Da ali japanci nisu majmuni kao svi balkanski narodi da prave gluposti oko svoja dva pisma. Iskreno se nadam da Evropa nije toliko luda da zbog naših lokalšovinista uvodi nove jezike. Zamislite da im treba 15 srpsko-crnogorskih prevodioca, ili 10 bošnjačko-hrvatskih za neki skup. U Hagu koriste skraćenicu (valjda BHS) i JEDAN jezik. I svi se super razumeju. Svaki novi jezik u EU KOŠTA jako puno, neće uvoditi nove samo da bi zadovoljili Koštunicu, Mila i Sanadera.
Moja želja (i nada) je da će se stvari smiriti i da ćemo u EU svi biti predstavljeni jednim jezikom, koji ima dva pisma, više narečja i dijalekata. Taj jezik se ranije zvao srpskohrvatski (hrvatskosrpski). Pošto će se ostali narodi koji ga koriste (Crnogorci, Bošnjaci (pod Bošnjacima podrazumevam bosanske Muslimane)) naći uvređeni ako i njih nema u nazivu postoje samo (koliko meni pada na pamet) tri rešenja:
1. Balkanski jezik - najveći deo stanovnika Balkanskog poluostrva govori ovim jezikom.
2. Južnoslovenski jezik - u ovom slučaju se potencira poreklo jezika (bez obzira što su i Slovenački, Makedonski i Bugarski takođe juđnoslovenski jezici).
3. Jugoslovenski jezik - po meni najbolje rešenje, koje obuhvata prethodna dva ali takođe ono po kome će nacionalisti osuti najviše paljbe.
U jednom postu sam pričao o iskustvima u Kembridžu i kursu Engleskog. Kako je taj jezik različit u Irskoj, Engleskoj, Škotskoj, SAD, Kanadi, Južnoafričkoj Republici, Indiji, Australiji i Novom Zelandu. A ipak se svuda zove Engleski. Neko ko je vičan nemačkom može da povuče paralelu kada uporedi Nemački koji se govori u Nemačkoj, Austriji sa onim u Švajcarskoj.
Ili ćemo lepo sesti i dogovoriti se koju od gornje tri opcije ćemo korisiti ili će nam Evropa nametnuti neku glupost tipa BHS jezik (dođavola, zvuči kao programski :/). Oni neće upošljavati još par stotina simultanih i bar još toliko običnih prevodioca zbog pacijenata koji su nas doveli tu gde smo sada.
btw. jedan detalj - termin Jugoslovenski jezik je već korišćen i to u Holivudu.
U filmu Draga, povećao sam bebu (nastavak filma Draga, smanjio sam decu), tata (Rik Moranis) pokušava da sakrije činjenicu da je povećao svoje dete. Oblači ga kao odraslu osobu i predstavlja kao (valjda) ujaka Janoša, koji je iz Jugoslavije i govori Jugoslovenskim.