaje .ME domene.

www.godaddy.com

A od domacih imas www.domain.me

Evo i jedna vijest sa sajta:

.ME Goes Hollywood – Live Auction Just Days Away

19.01.2009

Interested Bidders Prepare to Grab Popular Domains at DOMAINfest Global ‘09

Podgorica, Montenegro – Jan. 19, 2009 – Several highly-coveted .ME domains will be available for auction Thursday, Jan. 29, during DOMAINfest Global ‘09 in Hollywood, CA.

The five .ME domains available are:

* Contact.Me
* Read.Me
* Feed.Me
* Alert.Me
* Save.Me

These .ME domains will be available in LIVE auction, which is scheduled to take place on Thursday, Jan. 29 from 1:30 p.m. to 5:00 p.m. PST (4:30 p.m. - 8:00p.m. EST).

The .ME auctions will be handled by Moniker, known for conducting live domain auctions throughout the world.

Moniker recently managed the highly successful auction of 11 extremely popular .ME names just four months ago. Those names sold for a total of $218,000. Date.Me alone went for $70,000.

The .ME Registry already has more than 190,000 domain names registered. The record-setting volume of 100,000 domains under management was captured in a little more than two weeks after opening for live, real-time registrations by the general public and less than four months since launching the new registry.

“All indications point to a great deal of interest in this latest auction,” states Predrag Lesic, the registry's executive director . “Dot-ME is showing strength as one of the most popular personal and snappy professional TLDs in the world.”

You may choose any from several options for bidding. To find out more, visit http://marketplacepro.moniker.com/auction/bidding.html.

To learn more DOMAINfest Global ‘09, go to www.DOMAINfest.com.

Hvala. Bas sam zbog toga pitao jer sam pretpostavio da je neko bio pametan i kupio takve i slicne domene da bi ih posle preprodao.

zamislite domen www.find.me :D

Vrh