Šta je novo?

Cene nekretnina

Јер инфлуенсери и остали продавачи магле су мотор развоја и средиште вредности... Иако звучи иронично, заправо није превише далеко од истине у Србији, па ви видеите где се налази српска привреда на скали.
 
Podeli svoje iskustvo. Koliko sam skapirao ti si kupio stan u novogradnji gde se isto tvrdilo da je sve prodato čim je ašov zaboden i još si spustio cenu?
Kupio. Mali investitor. Prikazao je da je 50% prodato. Ustvari tih 50% je sam investitor zadrzao za sebe(10 stanova). Popust na jedvite jade 5%( 1800 kvadrat) Osim te cinjenice nisam imao bilo kakav problem kod kupovine jer smo ugovor sastavili za dva dana sa svim usaglasenim rokovima, penalima i uknjizbom. Pokusao sam da objasnim na forumu sta je puklo na par kompleksa gde sam hteo da kupim, ali je cenzurisano jer je okarakterisano kao spekulacija. Sve u svemu sa stanovista kupaca situacija je losa a investitori su u nikad boljoj poziciji. Ono sto je zakljucak je da sto je investitor veci problemi su veci i nikako ne razumem zasto kupci pristaju na takvu kupovinu. Rokovi se ne postuju, nema garancije uknjizbe, izmene gradnje kad i kako im padne napamet, sve zajednicke prostorije i prostori ostaju vlasnistvo investitora, nametanje skupog odrzavanja, veliki zajednicki troskovi, kvalitet gradnje kako investitor hoce, nema ni sitnih prepravki itd. Sa ovako needukovanim kupcima ili kupcima kojima je novac pao sa neba cene ce ici i dalje.Sta reci, zlatno doba, pa da "uzivamo" dok traje
 
Posteno reci ima i perfektnih investitora. Znam za zgradu koja je zavrsena u pravom srednjem kvalitetu ali se stanovi ne prodaju dok ne bude uknjizeno. Nema ni rezervacije a cena pristojna (1350-1450 + pdv) iako je u okolini novogradnja " na asov" 2000. Eto, ima i izuzetaka.
 
Vozio je i auto koji sam vredi duplo vise od te navedene zaarade za 5 godina. Sa tom zaradom ne bi mogao ni da ga iznajmljuje a da mu ostane za kiriju u tom stanu.

Ni ja ne verujem da su influenseri sa dobrim zaradama dovoljno brojni da bitno uticu na cene nekretnina. Ali opste je poznato da YT pregledi nisu njihov glavni izvor zarade jer se pregledi na nasem pordrucju dosta slabo placaju. Navodjenje yt zarade kao jedinog izvora prihoda domacih influensera je ili neznanje ili obmana.
Niko ne govori o zaradi, nego o prihodima. Zarade od sponora su vec spomenute u prethodnom postu na ovu temu.

Od svih tih prihoda se osim poreza odbijaju ulaganja u marketing u koji spadaju i ti automobili koje spominjes.

Javno su objavljeni iznos poreza koje je placao, tako da ni iznosi dobijeni od sponzora ne menjaju sustinu jer ni on jedan nije imao nekog uticaja vrednog spomena na cene nekretnina, a ostali imaju daleko manje prihode i zarade.

Ali slazem se, cim je iznajmio stan on je uticao na potraznju stanova za izdavanje sto sa sobom povlaci povecanje potraznje za kupovinu stanova.

Samo sto je taj uticaj veliki koliki i uticaj npr rizika od bombardovanja Beograda na odluku da li ce neko da investira u nekretnine. Jer Beograd je 4 puta bombardovan u proslom veku, koja je garancija da se to nece desiti i u ovom veku?? Evo vidimo sada u Evropi da stambene zgrade ne prolazr bas najbolje. Vlasnici agencija za nekretnine ce na to reci "to moze da opravi".

Ali kao sto rekoh, spominjanje granicnih slucajeva/uticaja nije ni prevara ni laz, ali nije bas ni suptilno narocito ako se navode granicni slucajevi samo za "jednu stranu" potpuno apstrahujuci (granicne) uticaje za "drugu stranu".
 
Evo malo da se ubacim u tomu. Gledao podatke sa sajta katastra i dosao do ovih podataka za jednu zgradu u ulici. Taman sam 2018 poceo da pravim budzet i da razmisljam o stanu.
1648739070043.png
 
Navešću vam situaciju koja opisuje ponašanje određenih investitora: supruga i ja smo u martu 2021. birali između dva stana. Cilj nam je bio da stan ima 3.5-4 sobe, 85-110 m2 sa većom terasom, centralnim grejanje, garažnim mestom, na Zvezdari do Cvetkove pijace ili eventualno delovi Voždovca s leve strane autoputa prema Nišu. Odlučili smo da ponudimo za novi stan u Čiča Ilijinoj ulici, 4-soban, sa dve manje terase. Ponudili smo punu cenu za stan a za garažno mesto polovinu od 18.000 EUR, načelno nam je rečeno da će zgrada biti završena do kraja 2021. Investitor je odbio našu ponudu lagano pa smo se opredelili za drugi stan. Pre neki dan prolazim pored zgrade u Čiča Ilijinoj i vidim da je ista nezavršena sa natpisom da se prodaje veći broj stanova.
 
Poslednja izmena:
Da, toliko je prihodovao da zivi u cak 62m2 iznajmljenog stana.
Ako mislimo svi na istog (ne pratim yt ne zamerite ali sam pratio oko one devojke) bakutu zar on nije kupio neki stan u centru od milion evra? Valjda bazen, sauna, lift... 200-300m2 u nekom ultra fensi kompleksu?

Sa obzirom da su Senegal i Etiopija pri samom vrhu, ocekujem da je zbog velikog pranja novca tamo prosecni krvadrat 8000e? Da li je to tacno?
Ili je samo u Srbiji, koja je mnogo nize na listi, pranje novaca podiglo cenu kvadrata?
Pera nekretninac je sada Pera kriminalac, mislim da su mnoge stvari jasne.
 
Posteno reci ima i perfektnih investitora. Znam za zgradu koja je zavrsena u pravom srednjem kvalitetu ali se stanovi ne prodaju dok ne bude uknjizeno. Nema ni rezervacije a cena pristojna (1350-1450 + pdv) iako je u okolini novogradnja " na asov" 2000. Eto, ima i izuzetaka.
Ma ovo je nemoguće! Čak i vlasnici starogradnji pored novih gradilišta odmah podižu cene, te neće kolege investitori...jel smemo da znamo koja je to ulica, deo grada...
 
Istina. Dve zgrade sa leve strane Slanackog puta. Ocekivana uknjizba je maj . Privatni investitor. Maj ne pominje jer ne prodaje.Cena je i dalje ista. Info je od suinvestitora koji je vlasnik zemlje. Koliko znam ima 80 stanova. Suinvestitor je deobni vlasnik 20 stanova i jos 10 za novu zgradu koja je planirana. Parking je 4000 -5000 evra.
 
Poslednja izmena:
Znam na koje zgrade misliš. Doduše Banja nije 2 soma a neće skoro ni biti.
Vidim ima Sanivila u oglasima i po 1.400 i 1.500 pa stoji. Ali neuknjiženo.
Nisu loše te dve zgrade ali jaka cena za spoljna parking mesta.
 
Slazem se. Nisam kupio , mada svi stanovi gledaju na Dunav. Parking je skup ,ali su bar velika parking mesta. Ceka se nesto od papira zbog terena koji je nekad bio na klizistu. Kako su dobili gradjevinsku neznam. Hteo sam reci da ima investitora koji naprave proizvod ( stan) i uknjize pa onda idu u prodaju a ne kao vecina avansi, predprodaje,rokovi ko zna kad. Cena je uvek za polemiku ali kupci su krivi sto kupuju na " majke mi bice". Da se ja pitam zabranio bi avanse i prodaju dok zgrada ne bude uknjizena 1/1. Prva zgrada ima upotrebnu , prodato je sve i useljeno. Nije uknjizena ali je uzeta samo 1/3 cene i konacna isplata ceka uknjizbu. Po meni korektno.
 
Poslednja izmena:
Basel Index nezavisno rangira zemlje po riziku pojave pranja novca i finansiranja terorizma.

Od Srbije u Evropi po ovom indeksu losije su Albanija, Turska i Rusija.




------------------
"motori" rasta cena nekretnina u Srbiji:

1. zakonom zabranjen promet cca 1,36 mio objekata
2. nelegalni izvori traznje (korupcija, kriminal...) podrzani rastom spoljnog duga
3. agresivni marketing: "kupite sad ili nikad jer ce biti mnogo skuplje".

...uklanjanjem bar jednog od ova tri uzroka, cene padaju.
Broj Evropskih zemalja koje su losije od Srbije po Basel Index-u (rizik pojave pranja novca i finansiranja terorizma):

2012:16
2015: 11
2016: 4
2017: 4
2018: 4
2021: 3

(izvor: https://index.baselgovernance.org)
Indeksi se odnose na jednu godinu pre navedene godine objavljivanja izvestaja.
 
Nema više "majke mi" nego "Ugovor o kupovini nekretnine u izgradnji", zato je i namenjen, i overi se kod notara na osnovu uredne dozvole i projekta. Korist je što se može dobiti povoljnija cena. Važno je šta je investitor pre gradio i kvalitet/lepota toga. Tako vam je u celoj Rusiji, kupci grade zgrade, odnosno uplaćuju za stan još pre zabodenog ašova. Nekad se to zvalo Stambena zadruga. Ja tako nešto i tražim, prvo ušteda je sigurno do 10% ako platim odmah, a drugo mogu da plaćam i u ratama za nešto manju uštedu.
Uostalom takav način plaćanja su mi svi investitori ovde nudili u zadnjih 2 godine...
 
Broj Evropskih zemalja koje su losije od Srbije po Basel Index-u (rizik pojave pranja novca i finansiranja terorizma):

2012:16
2015: 11
2016: 4
2017: 4
2018: 4
2021: 3

(izvor: https://index.baselgovernance.org)
Indeksi se odnose na jednu godinu pre navedene godine objavljivanja izvestaja.
Slučajno ili ne poklapa se sa bumom na srpskom tržištu.

Da li se zemlje samo rangiraju ili naš index napreduje/nazaduje u tom periodu?
 
Predugovor ili Ugovor je pravno i fizicki samo majke mi napisano na papiru. Ako investitor "pukne" dok se ne uselis ili ne uknjizi zgradu osta ti i bez para a i stana. Cak i da je projektno finansiranje. Stecaj, a banka se prva namiri. A investitor ima firmu samo za taj objekat i gle cuda to je D.O.O. Ne odgovara ni svojom imovinom. A bonitet nema jer je firma otvorena samo za taj objekat. Prava garancija je jedino bankarska menica. I 10% popusta neda nijedan investitor sada ni za ceo kes. 3% je najvise sto sam video. Ako nesto placas na rate onda to nije pogodnost jer stan isplatis pre nego ga dobijes.
 
Nema više toga, bilo nekad...koliko vidim sve zgrade se završavaju i dosta kupaca plaća u ratama
 
Шта у ратама? Инвеститор узима у ратама?
 
Broj Evropskih zemalja koje su losije od Srbije po Basel Index-u (rizik pojave pranja novca i finansiranja terorizma):

2012:16
2015: 11
2016: 4
2017: 4
2018: 4
2021: 3

(izvor: https://index.baselgovernance.org)
Indeksi se odnose na jednu godinu pre navedene godine objavljivanja izvestaja.
Sinoć na Insajder TV emisija u sicilijanskoj mafiji, Korleone - bitka kumova.

Ima jedan deo gde govore o neplanskoj gradnji Palerma 80ih od strane mafije.
Rušenje kuća i gradnja zgrada.

Mnogo sličnosti sa ovim što se dešava kod nas.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
 
"..ratuje se informacijama.."

Kratkoročna je tražnja kao i rast cena svega zbog neizvesnosti.. a šta sledi nakon toga?
 
"..ratuje se informacijama.."

Kratkoročna je tražnja kao i rast cena svega zbog neizvesnosti.. a šta sledi nakon toga?

Pa upumpaće još love. Možda će realno cena pasti, ali nominalno teško (a sve više bih voleo da bude tako). Ne verujem da će dozvoliti 2008. ikada više, alternativa je masovni bankrot. Prvo pojedinaca u većim kreditima, a to su ugl kvalitetniji ljudi sa većim primanjima i neko ko vuče ekonomiju, pa preduzeća, a na kraju i država!
 
Vrh