Šta je novo?

"Central Garden" [ Stambeno Poslovni kompleks ]

Auu sta ti poredis, poredis Njurok koji ima avenije i ulice, a svaka ulica ima duzinu od 10m, a ulica Kneza Danila ima max duzinu 4m, bez trotoara i parking mesta a i sa tim ima 7m.

Ovo poredjenje ti je kao da poredimo Yuga sa Mercedesom, pa ciji je duzi.

Nije sigurno samo to u pitanju, to je svima jasno, ima tu jos necega, al cega to ne znamo.

Oni koji su ovde kupili stan(ove) imaju kapital cija vrednost ce rasti s godinama, stalno, za razliku od mnogih drugih novogradnji u Beogradu.
Mozda se desi na ovom primeru da ljudi, generalno, promene (kolektivnu) svest i stav o tome sta vredi kupovati. Svetlost na pocetku tunela, nadam se.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494074#p494074:11ei2enu je napisao(la):
srdjanprpa » 20 Nov 2017 12:56 am[/url]":11ei2enu]Auu sta ti poredis, poredis Njurok koji ima avenije i ulice, a svaka ulica ima duzinu od 10m, a ulica Kneza Danila ima max duzinu 4m, bez trotoara i parking mesta a i sa tim ima 7m.

Tih 10m jednog megalopolisa poput Njujorka itd je ekvivalent nasim 4m. jer je ono prava dzungla od betona i solitera tako da je taj odnos koji pominjes prakticno beznacajan. Pa zamisli da je onde 4m kao kod nas!?

Ja bih se malo vratio na temu, ako nije problem, i pomogao ljudima koji kupuju stanove i dolaze po informacije, ionako niko nikoga ovde nece ubediti u svoje misljenje.

Dakle, jos malo pa useljenje, u medjuvremenu smo saznali jos dosta interesantnih stvari koje se ticu ovog i drugih blokova. Sto se tice ovog bloka, rasprodali su i zgradu u Starine Novaka po prosecnoj ceni od oko 2400e (svaka cast onom ko je kupio okrenut prema ulici, ja ne bih, ali ima ljudi kojima to ne smeta). Razlika u ceni kvadrata je velika u zavisnosti od velicine stana - od ~2200 za 4-soban do skoro 2700 za najmanje stanove. Zgrada u Dalmatinskoj verovatno ni nece ici u slobodnu prodaju jer vec imaju oko 80 ljudi na listi cekanja za 20 stanova (tu ce cena moguce ici i preko 2700 za velike stanove i ko zna koliko za male).

Ima pozitivnih i negativnih stvari, za sada nema velikih stresova za mene licno, ali videcemo kada se uselimo. Prvo negativno:
1. Obecavali su teretanu i spa unutar kompleksa za stanare, od toga nece biti nista (sa nekim glupavim izgovorima), ali im to saznanje ne smeta da ga i dalje reklamiraju i na sajtu i u samom prodajnom salonu. To nije veliki problem za mene licno (ta teretana bi ionako verovatno bila bezveze), jer ima jedna dobra teretana prekoputa kompleksa, ali ne znam sta im treba da tako gube integritet
2. Veci problem je to sto me je devojka koja je originalno prodavala stan slagala za visinu plafona (rekla je da ce biti 2.90m, a zapravo je 2.70m). Ta cinjenica ne bi promenila moju odluku da kupim stan tamo, ali to dovoljno govori o strucnosti odredjenih osoba koje rade u CBRE-u - nije problem kad neko nesto ne zna, ali jeste kada lupa kada ne zna. Ta konkretna devojka sada radi na Vozdovim kapijama, mogu da napisem njeno ime ako nekoga interesuje da je izbegavate u sirokom luku (ovo je bila njena najveca greska, inace je lupala za sve pare)
3. Park ce biti gotov tek kada izgrade poslovnu zgradu, sto je u kontradikciji sa prethodnim informacijama iz CBRE-a

Pozitivno:
1. Zaposlili su jos jednu arhitekticu i sada sve ide mnogo bolje i brze
2. Ugradili su, o svom trosku, skener tablica na ulazu u garazu (da ljudi ne bi mogli npr. gostima da pozajmljuju kartice za ulaz). Videcemo kako ce to da radi, ali govori dosta o tome kako nameravaju da upravljaju kompleksom - maksimalno postovanje pravila bez izuzetka, sto meni licno odgovara.
3. Sve izgleda dosta kvalitetno odradjeno - bili smo (na bum) do stana u toku radova, stvarno je sve mega profesionalno organizovano

Ono sto je meni bilo najinteresantnije je to sto sam pricao sa odredjenim inzenjerima iz firmi koje rade na svim najvecim kompleksima i saznao kvalitet gradnje kod svakog od njih. Konkretno, poredjenja radi, gradjevinska cena izgradnje Beograda na vodi je oko 400e/m2, dok je u CG 800e/m2. Takodje, u BW i ABloku se stavlja tarket domace/bosanske proizvodnje, te znam da su samo u ABloku od septembra (kada je useljena poslednja faza) imali 20ak intervencija samo za pod. Jedan od boljih primera kako se radi u BW je cinjenica da se ispod ugradnog plakara ostavlja cist beton, tj. ne postavlja se tarket :) Ipak, od notara sam saznao da prodaja u BW ide dobro (mada je on predsednik udruzenja notara, dakle blizak vlastima, tako da ne znam koliko da mu verujem). ABlok je u nekom trenutku imao problem i sa zajednickom strujom, jer su u garaze postavili obicne sijalice.

Toliko, dakle ko kupuje stan, na osnovu svojih saznanja, Izraelce kao investitore preporucujem, CBRE-u nista ne verujte, a domace gledajte da zaobidjete. Ali javljam jos kada se uselim :)

Svaka čast za post.

Cena m2 zavisi od veličine stana, orijentacije ali i veličine terase. Ima dvosobnih stanova od 61 m2 i terasom od 15 m2 ili četvorosobnih od 130 gde je terasa 34. Velika terasa obara cenu kvadrata svakog stana.

Koliko se plaća održavanje po m2 ako nije tajna i da li se za obračun tih troškova računa i kvadratura terase?

25c/m2 dok traju radovi, posle dizu cenu na ekonomsku. Rekli su mi koliko, a i za terasu da li vazi, ali ako mi verujes - zaboravio sam, pa ne bih da nagadjam

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494236#p494236:2jyqnvgu je napisao(la):
dzigz » Pon Nov 20, 2017 2:05 pm[/url]":2jyqnvgu]
Ono sto je meni bilo najinteresantnije je to sto sam pricao sa odredjenim inzenjerima iz firmi koje rade na svim najvecim kompleksima i saznao kvalitet gradnje kod svakog od njih. Konkretno, poredjenja radi, gradjevinska cena izgradnje Beograda na vodi je oko 400e/m2, dok je u CG 800e/m2. Takodje, u BW i ABloku se stavlja tarket domace/bosanske proizvodnje, te znam da su samo u ABloku od septembra (kada je useljena poslednja faza) imali 20ak intervencija samo za pod. Jedan od boljih primera kako se radi u BW je cinjenica da se ispod ugradnog plakara ostavlja cist beton, tj. ne postavlja se tarket :) Ipak, od notara sam saznao da prodaja u BW ide dobro (mada je on predsednik udruzenja notara, dakle blizak vlastima, tako da ne znam koliko da mu verujem). ABlok je u nekom trenutku imao problem i sa zajednickom strujom, jer su u garaze postavili obicne sijalice.

Prodaja u sva 3 bloka/naselja koja si pomenuo ide dobro (sudeći po javnim informacijama, ne treba ti nikakva veza u udruženju notara). U BW po katastru možda prodaja ide najsporije, ali to je izgleda strategija na koju su se opredelili.

Ono na šta moram da reagujem - građevinska cena od 400 EUR/m2 je moguća praktično samo za socijalne stanove. Čak je i pomenutih 800 EUR/m2 za CG u rangu donje srednje klase za Beograd. Da li si siguran u svoje navode? :)

dzigz":2jgyle5e je napisao(la):
25c/m2 dok traju radovi, posle dizu cenu na ekonomsku. Rekli su mi koliko, a i za terasu da li vazi, ali ako mi verujes - zaboravio sam, pa ne bih da nagadjam
Pa ok je to. Verovatno će biti duplo kad završe kao i svuda

Što se tiče A Bloka, bio sam u zgradi 3. faze i super mi to izgleda. Nisam čuo od vlasnika stana da je imao neke probleme.

Kod tog naselja najlošiji utisak ostavljaju one tri zgradice i sredini kompleksa, mada ništa nije bolje ni u Westu koji je mnogo skuplji kompleks.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494236#p494236 je napisao(la):
Dakle, jos malo pa useljenje, u medjuvremenu smo saznali jos dosta interesantnih stvari koje se ticu ovog i drugih blokova. Sto se tice ovog bloka, rasprodali su i zgradu u Starine Novaka po prosecnoj ceni od oko 2400e (svaka cast onom ko je kupio okrenut prema ulici, ja ne bih, ali ima ljudi kojima to ne smeta). Razlika u ceni kvadrata je velika u zavisnosti od velicine stana - od ~2200 za 4-soban do skoro 2700 za najmanje stanove. Zgrada u Dalmatinskoj verovatno ni nece ici u slobodnu prodaju jer vec imaju oko 80 ljudi na listi cekanja za 20 stanova (tu ce cena moguce ici i preko 2700 za velike stanove i ko zna koliko za male).

Interesantan je ovaj stav o orijentaciji ka ulici vs dvoristu.. Video sam jos par forumasa koji ga zastupaju. Ovo je kompleks u centru grada, ne znam sta je poenta bezanja od malo saobracaja - nije to New York. Slazem se da donji spratovi ka ulici nisu dobra ideja, ali postavlja se pitanje da li je to bitno sa visim spratovima.

Prolazio sam pored kompleksa dok se gradio i caki gledao dva stana koji je gotovi, a bili je na prodaju. Jedan je bio na trecem spratu ili drugom, mislim 115 kvadrata, vrlo losa organizacija - strana koja gleda ka ulici gleda u tudji prozor u toj vrlo uskoj ulici. Strana ka dvoristu, ma koliko dvoriste bilo lepo - mi je izazivala nelagodu - zgrade nisu dovoljno udaljene, pa neko ko izadje na terasu da se opusti moze da racuna da je u izlogu jer svi ostali koju su na terasama jedne druge gledaju sa neprijatno bliske udaljenosti. Meni licno to smeta.

Po meni, u tom kompleksu su najvredniji poslednji i pretposlednji spratovi, bez obzira na orijentaciju (sa izuzetkom npr penthousea koji gleda ka dvoristu, a imace celu poslovnu zgradu koja bleji u njega od 9-19). Poenta penthouse-a je privatnost - a nje ce slabo biti orijentacijom ka dvoristu.

Sve ima svoje..

Gledati na bilo koju stranu osim Starine Novaka je sasvim ok (osim mozda prvog sprata), gde to stvarno jeste malo saobracaja. Pogled ka Starine Novaka... bolje bi bilo u NY. Tuda em prolaze autobusi i kamioni i to vrlo cesto, em je bas uspon, pa voze po naporom (motori se "deru")

Upravo, pricao sam konkretno o Starine Novaka, ne generalno o orijentaciji ka ulici (ostale tri ulice su mi skroz ok). Inace, sto se tice orijentacije ka unutra, ziveo sam jednom u takvom kompleksu okrenut ka unutra, bas postoji utisak odredjenog nedostatka privatnosti (mada ima delova u CG koji su dosta udaljeni od ostalih zgrada)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494277#p494277:16lvgl3j je napisao(la):
nikolas27 » Pon Nov 20, 2017 5:30 pm[/url]":16lvgl3j]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494236#p494236:16lvgl3j je napisao(la):
dzigz » Pon Nov 20, 2017 2:05 pm[/url]":16lvgl3j]
Prodaja u sva 3 bloka/naselja koja si pomenuo ide dobro (sudeći po javnim informacijama, ne treba ti nikakva veza u udruženju notara). U BW po katastru možda prodaja ide najsporije, ali to je izgleda strategija na koju su se opredelili.

Ono na šta moram da reagujem - građevinska cena od 400 EUR/m2 je moguća praktično samo za socijalne stanove. Čak je i pomenutih 800 EUR/m2 za CG u rangu donje srednje klase za Beograd. Da li si siguran u svoje navode? :)

Nisam bas siguran da je to nisko - ovo je gradjevinska cena stana, bez zemljista, zajednickih prostorija i sl. (ono sto se placa za osiguranje od pozara). Mislim, informacije su iz prve ruke od vise ljudi koji rade kod razlicitih podizvodjaca, a za sebe znam zbog procene

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494325#p494325:2rp7s765 je napisao(la):
dzigz » Mon Nov 20, 2017 8:40 pm[/url]":2rp7s765]Upravo, pricao sam konkretno o Starine Novaka, ne generalno o orijentaciji ka ulici (ostale tri ulice su mi skroz ok). Inace, sto se tice orijentacije ka unutra, ziveo sam jednom u takvom kompleksu okrenut ka unutra, bas postoji utisak odredjenog nedostatka privatnosti (mada ima delova u CG koji su dosta udaljeni od ostalih zgrada)

Slazem se sa tobom, mada kada pogledam projekat na sajtu i rendere - onaj mali stan i veliki stan ka Starine Novaka uopste nisu losa ideja. Ne gledaju u dvoriste, a dovoljno su visoko da buka nije problem jer su povuceni u odnosu na ostale spratove ispod. Ja bih licno pre uzeo onaj veliki na posl spratu ka Starine Novaka nego jednostran stan ka dvoristu.

E da - ovaj sto sam gledao ka ulici je bio u 2. Fazi, ka Stanoja Glavasa - 3.sprat. Zatvor - bukvalno prozor ti gleda u prozor zgrade preko puta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494327#p494327:17v7bg13 je napisao(la):
dzigz » Pon Nov 20, 2017 8:48 pm[/url]":17v7bg13]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494277#p494277:17v7bg13 je napisao(la):
nikolas27 » Pon Nov 20, 2017 5:30 pm[/url]":17v7bg13]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494236#p494236:17v7bg13 je napisao(la):
dzigz » Pon Nov 20, 2017 2:05 pm[/url]":17v7bg13]

Nisam bas siguran da je to nisko - ovo je gradjevinska cena stana, bez zemljista, zajednickih prostorija i sl. (ono sto se placa za osiguranje od pozara). Mislim, informacije su iz prve ruke od vise ljudi koji rade kod razlicitih podizvodjaca, a za sebe znam zbog procene

Par tekstova, da ne bude rekla-kazala:
* http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/grad ... ra/8hpbtcy (iz 2009.) - "Predstavnici građe­vin­skih firmi spremni su da stegnu kaiš i odreknu se dela profita u realizaciji projekta masovne stanogradnje. Kako oni tvrde, građevinska cena mogla bi da padne na oko 400 evra po kvadratu. "
* http://www.vreme.com/cms/view.php?id=884254 (takođe iz 2009.) - "Prema rečima onih koji se u stanogradnju razumeju, grubi građevinski radovi – iskop temelja, izlivanje betonske konstrukcije, zidanje i ukrovljavanje, koštaju između 140 i 170 evra po kvadratnom metru stana, bez obzira da li se gradi u Beogradu, Kragujevcu, Vranju ili Babušnici.... Za razliku od grubih radova, znatnu uštedu je moguće ostvariti na zanatskim radovima, na vratima i prozorima, na parketu i pločicama. Građevinari kažu da manje od 250 evra po kvadratnom metru stana ne može biti, ali samo pod uslovom da se ugrađuju lamelna vrata, trokomorni PVC prozori, laminat umesto parketa, najjednostavnije pločice, iste takve sanitarije... Optimum je, vele, oko 300 evra po kvadratu, za kvalitet opreme dostojan življenja u XXI veku. Ništa luksuzno, naglašavaju. Konačno, za opremu objekta, priključenje na toplovod, struju, vodu i kanalizaciju, uvođenje telefona i tako toga potrebno je još oko 100 evra.... Kada se sve to sabere, izgradnja kvadratnog metra stana u Ovči/Borči košta cirka 550 evra."

I ja sam radio svoja istraživanja, bliži sam da prihvatim ove cene iz linkovanih tekstova kao merodavne za ultra-jeftinu gradnju.

Ne može građevinska cena u zgradi sa ogromnim alu prozorima, "centralnim" split sistemom po stanu, šipovima dubokim 35-40m, stanovima sa kako-tako opremljenom kuhinjom, da bude 400 EUR/m2 (to je razlika između BnV i CG ako sam dobro upoznat). OK, smanjuje se cena sa brojem spratova, ali ipak u 400 EUR/m2 teško mogu da prihvatim kao realno čak i da podizvođači rade bez zarade.

Da ne bude zabune, ne ulazim u to čija je građevinska cena niža/viša, to možemo da komentarišemo samo kad se prve zgrade u BnV usele.

Starine Novaka je prometna ulica, buka i zagađenje od starih dizel kamiona i autobusa je veliko a oni s te strane stavili ogromne terase. Platiš terasu 25k evra i onda ti bude muka kad izađeš na nju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494343#p494343:170stzrw je napisao(la):
cloud041 » Mon Nov 20, 2017 9:30 pm[/url]":170stzrw]Starine Novaka je prometna ulica, buka i zagađenje od starih dizel kamiona i autobusa je veliko a oni s te strane stavili ogromne terase. Platiš terasu 25k evra i onda ti bude muka kad izađeš na nju.

Agree to disagree. To sve stoji za nize spratove, ali poslednja 2-3 sprata imaju i pogled i buka je niza.

Prva faza je po meni najbolji spoj jer nema visokih zgrada odmah preko puta, ali druga i treca gledaju u vrlo blizu postavljene visoke zgrade ili u komsinice u dvoristu. Kao sto rekoh - sve ima svoje.

A da definisemo pojam luksuza posto sve je ovo mrsavo sto se u bg prodaje kao luks gradnja
Da li ima centralnu klimu inverter u stanovima
Da li ima toplotne pumpe ili gas za grijanje
Da li ima ugradjen usisivac
Pa onda ide tu koji su pp sistemi ugradjeni pa liftovi stolarija vrata zvucna izolacija besumne cijevi za kanalizaciju plocice parket itd

Ja mislim da West jeste luksuzna gradnja.

AlNik":nyy47uf4 je napisao(la):
Agree to disagree. To sve stoji za nize spratove, ali poslednja 2-3 sprata imaju i pogled i buka je niza.

Prva faza je po meni najbolji spoj jer nema visokih zgrada odmah preko puta, ali druga i treca gledaju u vrlo blizu postavljene visoke zgrade ili u komsinice u dvoristu. Kao sto rekoh - sve ima svoje.
Mogu da se složim za prvu fazu. One zgrade u Kneza Danila, posebno pored krivog solitera su najgora opcija. Starine Novaka je bolje na višim spratovima ali ja idilu porodičnog doma zamisljam drugačije. Radije bih, dok sedim na terasi od 34 m2 (koliko ima ona u četvorosobnom stanu) slušao dečiju graju iz dvorišta nego buku autobusa i kamiona s druge strane.

Jedno vreme sam živeo u jednoj evropskoj metropoli u stanu koji je bio na 4. spratu a terasa je gledala na prometan bulevar. Ni prozore nisam otvarao često preko dana a kamoli da sedim na terasi ;)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=495326#p495326:34kl0ky1 je napisao(la):
Kokili » 23 Nov 2017 11:43 pm[/url]":34kl0ky1]http://www.businessgarden.rs/

15 spratova

Da su tih jadnih petnaestak spratica bar skockali kako treba da lici na nesto, nego ni to. Ili da su uradili dve jednu do druge uz isti ili slican broj kvadrata, isto kao i u slucaju vise spratnosti sto sam predlozio, malo bi okrpili stambeni deo ali ne znacajno, nego ni to.

Imbecilan projekat u vremenu i trenutku kad smo toliko zaostali u visokogradnji u odnosu na svet i neposredno okruzenje, projekat za cudjenje.

Ne vidim šta fali projektu? Jedan je od najboljih koji se trenutno realizuju. Kula će biti sasvim dobra, prolazim tuda često, izlili su temelje i zgrada uopšte neće biti previše široka i "krmačasta". A što se kod nas malo ide u visinu nije krivica investitora, oni grade ono za čim ima potrebe. Ako nam nekada privreda procveta-biće i visokih poslovnih zgrada.

Da su raselili i pocestil onaj cosak bio bi top

Da, taj ćošak je baš užasan. Nego zna li neko zašto se u tom delu ulice oseća stalno neki neprijatan miris, neka kiselina? Da li to dopire iz one škole preko?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=495535#p495535:3opde1hr je napisao(la):
Vox91 » 24 Nov 2017 09:45 pm[/url]":3opde1hr] Kula će biti sasvim dobra, prolazim tuda često, izlili su temelje i zgrada uopšte neće biti previše široka i "krmačasta".

Brate o cemu pricas majke ti, imas li oci ili si pogresio stranu?

Ne da je siroka i krmacasta nego su jos i zauzeli skoro celu sirinu trotoara u tom delu:

Na renderu izgleda šira i zdepastija, ovo je žablja perspektiva, ali prolazim tuda često, izliveni su temelji kule i stubovi i uopšte ne izgleda preterano širok prostor koji će kula zauzeti..biće taman kako treba.

Vrh