Kapiram da svako ima drugaciju percepciju. Ja sam bio malo i po Aziji i Americi i guzve po Beogradu su mi mala maca. Danas evo sa Nbg do Vracara za 25 min u vreme najveceg spica, nista mi tu nije tako tragicno. Jos tamo gde ima zutih traka i javni prevoz/taksi cesto ide brze od kola.
Ne lozim se mnogo na germansku sterilnost pa su mi svi nabrojani gradovi ne bi bili ni u top 30 izbora. U Nemackoj samo Berlin i to bas zato sto je poludivlji ko Bg. Ali ok, kapiram da je mnogima bas ta sterilnost glavno merilo pri ocenjivanju.
Isto tako razumem i svakoga ko ovde ne moze da zaradi bar neki minimum za pristojan zivot i zbog toga ide preko. I ja bih u tom slucaju.
Ali isto tako ljudi treba da razumeju da postoje ljudi kojima se ovde svidja. Ne zato sto nemaju izbora, ne zato sto nisu videli drugo, nego bas zbog toga. Ziveo sam malo na skoro svim kontinentima, prakticno svake nedelje dobijam ponude za odlazak preko, ali ja i glavom i srcem i dalje biram Bg, sa svim njegovim manama, kojih ima napretek.
IgorNbgd je gore ispisao svoju perspektivu i odma se naslo par da ga optuzi da je lazni nalog. Ljudi puni gorcine ne mogu ni da zamisle izgleda da neko ne deli njihov turoban pogled na svet. Bojim se da nece to ni minhenske ciste ulice izleciti.
Naravno da se nekim ljudima svidja. Beograd je centar celog regiona. Dakle svako onaj ko iz recimo iz CG ili BiH ili manjeg mesta trazi posao i karijeru, prva adresa je Beograd. Beograd je uveliko bolji od bilo kog grada u okruzenju po svemu. Nije prljavo samo ovde, svuda je priljavo. Nije zagadjeno samo ovde, svuda je, Beograd je samo glavni grad ove nesrecne Srbije. Nista vise srece nemaju ni bivse Ju republike sa izuzetkom Slovenije. Kad vec spomenih Sloveniju, eto u Ljubljani bih ziveo, jeste mozda dosadno i malo, ali je blizu i Italija i Austrija pa za neke turisticke izlete dobra lokacija. a i ljudi su mi super.
Meni kao rodjenom Beogradjaninu se ne svidja sta je ovaj grad postao. Takodje isto komentarisu i moji drugari sa kojima sam odrastao. Ulica u kojoj sam rastao je bila mesto za deciju, igru, setnju, druzenje... danas ta ista ulica je kanjon kojim se jedva prolazi, sa parkiranim vozilima na trotoarima, legalne kuce i zgrade sa P+2+PK, su zamenile 4+2 ili 3 povucena sprata i jedan glomazni trzni centar. Moja bivsa kuca je bila prva kuca gradjena po projektu cak iz 1939-te i imala je u kamenoj fasadi suvernir iz rata, bastu za zelenilom u ruzama, udaljenost od ulice nekolimo metara. Sada je tu kic zgrada do pocetka trotoara, koja ima 4+2 divlja sprata. Dakle kad prodje nazovi tehnicki prijem menjalo se. Ima garazu za samo trecinu stanara i to za manja vozila, zauzet trotoar za parking 3 automobila, ali je prodato sve i jako brzo, zgrada ima lift samo iz garaze sa kljucem a ostali moraju uskim stepenicama na nivo 2. sprata gde je ulaz u zgradu. Pa onda ovi sto zive u prizemlju ili na 1. spratu idu dole stepenicama a ostali idu gore.
Beograd u kome bi ziveo bi u nekoj paralelnoj stvarnosti bi bio grad koji bi mozda podsecao na istocnonemacke gradove koji su bili pod velikim uticajem komunizma pa se sad menjaju.
Komunizam je gradio funkcionalne blokove grada, siroke bulevare, sa dosta zelenila. Umesto popunjavanja zgradama grad je trebalo siriti, a stare zgrade i fasade obnoviti da ne izgledaju tako surobno komunisticki. Grad je poceo da se unistava krajem 80-tih, onda u 90-tim, pa nastavio u 2000-tim ali zadnjih 10 godina SNS vlasti ovo je kataklizma.
Ne znam sta znaci sterilnost grada? Da li pricamo o gradu ili ljudima? Minhen je bas sarolik. Nemci, crnci, Arapi, Azijati... grad je kao svaki Nrmacki fenomenalno organizovan. A meni se licno svidja blziina Alpa, 45 minuta do Garmis-partenkirhena a i sam Minhen je mislim na oko 500m nadmorske visine.
Takodje ne znam sta se nekome ovde svidja osim da je bolje nego u nekom manjem mestu kao sto sam napomenuo. Beograd ima par lepih stvari, siroke reke, ali nesredjeno priobalje, o splavovima da i ne pricam. Ima Adu i Kosutnjak i Kalemegdan. Ostalo se sve svodji na isto, ruzne zgrade, asfalt, guzve, divlje parkiranje, djubre, haoticnost.
Ljudi mahom komentarisu da im se ne svidjaju Turci u Becu ili Arapi ili ne znam ko vec, ali tema su nekretnine. A drugo ne znam da li tim domacinima, Austrijancima ili Nemcima mi Srbi izgledamo bolje od ovih gore napomenutih. Ja prvi put kad sam bio u Becu kao klinac, u metrou cuo neki deda da smo nasi, pa kaze znate glavni kriminalci su Rumuni pa nasi...