Mada osećam cinizam bez pokrića, ipak ću Vas ispoštovati, evo malo sam se poigrao (možete bilo koju cpi seriju da uzmete, vrlo je slično), a Vi podatke možete da skinete i za eviews i da sami analizirate, pa mi recite šta ste zaključili (mada nije potrebno, možete i odokativno), kad već nemate hrabrosti ni svoje mišljenje i predviđanje da postavite (a siguran sam i da bi uživo bili manje pretenciozni)!
Poenta cele moje priče je da ako bi izolovali samo inflaciju, vrlo lako bi mogli da je eliminišu, za to postoji lek! Problem je kako to utiče na druge makro-varijable! Eto za mene je van očekivanja i najava dizanja za 0.5 sukcesivno (očekivao sam 0.25) i izražavam bojazan šta će se desiti ako ekonomija ozbiljnije uspori posle par meseci. Btw moje tvrdnje nisu ekstremne, ekstremne bi bile default ili sa druge strane hiperinflacija kao rešenje problema. Ja sam i dalje na stanovištu jednocifrenih (nadam se) realnih negativnih stopa bar još godinu, dve, 3, a najzadovoljniji bih bio ako bi se ispeglalo ove godine, da stanu cene, ali bez recesije, gubitka radnih mesta i sl, ali sam jednostavno pesimista u tom pogledu!