Evo, ovako. Da se oglasim povodom mojih predviđanja o kamatnim stopama i cenama nekretnina.
Mislim da se neki sećaju da sam iznosio predviđanje da na oko 3% kamatne stope FED-a počinju bankroti i da zato ili neće ići do te stope ili će brzo odustati, osim ako ne žele lom.
Očigledno je da žele da varaju jer su došli do kamatne stope koja evidentno već izazivaju lomove, ali praktično nije došlo do QT već se smišljaju načini kako da se monetarna ekspanzija nastavi.
I pored najava o ozbiljnom QT, monetarna masa se skoro nije ni smanjila. I dalje je blizu rekordnog nivoa. U septembru je najavljeno da će biti drastičnog smanjenja, a u jednom trenutku je čak povećana za 10 milijardi. Da bi postiglli smanjenje od najavljenih 1.1 triliona za godinu dana morali bi preostalih 10 meseci da smanjuju oko 100 milijardi, odnosno 1,5 puta više nego u septembru koji je najavljivan kao udaran.
View the total value of the assets of all Federal Reserve Banks as reported in the weekly balance sheet.
fred.stlouisfed.org
Moje predviđanje izneto pre godinu dana da će cene nekretnina rasti se ostvarilo.
Moje predviđanje za sledeću godnu je da će većina centralnih banaka i država postupiti kao nesrećna Britanija i da će se inflacija nastaviti.
Cene novogradnje će posle, eventualno nekog zastanka zbog povećanja stope FED-a, nastaviti da rastu u nominalnom smislu, a u realnom se može desiti ono što misli Ljuba82, da će u odnosu na neke robe kao što je hrana postati jeftinije.
Moguće je da će zbog krize ponuda biti manja, ali to će uticati na rast cena a ne na pad.
Što se tiče starogradnje, tu je teže izneti procenu, ali na duži rok ne očekujem neki pad. Ako se nastavi monetarna ekspanzija, i tu je rast neminovan.
Produbljivanje krize može dovesti do pada kvaliteta novogradnje, ali se nadam da se to neće dogoditi.