U principu nema prepreke za kupovinu stana ukoliko nije samo odrađena tehnička stvar, odnosno sama uknjižba, bar ne za keš kupce, dok kreditni moraju tražiti stan na koji je vlasnik uknjižen 1/1, a za samu uknjižbu se čeka oko tri meseca. Ne znam stvarno što se i toliko čeka, al opet nije da se čeka godinama, a kome je hitno može to i da se progura, preko neke veze naravno. Elem, mnogo je stanova u oglasima gde nije problem samo knjiženje, a ima i onih koji nisu ni otkupljeni, a "vlasnici" žele da ih prodaju prvo, pa tek onda otkupe, a za to teško da država može biti kriva. Kako god, tamo gde postoje papiri, prvo i osnovno, građevinska dozvola kod nekih novijih zgrada, i naravno da je sama zgrada uknjižena, što nije bio do skoro slučaj ni sa nekim objektima izgrađenim malo posle drugog svetskog rata, nema prepreke da se sam vlasnik knjiži. Problem su i agencije koje vlasnike stanova ne informišu o svemu što bi trebali znati, a uredno obeleže stan kao uknjižen u oglasima uz napomenu da se može kupiti iz kredita banke, a kad pogledaš stan i papire možeš često samo da konstatuješ da to nije slučaj. Pišem iz svog iskustva, pošto sam trenutno u fazi kupovine stana. Oni koji žele da prodaju stan i vlasnici su istog, morali bi se i knjižiti, što znači da zahtev trebaju podneti nekoliko meseci pre nego što oglase stan, ili da računaju samo na keš kupce i moguće veće obaranje cene. Sama uknjižba ne košta tako puno, pa da to bude prepreka, tako da je nešto i do vlasnika stanova, a mnogo više do agencija koje stanove oglašavaju, a da prethodno ne provere sve papire. Inače, mislim da se ugovor može overiti kod notara iako stan nije uknjižen, al mora biti legalan. Sama uknjižba je čisto tehnička i poslednja stvar u nizu koju treba odraditi.