[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=411264#p411264:21ixzke7 je napisao(la):
CBET » 17 Oct 2016 10:36 pm[/url]":21ixzke7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=411146#p411146:21ixzke7 je napisao(la):
tragac » 17 Oct 2016 01:03 pm[/url]":21ixzke7]Milo Djukanović dobi sinoć 40% na izlaznost od skro 80% pa se vi češite. Tamo narod prepoznaje rezultate; najbrži privredni rast u Evropi, najmanja nezaposlenost na Balkanu, najviše investicija. Sa druge strane stoji mutava opozicija koja ne nudi ništa osim FSB mitova, što nigde više ne prolazi osim u Srbijici. Čestitke Crnogorcima.
Ово је претеривање. И ја сматрам да је животни стандард у Црној Гори прилично бољи него у Србији, али најбржи привредни раст у Европи... :roll:
Шта они то производе? Коју индустрију то имају? Одакле тај раст? То што странци тамо више улажу и што имају мању незапосленост него ми у Србији није зато што су они лепи и паметни, него зато што им је дозвољено да мало боље живе. Немојте никада заборавити да је Црна Гора једина држава у Европи (ако не рачунамо тзв. Косово) која није у еврозони а користи евро као валуту. Зато што им је то неко дозволио. Ти који су им то дозволили, дозволили су им и да имају мало бољи стандард. То им је награда. То им је „тридесет сребрњака” које су добили зато што су се одрекли себе, свог порекла, своје историје, традиције, вере, и зато што су пристали да добију лажни идентитет и промене свест.
Iznosite vrlo smele teze o "dozvolama" i "zabranama" kao razlozima zašto je u nekoj zemlji viši životni standard nego u nekoj drugoj. Čvrsta i stabilna valuta nije stvar "dozvole" ili "zabrane" već odluke lokalnog naroda i vlasti. Mi možda nismo mogli da uvedemo evro, odnosno da se zadužimo u količini neophodne novčane mase, ali smo mogli da uvedemo tzv. monetarni odbor, odnosno fiksni kurs dinara prema evru. To su uradile ugarska i BiH, sama mera ne donosi neke bajne rezultate ali štiti narod od monopolističkog divljanja, setite se inflatornog udara iz septembra i oktobra 2012. kada su neke osnovne životne namirnice poskupele 50% u roku od samo par meseci i bile skuplje nego što su danas. To nije stvar dozvole i geopolitike već koliku bagru vi trolerišete kao narod da vlada ili vodi velike privredne sisteme.
A Crnogorci su se zauzvrat odrekli čega? Istorije. Istorija je Srbinova omiljena zanimacija, opsesija, strast. Da li ću ja sutra moći da prehranim svoje dete pričama o boju na Ivankovcu, Čegru, kosovskom mitu, Kajmakčalanu, Kozari, Neretvi, upiši po želji. Ja inače obožavam istoriju i mnogo čitam istorijske knjige i članke ali sve što naučim mi ne služi da dokazujem kako smo mi nebeski narod, žrtve, ne projektujem to na sadašnju situaciju u kojoj su slavu srpskih heroja i ratnika ukaljali likovi poput mladića, arkana, legije... Mi smo kao narod operisani od pragmatičnosti, ne volimo da se prilagođavamo, smatramo čin prilagođavanja činom kapitulacije, bitno je prkositi i pi.ati uz vetar, nikako drugačije, "jer nam se preci okreću u grobu". Evo, svi oko nas kapitulirraše, i svi nas prešišaše. Da je Sloba 1989 na Gazimestanu pričao kako je integracija u zapadno društvo naš novi ideal, ili da nije dve godine kasnije podržao neuspeli komunistički državnio udar u Rusiji već Borisa Jeljcina nikad ne bismo imali probleme sa Kosovom, Olujom itd. Nije stvar u Slobi već u tome što Srbi smatraju da je on heroj upravo zbog takvih stvari. Njegov najbolji, tačnije najveštiji đak je na vreme odlučio, odvojio se od ove mračne gubernije i poveo svoju zemlju putem ekonopmskog procvata. Procvata ne u poređenju sa Češkom, Turskom, Kinom, Mađarskom, ali u poređenju sa Srbijom svakako.
A i da su ih zapadnjaci nagradili, pa i neka su, Zapad uvek obilato nagradi svoje saveznike. Hladni rat je u punom zamahu, i savezništvo ima najveću vrednost, ne pitaju za cenu. Tako je uvek bilo i biće, sviđalo se to nama ili ne.
I na kraju, CG kao mala zemlja ne mora ništa da proizvodi. Zemlje te veličine uglavnom ni ne žive od proizvodnje bilo čega. Ali je bitno da žive. Oni proizvode pare a naše fabrike proizvode gubitke koje mi krpimo iz našeg poreza. Pa neka mi neko kaže šta je zdravije, pravilnije i ispravnije.