Kupio. Mali investitor. Prikazao je da je 50% prodato. Ustvari tih 50% je sam investitor zadrzao za sebe(10 stanova). Popust na jedvite jade 5%( 1800 kvadrat) Osim te cinjenice nisam imao bilo kakav problem kod kupovine jer smo ugovor sastavili za dva dana sa svim usaglasenim rokovima, penalima i uknjizbom. Pokusao sam da objasnim na forumu sta je puklo na par kompleksa gde sam hteo da kupim, ali je cenzurisano jer je okarakterisano kao spekulacija. Sve u svemu sa stanovista kupaca situacija je losa a investitori su u nikad boljoj poziciji. Ono sto je zakljucak je da sto je investitor veci problemi su veci i nikako ne razumem zasto kupci pristaju na takvu kupovinu. Rokovi se ne postuju, nema garancije uknjizbe, izmene gradnje kad i kako im padne napamet, sve zajednicke prostorije i prostori ostaju vlasnistvo investitora, nametanje skupog odrzavanja, veliki zajednicki troskovi, kvalitet gradnje kako investitor hoce, nema ni sitnih prepravki itd. Sa ovako needukovanim kupcima ili kupcima kojima je novac pao sa neba cene ce ici i dalje.Sta reci, zlatno doba, pa da "uzivamo" dok trajePodeli svoje iskustvo. Koliko sam skapirao ti si kupio stan u novogradnji gde se isto tvrdilo da je sve prodato čim je ašov zaboden i još si spustio cenu?
Niko ne govori o zaradi, nego o prihodima. Zarade od sponora su vec spomenute u prethodnom postu na ovu temu.Vozio je i auto koji sam vredi duplo vise od te navedene zaarade za 5 godina. Sa tom zaradom ne bi mogao ni da ga iznajmljuje a da mu ostane za kiriju u tom stanu.
Ni ja ne verujem da su influenseri sa dobrim zaradama dovoljno brojni da bitno uticu na cene nekretnina. Ali opste je poznato da YT pregledi nisu njihov glavni izvor zarade jer se pregledi na nasem pordrucju dosta slabo placaju. Navodjenje yt zarade kao jedinog izvora prihoda domacih influensera je ili neznanje ili obmana.
Ako mislimo svi na istog (ne pratim yt ne zamerite ali sam pratio oko one devojke) bakutu zar on nije kupio neki stan u centru od milion evra? Valjda bazen, sauna, lift... 200-300m2 u nekom ultra fensi kompleksu?Da, toliko je prihodovao da zivi u cak 62m2 iznajmljenog stana.
Pera nekretninac je sada Pera kriminalac, mislim da su mnoge stvari jasne.Sa obzirom da su Senegal i Etiopija pri samom vrhu, ocekujem da je zbog velikog pranja novca tamo prosecni krvadrat 8000e? Da li je to tacno?
Ili je samo u Srbiji, koja je mnogo nize na listi, pranje novaca podiglo cenu kvadrata?
Ma ovo je nemoguće! Čak i vlasnici starogradnji pored novih gradilišta odmah podižu cene, te neće kolege investitori...jel smemo da znamo koja je to ulica, deo grada...Posteno reci ima i perfektnih investitora. Znam za zgradu koja je zavrsena u pravom srednjem kvalitetu ali se stanovi ne prodaju dok ne bude uknjizeno. Nema ni rezervacije a cena pristojna (1350-1450 + pdv) iako je u okolini novogradnja " na asov" 2000. Eto, ima i izuzetaka.
Broj Evropskih zemalja koje su losije od Srbije po Basel Index-u (rizik pojave pranja novca i finansiranja terorizma):Basel Index nezavisno rangira zemlje po riziku pojave pranja novca i finansiranja terorizma.
Od Srbije u Evropi po ovom indeksu losije su Albanija, Turska i Rusija.
Public Ranking - Basel AML Index
Public Edition Ranking containing only jurisdictions with sufficient data to calculate a reliable ML/TF risk score and with FAFT 4th-round methodology evaluationsindex.baselgovernance.org
------------------
"motori" rasta cena nekretnina u Srbiji:
1. zakonom zabranjen promet cca 1,36 mio objekata
2. nelegalni izvori traznje (korupcija, kriminal...) podrzani rastom spoljnog duga
3. agresivni marketing: "kupite sad ili nikad jer ce biti mnogo skuplje".
...uklanjanjem bar jednog od ova tri uzroka, cene padaju.
Slučajno ili ne poklapa se sa bumom na srpskom tržištu.Broj Evropskih zemalja koje su losije od Srbije po Basel Index-u (rizik pojave pranja novca i finansiranja terorizma):
2012:16
2015: 11
2016: 4
2017: 4
2018: 4
2021: 3
(izvor: https://index.baselgovernance.org)
Indeksi se odnose na jednu godinu pre navedene godine objavljivanja izvestaja.
Sinoć na Insajder TV emisija u sicilijanskoj mafiji, Korleone - bitka kumova.Broj Evropskih zemalja koje su losije od Srbije po Basel Index-u (rizik pojave pranja novca i finansiranja terorizma):
2012:16
2015: 11
2016: 4
2017: 4
2018: 4
2021: 3
(izvor: https://index.baselgovernance.org)
Indeksi se odnose na jednu godinu pre navedene godine objavljivanja izvestaja.
"..ratuje se informacijama.."
Kratkoročna je tražnja kao i rast cena svega zbog neizvesnosti.. a šta sledi nakon toga?