Cinjenice:
Svi zatezu (QT) i dizu kamatne stope i rade na suzbijanju inflacije.
Definitivno ulazimo u recesiju (i nominalno izrazeno) koja ima dodatni (snazan) deflatorni efekat.
PMI skoro svuda ispod 50.
FED Mesecno povlaci 48 bln. USD. Do septembra taj iznos ce biti povecan na 95 bln. USD mesecno, a ECB zaustavio APP (Asset Purchase Program) i uveo TPI (Transmission Protection Instrument) za balansiranje zaduzenih zemalja.
Ceo svet dize stope (mapa).
(Bloomberg) -- Sign up for the New Economy Daily newsletter, follow us @economics and subscribe to our podcast.Most Read from BloombergThis Could Be the Start of a Dollar ‘Doom Loop’ Like No OtherA Goldman Legend, Crypto Star and Top Banker Warn of Next Big RiskChina Seeks to Stem Mortgage...
au.finance.yahoo.com
Opet, ponavljam podaci govore da za najveci deo inflacije nije uzrok traznja, vec ponuda (rat i kanali snabdevanja).
Ne znam cemu tolike teorije zavere...
Jedno su najave, a drugo je praksa, neznatan pad od pika u aprilu!
...i mala istorija čisto da vidimo o kakvim proporcijama govorimo!
Dakle govorimo o 5000 milijardi usd upumpanog novca za 2, 3 meseca i sad treba da nam bude ok što povlače mesečno nešto simbolično? Cenim da ne mora neko biti statističar ili ekonomista da ukapira šta se ovde dešava!
Jedno pitanje za Vas, ako već najavljujete recesiju (mada iskreno ne vidim odakle info, sve kredibilne istitucije i dalje barataju sa prognozama oko 2-4%
nominalnog rasta za USA i Evropu za ovu godinu i sa blagim trendom smanjenja za sledeću, ali i sa ozbiljnom inflacijom) i sa ovako preskromnim dizanjem kamata (to su nekada bile
stimulativne kamate), šta mislite šta će se desiti ako privreda stvarno štucne (a po Vama to je već sada)? Da će nastaviti sa dizanjem kamata, povlačenjem novca?
Mislite da će sedeti skrštenih ruku i dozvoliti da se sve nominalne varijable vrate na prepandemijske vrednosti, pa i cene energije, hrane, pa i nekretnina? Tvrdo sletanje. Pa ja jedva čekam da vidim kako će reagovati samo ako se desi štucanje, a ne neki scenario kaskadnog pada berzi npr (kao u martu 2020. npr). Ne radujem se tome zbog drugih, iako mene ništa ne kači, ali eto, zanima me teorijski šta će uraditi! Za par meseci upumpati 5000 milijardi uz standardno dalje mesečno upumpavanje od 120 milijardi (hipoteke i obveznice) i sad povlačenje od 50 mljrd mesečno (a u praksi ni toliko), a Vi verujete da će to da obori sve!
U nekom trenutku, a ja verujem da je vrlo blizu, imaćemo prelamanje f-je inflacije u smislu da ćemo videti opadajuće stope, tkz dezinflaciju, bez većeg uticaja na nominalni rast! Meko sletanje. To i dalje znači da će nam sve biti skuplje za godinu dana, možda ne za 10%, nego za 6% npr (priznatih). To sve pod uslovom ako stvarno dođe do pika uskoro, ako ne, možda se ponove nove '70-e godine!
Moja pretopstavka je da je monetarna masa tu da ostane, uz manje fluktacije, svakako na signifikatno većem nivou nego 2020. godine, možda i više nego duplo! Ako se desi ozbiljan pad, momentalno se staje sa dizanjem kamata, ide obrnuto!