Da podelim misljenje posto se uklapam u oba gore pomenuta profila.
Vec vise godina zivim u jednoj metropoli EU.
Imam posao koji me svrstava u srednju klasu.
Pre toga sam ziveo u Beogradu sa mestom stanovanja u vlasnistvu i nesto vecom platom od gore navedene. Otisao sam u Evropu jer me karijera tamo odvela.
Moje iskustvo:
-Finansijski u oba slucaja nisam oskudevao, mogao sam da ustedim i priustim sebi i svojima materijalno sve sto nam je neophodno za pristojan zivot.
-Nakon svih troskova vise ostane u EU
Prednost starog zivota u Beogradu:
-Porodica i familija
-Prijatelji
-Hrana na koju sam navikao
Prednosti novog zivota u EU:
-Zdravstveni sistem
-Planska i na logici zasnovana gradnja, nema haosa, sve ima svoje mesto - cak imaju i trotoare i na njima se ne parkiraju automobili
-Sa metroom ste zacas bilo gde - u vecini slucajeva ne isplati se paliti kola
-Mnostvo zelenih povrsina koje se redovno odrzavaju i oplemenjuju raznim sadrzajima
-Cistoca grada
-Zgrade imaju obavezno podrum, prostorije za bicikle, cesto i vesernice i dodatne sadrzaje za stanare (e.g. teretana).
-Garaza u centralnim zonama je od 80 do 100 eur mesecno, na periferiji od 0 do 50 eur.
-Struja, voda, topla voda za cca 10 godina koliko sam ovde nikada nije nestala. Kontejneri se nalaze u posebnoj prostoriji svake zgrade i redovno se prazne u vreme kada se ne ometa saobracaj.
-Striktna kontrola hrane, vode i vazduha i poverenje u institucije koje to rade
-Bogati kulturni sadrzaji
-Pravila i vecina ih postuje, pa nema haosa i sukoba (npr. saobracaj, kucni red, etc.)
-Kultura medjusobnog uvazavanja
-Snazno javno mnenje i institucije koje to podrzavaju (ako se negde zastrani odmah se reaguje)
-Sve sluzbe rade svoj posao - ne morate da ih molite, podmicujete i pritiskate
-Transparentnost u svim oblastima
-Stabilnost - zna se sta se od tebe ocekuje i sta mozes da ocekujes
-Socijslna podrska - ako se izgubi posao, finansijska i stvarna pomoc u pronalazenju drugog
-Neuporedivo veca ponuda poslova
-Obrazovni sistem - prakticno primenjiva znanja, na raspolaganju oprema i priznanje diploma skola i fakulteta u zapadnom svetu i sire
-Poslovna referenca odavde priznata i prepoznata
-Na poslu se dosta nauci - radim stvari o kojima nisam mogao ni da sanjam u BG
-Radno okruzenje na poslu - svi maksimalno uvazavaju drugu stranu, ne upadaju u rec, lepo saslusaju, govore argumentima, zabranjena presija --> neuporedivo manji stres
-Sistem vrednosti cija glavna okosnica nije koliko imas i kako izgledas (nije vazno kupiti BMW/Audi, iako si u mogucnosti, a ni staviti na sebe 10 brendova i ugraditi silikonske usne, vestacke trepavice i ostalo)
-Kada zelite nesto da kupite daleko siri izbor a i bolji kvalitet proizvoda i usluga
-Obilje low-cost avio linija koje vas povezuju sa velikim brojem destinacija u inostrsnstvu
-Nema ili minimalna korupcija
Poteskoce su prisutne na pocetku - prvih 3-4 godine dok se ne nauci jezik i integrise u drustvo.
To je moje iskustvo i nadam se da ce nekome biti od koristi.
Ne planiram da se vratim.
Inace vecina nasih ovde tesko zivi - 1,2-1,5k eur/mesecno.