Nemam i ne reklamiram se ovde. Inace ja licno ne prodajem ja samo kupujem.
Sta mislite ako recimo cena goriva ode na 400 dinara litar do kraja godine kako bi to poskupljenje uticalo na cene nekretnina?
Znamo svi da gorivo utice na poljoprivredu i na razne druge stvari tipa gradjevina, avio letovi ili proizvodnja neka ali vrlo je diskutabilno sledece
Ovo je scenario. (naravno sigurno se od ovoga nista nece desiti do izbora) ali u jednom trenutku recimo drzava vise
ne moze da subvencionise gorivo ili grejanje a rusi udare zabranu i mi moramo da se snalazimo.
- 400 dinara litar benzina
- Centralno grejanje poskupi x4 (na berzi je trenutno x10 ali sam uzeo konzervativno tipa da padne malo)
- Struja poskupi x4 (na berzi je trenutno x5 ali sam i ovde bio malo konzervativan cisto da ublazim ove ekstremno ludacke cene)
Prakticno svelo bi se na to da bi neko ko zivi u stanu
- placao je do sada 10.000 dinara za centralno grejanje a po novom 40.000 dinara
- za struju umesto 5.000 dinara 20.000 dinara
- Na sve to bi mu prevoz poskupeo x3 sto znaci verovatno se vozi smanjenim intezitetom.
Sad imamo dve opcije sta bi tu moglo da se desi.
A.) Sve zivo poskupi tacno za toliko i onda se i plate dignu za toliko
i cene nekretnina poskupe za toliko i to bude neka nova normala
B.) Ljudima bude preskupo to toliko da krenu socijalni protesti ali pocnu da prodaju stanove i da se sele van grada da bi se grejali na drva
Sta mislite kako bi se cena Gasa od $2,300 (koliko je sad), cena struje $0.25 kwh + transport $0.05 (koliko je sad na berzi) i cena goriva na pumpama ($1 litar + transport+pumpa+akciza+carina) odrazilo na trziste nekretnina u Srbiji. Recimo da kazemo evo drzava je dala sve od sebe pomogla je koliko je moguce ali u jednom trenutku puste niz vodu sve i kazu ljudi ne mozemo vise to je ta trzisna cena prihvatite novu realnost. Sta mislite kako bi to uticalo?
Moje previdjanje Vam je jasno inflacija = cene nekretnina x3 i udjemo u novu "normalu" ali bi voleo da cujemo i druga misljenja.