Tine,
evo tek sad imam vremena za odgovor zašto mislim da će cene nekretnina, uzrokovane štampanjem novca, nastaviti da rastu.
Razmišljao sam o detaljnom odgovoru sve za objašnjenjima o aktuelnoj kenzijanskoj paradigmi i gledištima Austrijske škole ekonomije o ciklusima i ceni kao informaciji, koja u slučaju netržišnih intervencije, recimo centralnih banaka, postaje dezinformacija i vodi ekonomiju u pogrešno investiranje (nerealna tražnja i investiranje u nekretnine na globalnom nivou npr.) i na kraju neminovni brodolom, ali sam se odlučio da budem vrlo koncizan.
Evo ovako. Sadašnji monetarni sistem se zasniva na dugu. Da bi se stari vratili, moraju da se naprave novi. Zato su i države i građani sve zaduženiji a standard ne raste u mnogim državama, već opada. To je u suštini piramidalna šema koja mora da propadne u jednom trenutku. Sa sadašnjih zvaničnih 7%, a nezvaničnih 15%, ima još fore da se gura.
Čak i kada bi ovog trenutka prestali sa štampanjem para, postoji vremenski zaostatak u formiranju cena. Recimo, moja firma je tek u zadnjem kvartalu prošle godine dobila nove, znatno veće cene od stranih dobavljača. Tako da ćemo u ovoj godini podići naše cene. Slično je i sa drugim firmama. Iz tog razloga cene nekretnina, kao i ostalih roba, neće pasti ove godine.
Moje predviđanje je rast ili, u slučaju da prestanu da štampaju pare, što mi ne izgleda realno, stagnacija cena.
Postoje veliki interesi da se štampanje nastavi. Nedavno sam saznao, jer je nedavno objavljeno i nije ispraćeno od mejnstrim medija, da su nekoliko američkih banaka, krajem 2019, opet dobile ogroman novac kao u bejlautu 2008.
Naravno, nije ni čudo da nije ispraćeno, kada je ogromni hedžfond Blackrock, enormno porastao od odštampanih para i vezama sa bankarima i političarima, ušao u vlasničku strukturu većine medija u SAD. A ima još takvih prvih do česme koji ne vole da šira javnost zna kako se banke i hedžfondovi sa dobrim vezama enormno bogate od štampanja novca.
Evo zanimljiv tekst o dobitniku inflatorne politike Blackrocku. Naravno, nije jedini ali nekima bode oči.
Who controls the corporations who control our news? A helpful index was just compiled—not by mainstream media, but by Harvard researchers exploring media’s future. Skimming the list, I see two names again and again: BlackRock Fund Advisors and Vanguard Group.
commonreader.wustl.edu
Uzgred, mislim da će ovakvi igrači unapred znati kada FED odluče da prestanu sa štampom. Biće likvidni kad nastane opšta nelikvidnost i kupovaće sve živo. Pogledajte šta su do sad sve pokupovali. Sistemska nepravda za enormno bogaćenje na račun svih nas.
Ovi naši su dečurlija sa njihovim šemama.