Nemoj da me shvatis pogresno, ali nacin na koji pises o Beogradu deluje kao da si student, da nemas obaveze koje podrazumevaju odlazak i dolazak sa posla, redovne nabavke, setanje i vodjenje te dece da se igraju, zabave, nauce nesto novo. Pa da si u tim godinama kada se odusevljavas sto ces videti lepe devojke i u Zemunu a i u Mirjevu i slicno i to sto grad nikad ne spava, kao da su nocni izlasci i grad koji ne spava, vrednost, a ne pokazatelj da je ovde nezaposlenost ogromna, te da omladina "zivi zivot" uz nocne izlaske i narkotike jer drugog zivota i nema. Kao da si zatvorio oci za sve ostalo, sto je toliko ocigledno pa sad da treba da se posebno naglasi:
Kad kazem da je sve isto - isto je neuredjeno, isto prepuno ruznih zgrada, svako gradi kako hoce i gde hoce, glomaznih rugoba, isto bez novih zelenih povrsina, bez dovoljno parking prostora, isto rupe i rupcage na ulicama i trotoarima, isto puno djubreta, majke sa decom u kolicima nemaju gde da prodju...a pricamo o natalitetu... naravno izuzevsi Novi Beograd jer on ipak ima trotoare koje je projektovao neko drugi ali tu nedostaju drvoredi radi hladovine a i naruzivanje istog se i dalje nastavlja, npr. sve one zgrade u Jurija Gagarina koje su izgradjene do ulice je primer pogresne gradnje. Dakle stare zgrade su bile povucene a tu je ostavljen prostor i zelenilo. OK bi bilo da su izgradjene neke povrsine koje bi svi korisili, npr park, igraliste, sportski teren, ili mozda cak i trgovacki objekti - prizemni ili sa jednim spratom a da su na starim zgradama sredjene fasade, da izgledaju lepo a ne onako otuzno. Jer svi to gledamo. Umesto toga sirina ulice se zatvara ogromnim zgradurinama, svaka za sebe i po stili i po boji, pravi se kolaps u saobracaju, ali to je mala maca, sta se desava npr. na Vracaru, Zvezdari, Zemunu gde dvospratne porodicne kuce zamenjuju zgrade od 5-8 spratova. Nestaje ono zelenilo koje je bilo u dvoristu, umesto 5-10 stanara imas deset puta vise pa samim tim i nekoliko puta vise automobila. Unisteno trajno.
Sto se splavova tice, pogledaj samo koliko je ruglo sta su uradili na Savi. Naravno da nemas za svakog po nesto, jer vecina ljudi zeli da vidi reku i da seta pored reke a ne pored splavova koji su totalno blokirali pogled. To je i protivzakonito ali ovde se zakoni ne postuju. Da ne pricam dalje o nasipu, voznji po istom i svim tim ilegalnim kucama.
Nas narod ima neke osobine koje si opisao ali ima i druge koje nisi opisao. Licno od neke drzave ili naroda volim da je pre svega civilizovan, da ima dobro zdravstvo i skolstvo, a svoje blisko okruzenje biram kako se meni svidja.
Zivot nigde nije monoton ni ususkan, u Nemackoj se samo ljudi ne bave glupostima, kao sto je trazenje parkinga, zaobilazenje rupa, majke s kolicima ne voze slalom da bi prosle, ne protestuju jer im niko ne uzima reke i unistava gradove i ne udisu kancerogen vazduh. Meni nije izazov da kad krenem na posao ili kad se vracam kuci, ili kad idem kod nekog u goste, smisljam lukav nacin kako da parkiram auto jer nigde nema mesta. Takodje mi nije izazov da se vozim od tacke A do tacke B i da razmisljam koji je deo grada vise unisten i koje godine i da budem ocajan jer tu nema skore popravke.
Cini mi se da si ranije spomenuo Berlin. Berlin je meni jako ruzan grad, nema nekih lepih celina osim nekoliko lepih zgrada, tipa Rajstag ili po ostrvu, da ne navodnim kao primer lepe novoizgradjene na recimo Postdamer /Lajpciger placu, ali generalno takva je Nemacka manje vise, nijie ni MInhen nesto prelep al ima neke starije lepe zgrade i naravno dosta modernih, Franfurt ima lep stari centar i lepo setaliste pored reke i to je to. Bec je druga prica, mozda mi je najlepsi grad bas zbog zgrada, parkova, okruzenja i nije uporediv za Nemackim gradovima. Ali kao sto sam rekao meni je lepa priroda Alpa tako da mi je Minhen odlican zbog pozicije.
Nisam student, obojica smo IT-evci, a ako ti je to godiste u imenu mladji sam od tebe par godina.
Ok, jasno mi je i posle prvog posta bilo da ti je sve ruzno i da ne volis da trazis parking. Ta lepota je u oku posmatraca a parking sam i u Nemackoj trazio. Vecina stvari koje si naveo nisu cinjenice i ocigledno je da nam kriterijumi nisu isti. Ne samo za Bg nego i za nemacke gradove.
Sad sam izvalio. Ti imaš poremećaj pažnje. Ne možeš da pročitaš i skapiraš pet rečenica.
Znaš šta sam ti rekao prošli put? Pošto je Tin rekao da živi u EU, reci mi koja je njegova korist od legalizacije?
Da nema nelegalno naselje na Mirijevu kao gradski sekretar?
Pa i covek koji zivi u EU moze ovde posedovati nelegalizovanu nekretninu. Taj scenario ti nije pao na pamet, mudrice?