U trenutnoj makroekonomskoj situaciji izazvanoj besomucnim stampanjem novca nije lako biti advokat za dekretni novac, ali zlatni standard je napusten izmedju ostalog upravo zbog negativnog uticaja deflacije na ekonomiju. Ideja povratka na takav sistem (kroz bitkoin ili nesto drugo) je izraz nedovoljnog poznavanje ekonomske i monetarne istorije. Ako danas imamo sistem koji ne valja to ne znaci da bi bilo bolje da ga zamenimo sistemom koji nije valjao jos pre 100 godina, zbog cega je i napusten.
Vazno je takodje razumeti da visoka inflacija nije problem sama po sebi, nego zato sto je neuravnotezena: kada cene rastu u proseku 2-3% godisnje, to znaci da nista (znacajno) ne moze da poskupi 20-30%. Kada je inflacija 10% to znaci da je nesto poskupelo 2-3% a nesto 20-30% ili vise. A to znaci da dolazi do preraspodele bogatstva, odnosno da su jedni bogatiji na racun drugih. To je upravo ono sto se dogodilo i u ovoj epizodi najpre sa berzom, pa sa nekretninama, a sada sa cenama mnogih dobara i usluga, i zato su ljudi i frustrirani.
Kada bi centralne banke mogle da diriguju inflaciju od 10% tako da sve poskupljuje po 10% sledece tri godine, vrlo verovatno bi to i uradile i tako obezvredile nagomilane dugove. Ali to nije moguce, vec sada imamo cene koje su porasle po 20-30% ili vise u odnosu na proslu godinu (ukljucujuci nekretnine u nekim zemljama). Inflacija od 10% dakle ne podrazumeva da nas sve potkradaju po malo, nego da nekog potradaju na veliko. A to nisam siguran koliko je odrzivo.
Slažem se donekle, zato i kažem da je najveći skok u razvoju napravljen upravo u ovakvom sistemu, ali isto tako je i najveća mogućnost za mešetarenje! Da ne pričam o poverenju koje mora da se uloži u sistem, neki ljudi bi radije želeli da sami sebi budu centralna banka!
Deflatorna valuta da, kad znaš da će neko sigurno sutra vredeti više, pa puta 7, 8 milijardi ljudi = recept za uništenje tražnje i deflatornu depresiju! Mada opet, mnogo puta se zapitam da li je ovo u stvari dobro, pravo potrošačko, zagađivačko društvo, ja sam dnevno izbacim 3 pune Maxi kese, koje su opet pune svakakve plastike, pa onda puta još jedno pola miliona domova samo u BG!
Naravno da visoka inflacija sama po sebi jeste problem i to ozbiljan, čak i kada bi bila uniformna u svim segmentima! Manji je problem od deflatorne depresije da, ali isto tako predstavlja transfer bogatstva sam po sebi! Iako mene lično ne kači, jer sam video šta se dešava i kako će se rešavati i pozicionirao se kako treba odavno, nepravedno favorizuje već one koji su imali neku imovinu. Mene to najviše i nervira u celoj ovoj priči, biranje pobednika i onih koji će da plate sve ovo, način na koji su izabrali da peglaju probleme! Što bi neki pekar, lekar, apotekar morao da bude stručnjak za makroekonomiju i razmišlja o tome? On hoće stabilnost i da živi od svog rada i da mu zarađeno drži vrednost! Uzmimo npr mlade ljude koji su štedeli za svoju prvu nekretninu i koji osim toga nemaju drugu imovinu npr! Ili starije ljude koji su nešto uštedeli za stare dane, da se nađe. Puf! upravo ono što sam pričao, da je ostalo zlato, baš bi ih bilo briga za vratolomije CB-a. Oni koji imaju gomilu imovine, imaju i gomilu keša ugl, ali im dobici u skokovima aseta debelo nadoknađuju gubitke u kešu! Tako da da, inflacija visoka je problem i ako je uniformna!
BTC je u osnovi super ideja jedino za piramidalnu šemu. Razlika u odnosu na ostale prevare tog tipa je što prevareni nastavljaju da veruju u bajke i nakon što ih opelješe (HODL), što im omogućava da je nebrojeno puta ponove.
Kao deflatorna i decentralizovana valuta, on je i nastao ako odgovor na iskrivljeni kapitalizam, odgovor na to da može da se pojavi neko iznad da interveniše, spasi kompanije prevelike da propadnu, tako što će smanjiti vrednost novca, tj tako što ćemo platiti svi mi! To nije kapitalizam, on podrazumeva da neefikasni moraju da propadnu, zapad trenutno više liči na boljševičku bandu!
Da, previše je volatilan, svakako mislim da treba d aima određen procenat u portfoliu. Bolje pitanje za CB je zašto uopšte ljudi sve više veruju takvoj emisiji novca, nego onome što one rade!