Šta je novo?

Crna Gora

04 Sep 2008. 16:57 | Izvor: CdM
Reportaža o Crnoj Gori na Travelchannel-u
Pošalji vijest | Verzija za štampanje

Iz Ministarstva turizma i zaštite životne sredine danas je najavljeno da će Travelchannel tokom ovog mjeseca emitovati prvi dio reportaže o Crnoj Gori pod nazivom Green Montenegro.

Na sajtu ovog ministarstva www.mturizma.cg.yu postavljen je link za prvi dio audio-video reportaže o Crnoj Gori.



http://www.travelchannel.co.uk/Travel2008/green_montenegro.htm

Ako ocete da pogledati reportazu. Izvinite za dupli post.
 
Rave92":1olsgal6 je napisao(la):
Jeste, npr www.vijesti.co.me ili www.dan.co.me i sl. Do kraja godine valjda trebaju svi da predju ili nesto sl. A licitacije su vec odavno pocele.
Kakva je situacija sa domainima u cg, da li se dobija samo .co.me ili može da se dobije čisti .me domain? Mislim daleko je lepše imati samo .me umesto onog .co :)
 
Moze samo .me ali su skupi i ides na licitaciju :). Mnogo kompanije je registrovalo .me domene, kao google.me, yahoo.me, gmail.me, apple.me, itunes.me, microsoft.me, windows.me itd... imas vise na domen.me
 
U CG je domen .com prilicno zastupljen (mnogo zastupljeniji nego sto je bio co.yu) tako da se isti verovatno nece ni menjani u .me (sto je i logicno).

A zbog cega je .me toliko skup? Koliko se secam, bilo je najava da ce .me postati pored .com najzastupljeniji i najatraktivniji domen na svetu :)
 
Mislim da u CG i nije bio toliko zastupljen domen co.yu, vec vise cg.yu.
 
Krah turističke sezone u Crnoj Gori
Pogrešna strategija
Autor: Baćo Ćetković | Foto:E. Čonkić | 10.09.2008. - 06:00

milocer-v.jpg


Protekla turistička sezona u Crnoj Gori pukla je, narodski rečeno, načetvoro, nedvosmislena je ocena svih iskusnih turističkih radnika. Plaže, pogotovo one ispred elitnih hotela, ceo jul zvrjale su gotovo prazne, a tako je bilo većim delom i u avgustu.

Da je reč o primeni nove strategije nazvane „manje gostiju - više para“ prvi se dosetio premijer Milo Đukanović, objasnivši da se „neviđenih patnji moraju spasti motorizovani turisti, zbog saobraćajnih zagušenja i malog broja parking mesta“. Srpski turisti, najčešći i najmasovniji gosti svih proteklih decenija, time su oterani sa crnogorske obale i masovno su otišli u Grčku, Tursku, Egipat i Tunis.

Iskusni turistički radnici ocenjuju da je nedolazak srpskih turista jedan od glavnih uzroka loše sezone.
Jedan dugogodišnji ugostitelj iz Herceg Novog, koji je pristao samo da ga citiramo, kao uzrok loše posete upravo navodi masovni bojkot turista iz Srbije.
- Na brzinu smišljena „poštapalica“ o promeni strategije u turizmu odrazila se kao štetna za prihod od turizma i celokupan imidž crnogorskog turizma. Strategija se ne menja preko noći, nego je to višedecenijski proces. Srpski turisti bili su najmasovniji svih ovih godina za nama. Prema nazovistrategiji, čovek prosečnih primanja, kako iz Srbije tako i iz Crne Gore, za ovog života mora neće gledat - kaže on.
Ulcinjanin koji živi od turizma, bio je veoma oštar u priči o ovoj sezoni takođe tvrdeći da je sasvim krahirala.
- Nema kuće u Ulcinju koja nije kod banke zadužila kredit da obnovi i osavremeni turističke kapacitete. Bilo je žalosno da Ulcinj, koji prima bar 100.000 turista, nije prešao 20.000 nijednog dana. Odakle sada da vratim kredit? Gde su im ti gosti, osim ako se nisu kupali noću kao vilenjaci i krijući se?! Pa u Budvi je krevet na noć koštao 35 evra. Zar to nije antipropaganda turizma? - kaže on razočarano.
Turistička taksa, zabrana unošenja hrane i eko-taksa bile su veoma „efikasne“ u enormnom smanjenju broja gostiju. Tu su i previsoke cene, česta isključenja struje i vode, što je kulminiralo tokom avgusta, kao i drugi propusti, poput stomačnog virusa kojem su podlegle i mnoge porodice iz Srbije koje su letovale u Boki Kotorskoj.
U drugoj polovini avgusta, broj turista iz Srbije neznatno se povećao, pa su svi turistički centri i nacionalna turistička organizacija neprekidno bombardovali javnost kako je broj turista za nekoliko procenata veći nego u istom periodu prethodne godine.
Jelena Paović, portparol i prvi saradnik ministra turizma, već na prvo pitanje o lošoj letnjoj sezoni poziva se na statistiku, tvrdeći da je sezona bila berićetna.
- Vlada Crne Gore je 2001. godine usvojila master plan - strategiju razvoja turizma do 2020. Što se tiče tržišta Srbije, i ove godine u ukupnoj strukturi turista oni zauzimaju značajno mesto sa učešćem oko 42 odsto jer je za sedam meseci ove godine Crnu Goru posetilo 222.000 srpskih turista, odnosno 13 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Srpsko tržište će za nas biti i ubuduće važno - kaže Paovićeva.
Manje gostiju - više novca u turističkoj kasi, opravdala je novu turističku strategiju koja se, naravno, ne može proveriti, a postoje i sumnje o štelovanju broja gostiju.
- Kada su u pitanju finansijski pokazatelji, za prvih osam meseci ove godine od turizma je ostvaren prihod od oko 404 miliona evra, što predstavlja rast od 7,4 odsto za isti period u odnosu na prethodnu godinu - odgovara Jelena Paović.
Ali nije potrebno biti veliki stručnjak i proći kroz Budvu i Herceg Novi, na primer, pa videti koliko je gostiju na plažama i ulicama.

Bez promena preko noći
- Nijedna kvalitetna promena ne može se desiti preko noći, pa tako ni Crna Gora ne može odmah postati visokokvalitetna destinacija. Svetski poznati igrači „Aman Resorts“ i „Four Seasons“ spadaju među tri najpoznatije kompanije na svetu u oblasti turizma, to su uvideli i veruju u perspektivu i uspeh crnogorskog turizma čim su odlučili da ovde započnu svoju delatnost - kaže Jelena Paović.
Ali šta reći na činjenicu da Sveti Stefan ne radi dve godine otkada ga je preuzeo upravo „Aman Resorts“.

Najčešće žalbe
- isključenja vode
- nesnosna buka do kasnih noćnih sati
- nedostatak parking prostora i skup parking sat, kao i odnošenje vozila paukom iako je parkirano da ne ometa normalno odvijanje saobraćaja
- neljubaznost i loš kvalitet ponude u pojedinim kafićima i restoranima

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=56266
 
Video sam na Travel Chanel-u reportazu o Crnoj Gori. Afirmativna i odlicno uradjena. Kad BBC nesto hoce da ocrni, onda ocrni. Kad nesto prikaze valjano, onda izgleda bolje nego sto stvarno jeste.
Mada, vidi se da je reportaza uplacena.
Mnogo bolji efekt imaju emisije tipa Thursty traveller ili slicne gde neki lik ide , snima, pije pice sa lokalcima itd...

U vezi pucanja sezone...sta ja znam, neki kazu nije lose proslo, ali mnogi kazu da jeste pukla debelo. Ja sam bio krajem juna i stvarno je bilo avetinjski prazno. To sto se budzet republike nije napunio zbog lose sezone osecam i ja , jer manje stvari plasiram dole i stalno su mi duzni a vidim da nemaju odakle da mi plate.
 
10 Sep 2008.
Sigurnija kupovina u Crnoj Gori nego u Hrvatskoj

Sve više britanskih državljana kupuje kuće i placeve u Hrvatskoj, ali, razočarani sporošću birokratije, korupcijom i prevarama vlasnika i lokalnih agenata za nekretnine, tamošnji mediji sve više upozoravaju kako bi im se kupovina kuće u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, mogla pretvoriti u “šoping iz pakla”.

Pritužbe su podstakle i britansku televizijsku kuću ITV 1 da snimi dokumentarni film o iskustvima kupaca u Hrvatskoj, te su preko medija pozvali sve one s negativnim iskustvima da im se jave, objavila je Slobodna Dalmacija.

Sudeći po pritužbama u medijima, ta televizijska kuća neće imati problema u pronalaženju frustriranih i prevarenih Britanaca.

Potencijalni kupci iz Britanije, koji se zanimaju za život u Hrvatskoj, izvještavaju britanski mediji, broje se na hiljade, dodajući da je do sada oko 800 hiljada Britanaca već kupilo nekretnine u Španiji, Turskoj, Grčkoj, Francuskoj, Italiji, a tom privlačnom društvu priključila se odnedavno i Hrvatska.

Zabrinjavajuće je, međutim, što mediji sugerišu da je, što se tiče pravosuđa i korupcije, sigurnija kupovina nekretnina u Crnoj Gori nego Hrvatskoj koja je, na pragu ulaska u Evropsku uniju.

Vlasnici uglednih hrvatskih agencija za nekretnine tvrde da razumiju ogorčenost stranaca.

“Ne čude me pritužbe, jer je zaista kupovina nekretnine u Hrvatskoj i gradnja kuće za strance ponekad nemoguća misija. Tu je i problem rješavanja vlasničkih odnosa, jer kada stranac i plati nekretninu, onda se ne može uknjižiti, pa ga pravi vlasnik nekretnine može čak i prevariti i ponovno prodati već prodatu kuću. Tek kad Ministarstvo pravosuđa da dozvolu, onda se stranac može upisati kao vlasnik, a to traje dugo, pa su prisiljeni stvarati fiktivne kompanije preko kojih kupuju nekretnine, ali to im stvara dodatne troškove, susrete s inspekcijom, objašnjavanja i gomilu problema kojih inače nemaju u drugim zemljama”, kazala je jedna od vlasnica agencije za nekretnine iz Dalmacije.
Izvor: http://www.cafemontenegro.cg.yu
 
E sad je bolje. Nego, postavicu opet vijest koju si mi izbrisao, jedino ako je ok?


12 Sep 2008. 09:33 | Izvor: Repubika
Papa dolazi na Dan Svetog Tripuna
Pošalji vijest | Verzija za štampanje
Više izvora Republike najavilo je da je dolazak pape Benedikta XVI u Crnu Goru gotovo izvjestan i on će se dogoditi u septembru iduće godine kada će biti obilježen dan donošenja moštiju Svetog Tripuna u Kotor. Za taj događaj, prema informacijama Republike, Papa Benedikt XVI pozvan je i od strane Kotorske biskupije.

Posjeta pape nekoj državi nije moguća bez poziva državnih vlasti bez obzira što se u toj državi nalazi i katolička crkva.

"Da bi papa posjetio jednu državu on mora biti zvanično pozvan i kao državnik i poglavar katoličke crkve ne samo od zvaničnika države već i od većinske vjerske zajednice i u saglasnost svih konfesija u toj državi“, kaže za Republiku don Anton Belan, sveštenik u Kotorskoj biskupiji, navodeći da posjetu pape karakterišu dobrodošlica, ljubav među narodima i pomirenje.

On je istakao da katolička crkva u Crnoj Gori potuno podržava poziv crnogorskog državnog vrha da papa posjeti Crnu Goru. Katolička crkva u Crnoj Gori pored želje da Papa posjeti Crno Goru ima i veoma važan razlog da dođe do realizacije te posjete.

"Sljedeće godine u devetom mjesecu biće obilježen dan prisutnosti moštiju Svetog Tripuna u Crnoj Gori i posjeta pape Benedikta XVI imala bi poseban značaj. Ukoliko ne dođe do posjete pape taj dan u Kotor svakako će doći njegov delegat“, naglasio je Belan.

Na pripremama posjete, crnogorska diplomatija radi već godinama, a one su intenzivirane nakon sticanja nezavisnosti i slanja crnogorskog ambasadora Antuna Sbutege u Vatikan početkom prošle godine. Iz crnogorske ambasade pri Svetoj stolici Republika nije mogla doći do bilo kakve informacije jer, kako im je preneseno od sekretara Ambasade, ambasador Sbutega ne želi da daje bilo kakve komentare.

Iz kabineta predsjednika Vujanovića Republika je obaviještena da niko neće ostati uskraćen za tu informaciju, ali da zbog zauzetosti predsjednik ne može da se posveti tom pitanju.

Pomoćnik za multilateralu u crnogorskom MIP-u Milorad Šćepanović u kratkom telefonskom razgovoru za Republiku je kazao da nije upoznat sa detaljima eventualne posjete, ističući da bi ista značila značajan plus za Crnu Goru i njenu snažniju promociju u Evropi i svijetu.

Podsjetimo, Svetozar Marović je još 2005. godine, tokom posjete Vatikanu, kao predsjednik državne zajednice SCG pozvao u posjetu tadašnjeg papu, dok je poziv za posjetu Crnoj Gori uslijedio i od crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića prilikom susreta sa papom početkom 2006. godine.

Valja napomenuti da je prethodnik sadašnjeg, papa Jovan Pavle II posjetio Sarajevo i Banja Luku prije nekoliko godina i da je tada patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle, odbio da se sretne sa njim.

Prema izvorima Republike saglasnost za posjetu pape predsjednik Vujanović obezbijedio je kod predstavnika CPC, islamske vjerske zajednice i za sada prećutnu saglasnost mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji slovi za pobornika dobrih odnosa sa Vatikanom, što mu se u crkvenim krugovima ne upisuje uvijek u zasluge.

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo smatra da država ima pravo da pozove papu, ali da to u isto vrijeme ne znači da će u tom slučaju biti ostvareni kontakti sa predstavnicima crkve. On napominje da papu u posjeti Crnoj Gori pored države i katoličke crkve jedino pravo ima pozvati CPC.

"Papu u posjetu Crnoj Gori ne može pozvati Mitropolija SPC već to može uraditi jedino beogradska patrijaršija“, kaže vladika Mihailo i napominje da u slučaju da CPC pozove papu kao katoličkog poglavara istu ne može osporiti ni država.

U Mitropoliji SPC Republika juče nije mogla dobiti sagovornika jer se na nekoliko njihovih telefona niko nije odazivao.

Prema pisanju beogradske štampe u cetinjskoj Mitropliji trenutno ne postoje nikakve aktivnosti niti razmišljanja na temu eventualnog dolaska pape u Crnu Goru, jer zbog trenutne senzibilnosti izražene na ovim prostorima trenutno nije momenat za takvu posjetu.

Izvor: http://www.republika.cg.yu
 
A jel smem ja da pitam nešto? :)

Kakve veze ima dolazak Pape u CG sa regionalnim razvojem te zemlje?
 
Ma cisto da malo skrenemo sa ekonomije :).

13 Sep 2008. 00:43 | Izvor: CdM
Crna Gora-Veća zvijezda od Monte Karla
Pošalji vijest | Verzija za štampanje

U francuskom nedjeljnom časopisu Point de vue, od 10.septembra 2008., izašao je članak posvećen Crnoj Gori sa naslovom “Veća zvijezda od Monte Karla...Crna Gora“.

U podnaslovu teksta novinara Filipea Delorme stoji “Nekadašnja balkanska Kneževina bi mogla da detronizuje Monte Karlo sa prijestola omiljene destinacije džet-seta“.

U tekstu je posebna pažnja usmjerena na informaciju da je Tivat izabran od poznatih međunarodnih investitora, Jakob Rotšld, bankar i prijatelj galskog princa, Bernar Arno, vlasnik “Lui Vitona“ i ruski oligarh Oleg Deripaska, kao meta ambicioznog turističkog razvoja, saopšteno je iz Ministarstva turizma i zaštite životne sredine.

Budući da će Porto Montenegro sa svojih 250 miliona eura početnog ulaganja, zasigurno okrenuti leđa masovnom turizmu ocjenjuje nedjeljnik , navodeći pritom niz projekata koji će od starih dokova izvajati luksuzne marine, sa brodogradilištima, hotelima, restoranima i trgovinskim centrima. Glavni pokretač projekta, Peter Mank, kanadski milijarder, predviđa da je “Tivat na putu da postane Monako Jadrana“.

Poređenje nije bezrazložno, ocjenjuje časopis Point de vue i ističei da je kao brda Grimaldijevih, i Crna Gora Petrović Njegoša čuvala svoj identitet proteklih vjekova.

Citirajući riječi poznatog engleskog pjesnika lorda Bajrona da Bokokotorski zaliv predstavlja “najljepši susret zemlje i mora“, autor ocjenjuje da nakon sticanja nezavisnosti, 2006.godine, Crna Gora otkriva svoju “zavodničku“ stranu i da ima sve adute u rukama da uspije na svom putu modernizacije. Za razliku od hrvatske obale, njeni prirodni pejzaži, od čije ljepote zastaje dah, još uvijek nijesu betonirani.


”Već duže vrijeme, Crnoj Gori preporučujem dugoročni razvojni put. Svojom veličinom i kvalitetom svoje životne okoline, Crna Gora bi mogla da igra na kartu obnovljive energije, i biološke poljoprivrede.Takav izbor ne bi bio kontradiktoran, već komplementaran sa turizmom, “zaključuje nedjeljnik svoj članak riječima princa Nikole, pariskog arhitekte i nasljednika nekadašnjih crnogorskih suverena.

Nakon afirmativnog članka u Le Pointu ovo je, u kratkom periodu, drugi magazin u Francuskoj koji se bavi razvojem Crne Gore u pravcu elitne turističke destinacije, što dokazuje ogromno interesovanje tamošnje javnosti za prilikama u našoj zemlji i na najbolji način oslikava imidž koji Crna Gora danas uživa u Evropi.

Izvor: http://www.cafemontenegro.cg.yu/
 
Nisam mislio da je moguće, ali, vi Crnogorci ste puniji sebe više nego Hrvati. (bez uvrede)
 
Sve je to prirodno. To ti je, kao kada se deca odvoje od roditelja, sa nekih 16-17-18 godina, i onda moraju celom svetu da pokazu kako oni sve mogu :) Proci ce decenije dok Crna Gora pre sve ga ne sredi infrastrukturu i ocisti i dovede zemlju u red da bi uopste ispunila osnovne uslove i mogla da eventualno pocne da privlaci danasnju elitu Azurne obale. Nije dovoljno 4-5 hotela sa po 5 zvezdica da bi se zemlja etablirala kao elitna turisticka destinacija.

Drago mi je da se stvari u Crnoj Gori pokrecu u pozitivnom smeru, ali rano je za takve mega najave, tipa, Crna Gora postaje Monte Carlo. Radite vredno ( :) ) na tome pa cemo videti kako ce se stvari odvijati ;)
 
Pa sta ako su "puni sebe"? I sta to Crnogorci imaju bilo kome da dokazuju? Imaju prelepu prirodu, fantasticne uslove za razvoj turizma, agresivno se promovisu na stranom trzistu, ne vidim, sta je tu lose? Jedino me je strah da ne preteraju sa izgradnjom na obali, da ne ponove gresku Spanaca, pa da bude jos jedna Costa del beton, inace, promotivna kampanja im je super...
 
Pre dve godine isao sam poslom, tokom leta u crnu Goru sa prijateljem, Englezom. Nije bilo preke potrebe da ga vodim dole, al, reko, ajde da ga stavim u kola i obidjemo ono dole, da vidi covek malo kako to izgleda.
Put je kvario , malo, prelaz preko Zlatibora, koji se tada gradio, bilo malo zastoja , isto kao i na Morachi.
Uzeli smo hotel u Podgoricu, ali cimzavrsimo malo posla tu, sednemo u kola i krenemo na obalu.
Englez se raspametio. Prodjemo kroz Sozine, pa pored StStefana i odemo u Budvu. Posetimo mog prebogatog prijatelja koji u starom gradu ima kucu, okupamo se itd... Englez je bio apsolutno impresioniran Budvom. Svime u Budvi. Dok ga nisam odveo u Kotor. Koji je tada bas ugostio neke budzovane koji su luku preopteretili sa jedno dvadeset ogromnih jahti. Setamo tako Kotorom, a ovaj Englez, vidim nece kuci.
Njegovo iskreno odusevljenje Crnom Gorom ( to je pre no sto su zapadni mediji krenuli da pisu o tome, neposredno posle Ruske navale za nekretninama) bio mi je dokaz iz prve ruke da je ovo mesto zaista dozivljavaju kao chudo.

Ruku na srce, veliki poslovi oko infrastrukture jos cekaju, posebno putevi, vodovod i KANALIZACIJA ( da se ljudi na slovenskoj plazi ne razboljevaju vise od esherhije i sl.) I problem je sto je crnogorska obala mala. Ali da je lepo, lepo je. I da ce biti prenatrpano ako krenu da zidaju, bice.
Mada voleo bi da vidim u Crnoj Gori onaj voz sto je James Bond isao od ..ne znam odakle do kasina... koji je, valjda..u Pluzine?
 
dziggy":2qqtqgnf je napisao(la):
^^ spanska klima, obala i priroda ne moze da se poredi sa crnom gorom
Ovaj post je samo ako si hteo da kazes da je Crnogorska obala manje atraktivna od Spanske,jer tvoj prethodni post i nije bas jasan.
Crnogorska obala,klima i priroda su neuporedivo lepse od spanske,druga je stvar sto crnogorsku obalu unistavaju vec godinama,ali treba isto tako da znas da je spanska vec unistena,sem lepote STARIH GRADOVA u Spaniji sve ostalo je beton...
treba da vidis Majorku ili Ibicu, sem izvikanosti nema tu nista interesantno veruj mi.Kanarska ostrva takodje,tu cu zadrzati kviska za Tenerife jer je to zaista jedno ostrvo vredno posete,La Palma,Lanzerote,i Gran Kanaria su po mom misljenju obicna letovalista bez nekog smeka.Ono sto ja volim na Spanskoj milion puta vecoj obali od Crnogorske su Barselona i Bilbao,kao i neka manja mesta duz mediteranske obale,Malaga i Kadiz su takodje interesantni ali opet nista spektakularno.Kad samo uporedis velicinu Spanije Sa Crnom Gorom mozes da primetis da Crna Gora ima i vise s obzirom koliko je manja.Crnogorci nek porade na kulturi zivljenja,i nek ociste i srede ono sto imaju.
 
priroda im je data (a dosta je zagadjuju), grad osnovan jos od austrougara italijana i koga vec..granice pomerane od hrvata...turisti se redovno otruju kada borave u CG..more im je kanalizacija, postenih pescanih plaza i nema..mislim, osim sto imaju stvarno lepu prirodu i te stare poklonjene zgrade od drugih civilizacija, morala bi CG mnogoo da radi da napravi postenu kanalizaciju u gradovima, da ne sluzi hranu kojoj je istekao rok u hotelima od 5 zvezdica (jedini put kad sam imala trovanje i povracanje u zivotu bilo je u CG), da vrednije i hitrije rade, da puteve poprave i sta sta vec jos..da nadju svoju valutu (posto im evro niko nije odobrio u evr.mont.fondu) da ne bi drali turiste za bezveze usluge ala lezaljke na plazi po 10evra itd..Elem, sve u svemu rade nesto..ne mogu da kazem da lopov milo ne daje nesto za uzvrat jel..ali moraju da pokazu svoje dostignuce a ne samo priroda pa priroda (to i brazil non sto promovise a to je bog dao..daj sta ste vi napravili..kao npr.Ameri i evropljani)..hocu da vidim arhitekturu, razvijenost, kreativnost, naprednost, usluznost i finocu..21 vek u cg..(to vazi i za srb)...
A Spanija je jedina najlepsa Mediteranska zemlja i nemojte molim vas da se vredjamo..
I za kraj, ti stranci koji pisu tako neke bajne tekstove znaju malo i da kake..tako su pisali da je BG Pariz..e jbg sada :p
 
Vrh