@sjcam
Naravno da ima veze u smislu poređenja alternativa. Još nismo došli ni blizu te prelomne tačke da kapital ima alternativu (mada neki moji drugari iz USA su krenuli da ulaze u berzanske indekse sad, smatraju da su disproporcionalno pali, iako postoji još prostora za pad), keš je i dalje debeli gubitnik, uz to dodatno računajući da postoji lep bafer za CB da mogu da reaguju i krenu da spuštaju kamate na vreme ukoliko dođe do usporavanja. Dezinflaciju sam lično očekivao mesecima, a i dalje je očekujem, no ništa za sad! Proizvođačke cene nenormalno rastu i taj rast se ubrzava, prosečne zarade, socijalna davanja, sve to nominalno raste i doliva ulje na vatru! Kako ta spirala svakako dovodi do rasta potrošačkih cena, moguće je da upravo imamo taj proces realnog pojeftinjenja nekretnina u odnosu na drugu robu i vraćanje iz balona, čak i ako bi cene samih nekretnina stagnirale ili čak blago rasle.
Ništa to ne znači za forintu (btw sad je 13% referentna kamata), relativno isti je odnos negativnih kamata kao i na nivou EU, jer je tamo
priznata inflacija 20%, mesečno povećali baznu kamatu za 2%, a inflacija skočila 4%, dakle sve neagtivnije realne kamate. Core CPI (bez energije i hrane) čak i pola % veći, što mi nije baš najjasnije (piše da je menjana metodologija, nisam se udubljivao, ugl je core manji od običnog CPI), tim pre što je hrana je priznato 37%, energija i više. Na sve to treba dodati koji procenat zbog same metodologije, mnoge stvari ulaze deflatorno u CPI, iako to nisu, komunikacije npr. Svaki telefon je sve skuplji svake godine, ali pošto je kao
computing power veći od povećanja cene, to ulazi deflatorno u CPI, nema veze što ti iz novčanika moraš da izvadiš više za sve modele, od najjeftinijih do najskupljih. Slično važi za vozila npr gde je priznata neka mala inflacija, ni približno stvarnoj.
Consumer Price Index CPI in Hungary increased to 1997.80 points in October from 1995.30 points in September of 2024. This page provides - Hungary Consumer Price Index (CPI) - actual values, historical data, forecast, chart, statistics, economic calendar and news.
tradingeconomics.com
Svakako mesecima govorim da je rizično ulaziti u kredit, keš je nešto drugo! Čak, kako sam i sam očekivao dezinflatorne trendove, mislio sam da je ok prihvatiti taj neki gubitak (koji bi se smanjivao zbog dezinflacije) zarad likvidnosti i mogućnosti da reaguješ ako nešto pukne. Sad više stvarno nisam siguran, ovo nije normalno šta se dešava.