Podaci su iz katastra. Ako oni lazu, onda laze i tabela.
Navodni skok cena za +30% za godinu dana upravo mozda indikuje da je pomama/ludilo na vrhuncu. Cene u prethodnih nekoliko godina nikada nisu rasle tako brzo i nesrazmerno sa dohotkom. Takodje uocljivo je da se u neverovatnom obimu prodaju preskupi stanovi, ne samo po ceni po kvadratu nego po ukupnoj ceni. Ista je situacija bila 2008, kada su cene u trenutku kada je vec nastupila kriza rasle +30%, i nastavile da rastu jos 6-12 meseci nakon toga. Sadasnji trenutak je mozda ponovo prelomna tacka - rast prodaje jenjava (pogledati Wolfov post), a prodaja i cene vec padaju na globalnim trzistima.
Napomena: Ja naravno ne znam da li je to slucaj (da je ovo prelomna tacka), ali mislim da je razumno pitanje, s obzirom na dostupne podatke, trendove i informacije.
Upravo to bi ovde i trebalo da bude tema (umesto besmislenih nadgornjavanja).
Sira slika je upravo to sto sam opisao:
- 2002. zemlja tek izasla iz ratova, sankcija i bombardovanja;
- Period rasta 2002-2008. Tokom ovog perioda dohodak i cene su rasli. Na kraju tog perioda rasta je nastupilo slicno ludilo kakvo mozda gledamo sada;
- Period recesije i stangacije 2008-2014. Tokom ovog perioda dohodak je stagnirao i padao, a cene, nakon inicijalnog razilazenja sa kretanjem dohotka i razumom, godinama padale, kada se potrosio sentiment (isti onaj koji ti dosta vatreno branis danas) da cene mogu samo da rastu;
- Period rasta 2014-2022.
Dostupnost nekretnina je rasla tokom 2010-2016, dok su cene padale. Dostupnost od tada stagnira.
Cena kvm / prosecna plata | 2008 | 2010. | 2012. | 2014. | 2016. |
Beograd | 3,5 | 4,2 | 3,5 | 3,2 | 3,1 |
Izvori: RZS, NKOSK.